Matrapazlâcurile de milioane de dolari ale unor sirieni în România. Cum ajungi din hamal la Dragonul Roșu patron de firme

Miercuri, 21 Septembrie 2022, ora 03:00
11538 citiri
Matrapazlâcurile de milioane de dolari ale unor sirieni în România. Cum ajungi din hamal la Dragonul Roșu patron de firme
Afaceri ilegale de milioane de dolari, în Dragonul Roșu FOTO Antifrauda

Trei oameni de afaceri sirieni, care au prejudiciat statul român cu aproape două milioane de euro, au fost condamnați de Tribunalul București la 11 ani, 10 ani, respectiv 3 ani și 9 luni de închisoare, fiind găsiți vinovați de constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală, iar în cazul unuia complicitate la aceste fapte.

Cei trei sirieni, Rouchdi Mohamad (11 ani de închisoare), Rwechdi Yamen (10 ani de închisoare) și Ozdemir Semih (3 ani și 9 luni de închisoare) au fost implicați ani de zile (2013-2019) în afaceri controversate, de import de mărfuri din China sau Turcia, vândute parțial ”la negru” prin intermediul unor parteneri care aveau puncte de lucru în Dragonul Roșu, China Town, din zona Voluntari-Afumați.

Anchetatorii români i-au acuzat că de-a lungul perioadei în care au făcut afaceri de comerț în România, au coordonat un lung șir de societăți comerciale înființate pe numele unor amărâți, chiar hamali sau oameni ai străzii, care s-au trezit peste noapte directori sau unici asociați în firme de comerț.

Această suveică de firme era doar un paravan pentru a masca activitatea infracțională.

Concret, valoarea mărfurilor importate din China sau Turcia era declarată mai mică la vamă tocmai pentru a plăti TVA diminuat. Nu mai puțin de 71 de importuri suspecte au fost depistate de către anchetatorii români, după ce afaceriștii sirieni au fost denunțați de către unii dintre colaboratorii lor.

”(…)efectua un număr de 71 de importuri de mărfuri din China la un preț mai mic față de valoarea reală în vederea plății unui TVA diminuat, evidențiind astfel în documentele contabile ale acestor societăți operațiuni comerciale fictive având ca scop sustragerea de la plata TVA aferent valorii reale și prejudiciind bugetul de stat cu sumele de 1.902.009,91 USD (aproximativ 6.371.000 lei la un curs mediu de 3,35 lei/USD) și 51.789,60 EURO (aproximativ 227.000 lei la un curs mediu de 4,40 lei/EURO)”, se arată în actul de acuzare.

Audiați ca martori, ”patronii” firmelor prin intermediul cărora se realizau importurile de mărfuri au recunoscut senin că n-aveau nicio legătură cu astfel de afaceri, dar că au acceptat mici sume de bani (între 100 și 1000 de lei) pentru a da actele lor de identitate convinși fiind că urmează să fie angajați ca muncitori în respectivele firme. S-au trezit, însă, cu înștiințări și somații de la bănci sau ANAF că sunt datori vânduți. Târziu au realizat că buletinul lor și actele pe care le-au tot semnat nu au fost simple formalități de angajare, ci își puseseră iscălitura pe documente de înființare a unor societăți comerciale, devenind astfel fără să știe patroni.

În numele acestor firme astfel înființate au fost aduse în România mărfuri din China și Turcia, de la sutiene din silicon, până la naftalină, roți de roabă, lumânări parfumate, caiete educative și cărți de colorat sau unelte și materiale de construcții.

Judecătorii din cadrul Tribunalul București au apreciat, printre altele, că aceste societăți au drept trăsături comune lipsa unui sediu social, a unor puncte de lucru, a unui patrimoniu care să susțină activitatea comercială pentru care au fost înființate, nu aveau angajați, nu existau documente întocmite conform normelor financiar contabile care să permită un control efectiv din partea autorităților statului.

”Or toate aceste aspect constituie premise ce conduc spre concluzia înființării, preluării unor societăți exclusiv pentru a fi folosite în circuite economice specifice evaziunii fiscale. Aceiași concluzie este susținută și de împrejurarea că administratorii de drept ale societăților erau persoane folosite drept paravan în scopul îngreunării eventualelor cercetări penale care să conducă la identificarea persoanei care controla în fapt persoanele juridice.

Mai mult, analizând documentele contabile evidențiate în raportul de expertiză contabilă constată Tribunalul București că societățile care efectuau importurile nu erau și cele care beneficiau de marfa achiziționată”, se arată în motivarea instanței.

Conform sursei citate, afacerile erau de milioane de dolari, colaboratorii care au lucrat cu cei trei oameni de afaceri au relatat că au văzut că în firmă banii erau transportați cu pungile, cu gențile sau în cutii de pantofi.

Unul dintre denunțătorii în cauză a explicat în fața anchetatorilor că ”apreciază că valoarea bunurilor era subevaluată întrucât a observat că plățile efectuate către furnizorii externi erau mai mari decât valoarea declarată la vamă”. O parte dintre acești furnizori externi au fost identificați în Yiwu Zhejiang și Ningbao, orașe din estul Chinei.

Cei trei sirieni nu și-au recunoscut faptele. Aceștia au fost trimiși în judecată în iunie 2020, dosarul aflându-se pe rolul Tribunalului București. Doi dintre ei au antecedente penale, fiind condamnați în trecut pentru fapte tot la regimul comerțului, dar pentru care au primit pedepse cu suspendare.

Pe lângă noile pedepse de închisoare, sirienilor li s-a interzis să mai înființeze societăți comerciale pe o perioadă de cinci ani după ce își vor ispăși pedeapsa.

Decizia finală în cazul celor trei aparține totuși Curții de Apel București.

Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#afaceri ilegale, #afaceri ilegale produse China, #Dragonul Rosu, #sirieni, #condamnare , #coruptie