Câte ore pe zi trebuie să oprești aerul condiționat ca să economisești 11% la factură

Miercuri, 31 August 2022, ora 04:25
5852 citiri
Câte ore pe zi trebuie să oprești aerul condiționat ca să economisești 11% la factură
Aerul condiționat, necesar în zilele caniculare FOTO Pixabay

Temperaturile ating până la 40 de grade Celsius în toiul verii, astfel că aerul condiționat devine o necesitate, însă acest lucru se reflectă asupra facturilor la energie, mai ales de când prețurile au crescut considerabil.

Astfel, oamenii încearcă să trăiască confortabil, dar în același timp să economisească pe cât posibil. Cei mai mulți opresc aerul condiționat când nu sunt acasă, indiferent că este vorba despre un interval mai scurt sau mai lung, sau chiar și când nu stau în camera unde este montat.

Acest obicei te ajută, într-adevăr, să economisești? O echipă de ingineri specializați în arhitectură și sisteme de construcții a încercat să răspundă la întrebare, potrivit arstechnica.com.

Cu alte cuvinte, când aerul condiționat este pornit pe tot parcursul zilei, căldura se elimină treptat, pe când, dacă îl porniți doar seara de exemplu, temperatura din casa este considerabil mai ridicată.

Referitor la cum este mai bine, acest lucru depinde de o serie de factori: cât de bine este izolată casa, cât de mare este, ce aparat de aer condiționat aveți, dar și temperatura și umiditatea din exterior.

În primul rând, trebuie să știți că în casă nu poate fi mai cald decât afară, asta desigur dacă nu contribuie alți factori, cum ar fi un cuptor aprins. Mai exact, pe măsură ce crește temperatura în casă, transferul de căldură încetinește până se atinge un echilibru cu temperatura de afară. În plus, atunci când afară sunt temperaturi extreme, aerul condiționat nu mai este la fel de eficient.

Specialiștii au făcut un experiment și au testat cum merg lucrurile în cazul unei case de 110 metri pătrați, cu izolație clasică, într-un climat cald. Totuși, într-un caz au adăugat și umiditate în aer, iar în altul, nu. Au folosit un software de modelare energetică creat de Laboratorul Național de Energie Regenerabilă din SUA pentru analiza consumului de energie în clădirile rezidențiale.

De asemenea, au testat trei scenarii:

  • Temperatura aerului condiționat setată toată ziua la 24,4 grade Celsius
  • Aerul condiționat oprit timp de 8 ore, cu o temperatură ce ajunge în casă la 31,6 grade Celsius.
  • Aerul condiționat oprit timp de 4 ore, cu o temperatură ce ajunge în casă la 31,6 grade Celsius.

Au folosit trei tehnologii diferite ale aparatelor de aer condiționat:

  • Aer condiționat cu o singură unitate
  • Aer condiționat cu ciclu invers (sistem care transferă căldura din interior în exterior sau invers)
  • Aer condiționat minisplit (poți seta temperaturi diferite în camere)

Astfel, au descoperit că atunci când aerul condiționat a fost pornit toată ziua, consumul de energie a fost mai mare. Cel mai mic consum anual a fost înregistrat în cazurile în care aerul condiționat a fost oprit timp de 8 ore în timpul zilei, în zilele lucrătoare. În acest fel puteți economisi circa 11%.

Cu toate acestea, mai mulți factori pot influența rezultatele, cum ar fi cât de bine este izolată casa, cât de eficient este aparatul de aer condiționat și cât de dramatice sunt fluctuațiile de temperatură.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#aer conditionat, #aer conditionat economie, #factura energie , #economii