Zboruri regulate și curse charter de pe un nou aeroport din România. Când va fi încheiat contractul cu compania aeriană

Vineri, 15 Decembrie 2023, ora 18:55
3593 citiri
Zboruri regulate și curse charter de pe un nou aeroport din România. Când va fi încheiat contractul cu compania aeriană
Avion al companiei aeriene FOTO hisky.aero

Autorităţile din Oradea au finalizat analiza ofertei depuse de compania aeriană HiSky pentru zboruri de pe Aeroportul Oradea. Operatorul aerian propune 8 zboruri săptămânale şi organizarea de curse charter către trei destinaţii de vacanţă.

Întrucât compania întruneşte cerinţele autorităţilor, s-au cerut date financiare detaliate, iar în 2024 ar urma să înceapă negocierile pentru încheierea contractului de asociere, având ca scop începerea operaţiunilor HiSky la sfârşitul primăverii 2024.

Air Oradea a finalizat etapa de evaluare a ofertei depuse în cadrul procedurii de selectare a unui partener pentru operarea zborurilor de pe aeroportul din Oradea. HiSkyEurope SRL a obţinut punctajul maxim în baza criteriilor de selecţie, fiind singura companie care a depus o ofertă”, anunţă, vineri, autorităţile din Oradea, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, compania propune următorul program de zboruri:

- 5 zboruri pe săptămână între Oradea şi Bucureşti (şi retur);

- 3 zboruri săptămânale între Oradea şi Londra (şi retur);

- organizarea de curse charter către trei destinaţii de vacanţă: Hurgada (Egipt), Antalya (Turcia) şi Monastir (Tunisia).

”HySky deţine o flotă de 8 aeronave de tip JET, cu configuraţii variate: 4 aeronave cu 180 de locuri, 1 aeronavă cu 144 de locuri, 2 aeronave cu 220 de locuri şi 1 aeronavă cu 275 de locuri (aeronava cu care operează zboruri către SUA). Cerinţa minimă prevăzută în cadrul procedurii de selecţie a fost ca ofertantul să deţină cel puţin 5 aeronave”, au precizat Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor.

Potrivit acestora, ”ofertantul îndeplineşte şi criteriile de calificare referitoare la experienţă similară”.

”Numărul pasagerilor transportaţi în ultimii trei ani este de 1,8 milioane (cerinţă minimă – 1 milion de pasageri), operatorul este conectat la un hub (hub-ul de operare este Bucureşti), operează zboruri de linie cu destinaţiile Bucureşti şi Londra şi dispune de personal însoţitor de zbor care vorbeşte limba română (93 de angajaţi vorbitori de limba română)”, au mai transmis sursele citate.

Potrivit acestora, contribuţia solicitată de ofertant de la AirOradea (total per 5 ani) este de 750.000 euro (maxim disponibil 3 milioane de euro).

Compania Air Oradea a solicitat informaţii tehnico-financiare de la HiSkyEurope SRL, inclusiv detalii referitoare la venituri, costuri etc. Aceste date vor fi analizate şi utilizate de către firma de consultanţă PwC pentru elaborarea unui plan de afaceri detaliat. Se estimează că planul de afaceri va fi finalizat în luna ianuarie a anului viitor. Ulterior, vor începe negocierile pentru încheierea contractului de asociere, având ca scop începerea operaţiunilor HiSky la sfârşitul primăverii 2024”, au mai transmis autorităţile din Oradea.

Potrivit acestora, obiectivul principal al planului de afaceri este de a demonstra că finanţarea publică acordată (750.000 euro) nu reprezintă un ajutor de stat şi că activitatea propusă va fi sustenabilă pe o perioadă de cel puţin 5 ani, conform cerinţelor stabilite de Air Oradea pentru planul de afaceri.

Air Oradea a fost înfiinţată în octombrie 2021 de către Municipiul Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, cu scopul de a dezvolta, în condiţii concurenţiale de piaţă, activitatea economică de operare zboruri aeriene de pe Aeroportul Internaţional Oradea, societatea având ca obiect principal de activitate CAEN 5110 - Transporturi aeriene de pasager.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#aeroport oradea, #hisky, #zboruri aeriene , #stiri afaceri