A infiintat un magazin de sandvisuri la 19 ani, iar acum afacerea valoreaza miliarde de dolari

Sambata, 10 Septembrie 2016, ora 09:33
14753 citiri
A infiintat un magazin de sandvisuri la 19 ani, iar acum afacerea valoreaza miliarde de dolari
Foto: Google Plus/Jimmy John Liautaud

Un american a intrat in afaceri la 19 ani cu un magazin in care vindea sandvisuri si a reusit sa-si transforme afacerea intr-o companie de miliarde de dolari.

Jimmy John Liautaud a devenit antreprenor in 1983, aminteste Business Insider.

Iar in aceasta saptamana compania care-i poarta numele a anuntat ca a semnat un acord cu Roark Capital Group, care va achizitiona pachetul majoritar de actiuni.

Pretul tranzactiei nu a fost dezvaluit, insa estimarile arata ca valoarea lantului de magazine Jimmy John ar fi de aproximativ 2 miliarde de dolari.

O poveste de succes

Povestea afacerii lui Liautaud incepe in urma cu 33 de ani, cand a deschis un magazin in Charleston, Illinois, SUA. El s-a hotarat sa vanda sandvisuri imediat dupa ce a terminat liceul si a pornit afacerea cu cei 25.000 de dolari imprumutati de la tatal sau.

"Locul respectiv era inconjurat de baruri. Amplasarea era perfecta: tinerii merg sa bea si la un moment dat li se face foame. Asa ca m-am gandit ca voi da lovitura daca voi vinde sandvisuri si voi avea program pana dupa miezul noptii", a povestit Liautaud despre planul initial al afacerii sale.

Succesul inregistrat i-a permis sa deschida alte 10 localuri, in urmatorul deceniu. Ulterior, magazinele Jimmy John au devenit franciza si s-au raspandit prin toata tara.

Ce probleme a intampinat

Liautaud a precizat ca afacerea sa a avut probleme la un moment dat, astfel ca unele magazine au fost inchise.

In 2002, Jimmy John numara 160 de unitati, insa 70 dintre ele aveau probleme grave. Asa ca a decis sa nu mai vanda in sistem de franciza si, timp de 18 luni, s-a ocupat strict de diminuarea pagubelor.

Strategia sa a dat roade si a reusit sa iasa la liman cu afacerea, cu toate ca 7 magazine au fost inchise.

"Am invatat multe din aceasta experienta. Am schimbat regulile in asa fel incat conditiile pentru a putea cumpara un magazin in sistem de franciza sa fie mult mai selective. Le-am explicat celor interesati ca aceasta treaba e una foarte solicitanta: sunt multe ore de munca, vremea nu e intotdeauna favorabila, lucrezi si in weekend si trebuie sa faci multe sacrificii", a mentionat antreprenorul.

Insa tot efortul sau a dat roade: anul trecut, Jimmy John a fost pe primul loc in topul Franchise 500 realizat de revista Entrepreneur.

Secretul succesului

Lantul de magazine mizeaza pe faptul ca nu foloseste ingrediente artificiale si se lauda ca angajatii sai pot face un sandvis in fix 60 de secunde.

Insa compania a reusit sa treaca si peste cateva scandaluri. In 2014 a fost criticata pentru ca isi obliga angajatii prin contract, printr-o clauza de neconcurenta, sa nu lucreze timp de doi ani la rivali precum Subway sau Potbelly, dupa ce plecau de la Jimmy John.

De asemenea, lantul de magazine a fost criticat pentru ca Liautaud se gandea sa mute sediul din Illinois intr-un alt stat, cu un sistem de taxare mai avantajos.

Omul de afaceri a mai fost tras de maneca si pentru pasiunea sa de a vana in safari, insa acum sustine ca s-a lasat de omorat animale.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#poveste afaceri succes, #poveste tanar magazin sendvisuri , #afaceri de succes