Adulții care le cer bani părinților. "Uneori, nu este ca și cum ar avea nevoie. Sunt medici și dentiști"

Vineri, 09 Februarie 2024, ora 10:13
2911 citiri
Adulții care le cer bani părinților. "Uneori, nu este ca și cum ar avea nevoie. Sunt medici și dentiști"
Mamă alături de fiica adultă FOTO Pexels

Mulți copii adulți, dacă nu majoritatea, primesc ajutor financiar de la părinți. Un nou raport arată că trei cincimi dintre părinți au oferit ajutor financiar copiilor lor adulți în ultimul an.

A le cere bani părinților poate deveni un moment definitoriu în relația părinte-copil, fie în bine, fie în rău.

În cel mai bun caz, este un moment în care părinții își pot arăta dragostea, făcând viața copilului lor puțin mai bună. În cel mai rău caz, conversația poate degenera în certuri și acuzații, ducând la rupturi care s-ar putea să nu se vindece niciodată.

Iată câteva întrebări pe care experții le recomandă înainte de a avea această conversație: patru pentru copil și două pentru părinți.

Cum se vor simți părinții mei în legătură cu faptul că le cer bani?

Banii sunt un subiect tabu în multe familii. Dacă ai crescut într-o familie în care s-au purtat discuții deschise și sincere despre finanțe, atunci abordarea părinților pentru un ajutor poate fi ușoară.

Dacă nu, experții spun să abordați conversația cu grijă și tact.

"Poate părea copleșitor să aduci în discuție banii", spune pentru usatoday.com Spenser Liszt, un planificator financiar certificat din Dallas.

"Dacă aceasta este prima dată când discuți despre bani cu părinții tăi și ceri bani, ar putea fi un pic prea mult."

Părinții mei își permit să îmi ofere bani?

Adulții pot avea dificultăți în a-și imagina părinții cu probleme financiare. Dar dacă ești pe cale să îi abordezi pentru bani, acum este un moment bun pentru a reflecta.

„Se confruntă cu probleme?” spune Laura Mattia, un planificator financiar certificat în Sarasota, Florida. „Au preocupări legate de sănătate?"

"Este posibil să le cauți o tensiune emoțională doar cerând. Pentru că vor să zică „da”.

Părinții tăi au propria lor planificare a felului în care își cheltuiesc pensia. Un cadou financiar consistent pentru un copil ar putea însemna amânarea pensionării lor sau pensionarea fără suficiente fonduri pentru acoperirea îngrijirilor. Și este posibil să nu dorească să își încarce copilul cu această informație.

„Am văzut unii părinți care nu pot spune «nu», lăsându-se la o parte pe ei înșiși”, a spus Mattia.

Am un plan pentru fonduri?

Adulții care le cer bani părinților ar trebui să planifice întâlnirea ca și cum ar merge la bancă pentru un împrumut, spun planificatorii financiari.

Nu spune doar că ai nevoie de bani. Precizează exact pentru ce sunt. Arată că ai un plan bine gândit despre cum îi vei cheltui. Demonstrează cum îți vor îmbunătăți viața. Explică de ce nu ai avut altă opțiune decât să te adresezi lor. Demonstrează că ai nevoie cu adevărat.

„Uneori, nu este ca și cum acești copii ar avea nevoie. Sunt medici și dentiști”, a spus Mattia. „Nu întotdeauna au nevoie de bani. Este mai degrabă: Ne gândim să cumpărăm o a doua casă și mama stă cu banii acolo.”

Aspectul contează. Nu le cere părinților tăi să îți plătească chiria și apoi să pleci a doua zi la Walt Disney World.

„Dacă nu-ți permiți plățile pentru împrumutul tău de studii, dar factura ta de DoorDash este de 600 de dolari pe lună, există o discuție care trebuie purtată”, a spus Christopher Lyman, un planificator financiar certificat din Newtown, Pennsylvania.

„Va cauza tensiuni în familie?”

Dacă le ceri părinților tăi 5000 de dolari și ai trei frați, ia în considerare că toți trei s-ar putea întoarce și să le ceară părinților aceeași sumă.

Îngrijirea părintească este despre echitate, spun experții financiari. Părinții care dau bani unui copil vor avea dificultăți să explice de ce nu dau bani și celorlalți frați.

Lyman, planificator financiar, are un client cu două fiice. Mama a rambursat datoria de studii a unei fiice, care era de 200.000 de dolari. Cealaltă fiică și-a rambursat singură împrumuturile pentru studii. Ani mai târziu, fiica care și-a plătit singură datoria este încă amărâtă că sora ei a primit ajutor.

Și acum, câteva întrebări pentru părinți.

Îmi permit să-l ajut pe copilul meu adult?

Ca părinte, „ești dispus să faci orice pentru copiii tăi”, a spus Liszt.

Dar, înainte ca părinții să accepte să ofere ajutor financiar unui copil, ei trebuie să-și evalueze propriile finanțe, spun consilierii.

„Vă permiteți acest lucru?” a spus Kara Brockmeier, un planificator financiar certificat în St. Louis.

„Este un împrumut sau un cadou? O să continue să ceară mai mult? O să ramburseze împrumutul? Dacă nu rambursează împrumutul, veți fi de acord cu asta?”

Dacă părinții nu sunt siguri cu privire la situația lor financiară, ar trebui să ia în considerare consultarea unui consilier financiar, a spus Mattia. În caz contrar, ar putea risca să perturbe propriile lor economii de pensionare, lăsându-i poate dependenți de copiii lor.

„Niciun părinte nu vrea să ajungă să depindă de copii mai târziu”, a spus ea.

Vor veni vremuri bune? Economia a adăugat 353.000 de locuri de muncă în ianuarie, șomajul a rămas la 3,7%.

"Va fi un precedent pentru ei să ceară mai mulți bani în viitor?"

Dacă părinții sunt de acord să dea bani unui copil adult o dată, aprobarea lor pregătește terenul pentru ca copilul să ceară a doua oară. Și a treia.

„Asigurați-vă că nu deveniți pușculița”, a spus Lyman. „Nu sunteți fond de urgență. Au nevoie de propriul lor fond de urgență.”

De câți bani are nevoie Ucraina pentru a rezista în fața Rusiei până în 2028. Sursele de finanțare au fost identificate
De câți bani are nevoie Ucraina pentru a rezista în fața Rusiei până în 2028. Sursele de finanțare au fost identificate
Experții economici și cei militari sunt de părere că ajutorul militar acordat Ucrainei de către SUA în valoare de 61 de miliarde de dolari va permite țării să supraviețuiască doar în...
Noi date privind cancerul în rândul adolescenţilor şi adulţii tineri din România. Medic: „Diagnosticul tardiv, una dintre cauze”
Noi date privind cancerul în rândul adolescenţilor şi adulţii tineri din România. Medic: „Diagnosticul tardiv, una dintre cauze”
Conf. Dr. Monica Dragomir, şef secţie oncologie pediatrică la Institutul Oncologic Bucureşti, a afirmat într-un interviu acordat News.ro că adolescenţii şi adulţii tineri români...
#adulti, #parinti, #bani, #imprumut, #Banca, #nevoie, #medici , #stiri sociale