21 de tone de carne de pasare din Polonia, cu Salmonella, descoperite la doua firme din Bihor si Ilfov

Joi, 14 Mai 2020, ora 22:38
3759 citiri
21 de tone de carne de pasare din Polonia, cu Salmonella, descoperite la doua firme din Bihor si Ilfov
Foto: Arhiva Pixabay.com

O cantitate de 21 de tone de carne de pasare provenita din Polonia a fost retinuta oficial sub sechestru sanitar veterinar, fiind contaminata cu Salmonella, a anuntat, joi, Autoritatea Nationala, Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Carnea de pasare se afla la doua societati comerciale din judetele Bihor (o tona) si Ilfov (20 tone), toata cantitatea urmand a fi dirijata spre neutralizare.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, in perioada 31 martie - 30 aprilie 2020, inspectorii din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti au efectuat la nivel national o serie de controale tematice pentru verificarea modului in care sunt respectate, de catre operatorii din sectorul alimentar, conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor referitoare la producerea, depozitarea si comercializarea carnii de pasare si oualor de consum provenite din comertul intracomunitar (cu precadere Polonia si Ungaria), dar si din tari terte (in special Ucraina).

Verificarile s-au efectuat la nivelul unitatilor de destinatie (unitati independente de depozitare a carnii de pasare/oualor, unitati de reambalare a carnii de pasare, centre de ambalare oua, centre logistice de distributie) si unitatilor de tip catering, controalele avand ca scop, pe de o parte, stabilirea originii carnii si oualor pentru ca autoritatile sa se asigure ca acestea nu provin din zone aflate sub restrictii sanitare veterinare ca urmare a evolutiei influentei aviare (gripa aviara), iar pe de alta parte, cu ocazia controalelor documentare, de identitate si fizice, au fost prelevate probe in vederea verificarii prin analize de laborator a respectarii criteriilor microbiologice si de siguranta alimentara in carnea proaspata de pasare, precum si in loturile de oua provenite din schimburi intracomunitare, posibil contaminate cu Salmonella.

Potrivit sursei citate, au fost recoltate un numar de 138 de probe de carne de pasare, fiind efectuate 690 de analize in vederea verificarii respectarii criteriilor microbiologice de siguranta alimentara.

"Carnea testata provenea din Polonia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Finlanda, Franta, Slovacia, Olanda, Italia, Bulgaria, Spania, Ucraina, Brazilia. In urma analizelor de laborator au fost detectate doua probe de carne cu rezultate nesatisfacatoare (contaminare cu bacteria Salmonella Enteritidis), recoltate de la societati comerciale din judetele Bihor si Ilfov. In ambele cazuri carnea provenea din Polonia. Intreaga cantitate de 21 de tone (1 tona carne pasare din judetul Bihor si 20 de tone din judetul Ilfov) de carne infestata cu Salmonella a fost retinuta oficial sub sechestru sanitar veterinar, urmand a fi dirijata spre neutralizare", spun reprezentantii Autoritatii.

Rezultatele analizelor de laborator in cazul celor doua loturi neconforme pe criteriul microbiologic de siguranta alimentara pentru carnea proaspata de pasare au fost notificate autoritatilor veterinare din Polonia si producatorilor prin Sistemul Rapid de Alerta Alimente si Furaje (RASFF).

ANSVSA precizeaza ca au mai fost identificate in urma analizelor de laborator alte 7 loturi de carne de pasare proaspata provenita din schimburi intracomunitare, la care s-a detectat prezenta altor serotipuri de Salmonella cu patogenitate scazuta. In cazul acestor loturi de carne reprezentantii ANSVSA au aplicat masurile legale, toate aceste situatii neconforme fiind notificate statelor membre UE de origine si unitatilor producatoare prin Sistemul de Asistenta si Cooperare Administrativa (AAC).

In cadrul controalelor oficiale care vizau verificarea calitatii oualelor de consum provenite din statele membre UE (Polonia si Grecia) au fost prelevate 46 de probe, fiind efectuate un numar de 92 de analize de laborator microbiologice pentru detectarea prezentei Salmonella. "Toate probele de oua analizate au fost conforme cu criteriile microbiologice ale legislatiei in vigoare", au adaugat reprezentantii Autoritatii.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#carne pasare contaminata Polonia , #producatori