Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Schema prin care Mitulețu-Buică a revenit la șefia AEP într-o funcție ”călduță” imediat după demisie

Sambata, 18 Februarie 2023, ora 03:40
8455 citiri
Schema prin care Mitulețu-Buică a revenit la șefia AEP într-o funcție ”călduță” imediat după demisie
Constantin Mitulețu-Buică revine în instituția din care a demisionat FOTO Hepta

După ce a demisionat de la șefia Autorității Electorale Permanente (AEP) ca urmare a problemelor din justiție, Constantin Mitulețu-Buică revine într-o funcție de conducere la AEP, drept secretar general, printr-un truc folosit în trecut și de alți politicieni.

Buică a anunțat pe 11 ianuarie 2023 că demisionează de la șefia AEP după ce Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul general pentru că acesta și-ar fi angajat nelegal cumnata în funcția de consilier la cabinetul vicepreședintelui AEP. Demisia acestuia a intrat în vigoare pe 13 februarie, iar la doar câteva zile Buică s-a întors de unde a plecat, într-un birou mai mic. Concret, acesta a cerut repunerea sa în funcția de secretar general al AEP, funcție pe care a ocupat-o din 2018 până în 2019, când a fost promovat în rolul de președinte.

La momentul saltului, acesta și-a suspendat vechea funcție, pentru ca acum să ceară Guvernului revenirea în fotoliul de secretar general. Executivul este astfel obligat să-i dea dreptate lui Buică”, se arată într-o decizie luată de premierul Nicolae Ciucă pe 16 februarie. În motivarea acestei decizii se precizează că s-a avut în vedere o adresă din 25 ianuarie a AEP.

Potrivit legii, președintele AEP are rang de ministru, iar mandatul său poate înceta înainte de termen prin demisie, revocare ”pentru motive temeinice” sau deces. Dacă forul legislativ votează o Hotărâre privind demiterea șefului AEP, aceasta poate să fie contestată la Curtea Constituțională.

Scaunul lui Mitulețu-Buică a început să se clatine încă din 2021, de pe vremea vechii coaliții de guvernare, însă partidele nu au reușit atunci să găsească o procedură potrivită.

Pe lângă sesizarea ANI la Parchet pe numele său, Buică a mai fost implicat și în alte scandaluri. În 2021 lucrarea acestuia de doctorat a fost declarată plagiată, iar în 2020, de Ziua Unirii Principatelor, Buică s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, pentru a discuta despre o colaborare privind „organizarea proceselor electorale din cele două țări”.

Fost membru al PSD, Constantin Mitulețu Buică a fost numit președinte al AEP în 2019, pentru un mandat de 8 ani, cu susținerea declarată a lui Liviu Dragnea și cu votul majorității parlamentare PSD-ALDE de atunci.

În urmă cu o săptămână, Birourile Permanente ale parlamentului au decis depunerea până pe 17 februarie a candidaturilor pentru șefia AEP, urmând ca votul final să fie dat într-o ședință de plen pe 21 februarie. Cele mai mari șanse pentru a prelua funcția le are actualul prefect al Capitalei, Toni Greblă. Acesta este fost senator PSD, judecător CCR și secretar general al guvernului Dăncilă.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#AEP, #mituletu buica, #autoritatea electorala permanenta, #impartire functii, #Toni Grebla , #pnl-psd