Videanu, urmarit penal in ciuda "spalarii" de la DNA

Vineri, 28 Septembrie 2007, ora 08:09 1817 citiri

Primarul Bucurestiului, Adriean Videanu, ramane in continuare urmarit penal intr-un dosar aflat la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinte deosebit de grave, informeaza Adevarul.

DNA si-a declinat competenta in aceasta cauza la inceputul acestei luni, iar procurorul-sef Doru Tulus l-a informat in scris pe Videanu ca a infirmat urmarirea sa penala.

In acelasi dosar, privind afacerea "Ruxandra Trading", mai sunt cercetati alti trei functionari publici din cadrul Primariei Bucuresti.

Ordonanta de urmarire penala a fost emisa de DNA, pe data de 4 iulie 2007, dar procurorii anticoruptie au declinat cauza, trei luni mai tarziu, mai exact pe 3 septembrie 2007, pe motiv ca nu au competenta in dosar, intrucat valoarea prejudiciului nu depaseste un milion de euro.

In prealabil, Videanu a fost audiat de mai multe ori de procurorii anticoruptie. El s-a aratat insa surprins de existenta acestui dosar pe care il credea inchis.

"In data de 3 august 2007 am primit de la DNA o adresa semnata de seful Sectiei de combatere a infractiunilor conexe coruptiei, procurorul Doru Florin Tulus, care ma anunta ca dosarul meu a fost inchis. Procurorul arata ca au fost infirmate in totalitate infractiunile retinute in rezolutia de incepere a urmaririi penale din iulie 2007", a declarat Adriean Videanu, pentru "Adevarul".

Aceasta cauza a fost in lucru la procurorul Vasile Ionita, care nu a infimat nicio solutie din dosarul lui Videanu.

In acest dosar, care treneaza pe la parchete de mai bine de doi ani, ancheta a fost demarata in urma unei sesizari penale facuta de reprezentantii societatii "Ruxandra Trading", care reclama ca primarul general Adriean Videanu a dat o dispozitie de demolare a unei contructii.

Firma avea un contract de inchiriere cu primaria, semnat in 1996, pentru aproape 10.000 de mp, in vederea construirii unui complex comercial pentru care a obtinut, in 1999, o autorizatie de construire provizorie.

Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv si irevocabil, in august 2000, obligarea primarului general la eliberarea unei autorizatii de constructie definitiva si obligarea la concesionarea terenului, dar incercarile de a pune in executare sentinta a ramas fara niciun rezultat.

Astfel ca, Ruxandra Trading a dat in judecata statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Cinci ani mai tarziu, in aprilie 2005, Consiliul General hotaraste ca terenul in litigiu sa fie dat in folosinta Ambasadei Frantei.

In iunie 2005, primarul Capitalei aproba desfiintarea tuturor constructiilor de pe terenul apartinand Ruxandra Trading, iar muncitorii de la ADP au pus-o in aplicare. Pagubele produse societatii au fost evaluate la aproximativ un milion si jumatate de dolari.

In 2007, CEDO a admis plangerea societatii si a aratat ca autoritatile din Romania au incalcat in aceasta cauza articolele care privesc dreptul la un proces echitabil si protectia proprietatii.

Magistratii au mai aratat ca statul roman nu i-a propus societatii Ruxandra Trading nicio masura compensatorie pentru pierderile suferite.

CEDO a ajuns la concluzia ca prejudiciile suferite de societate s-ar ridica la 1,1 milioane de dolari, ceea ce inseamna mai putin de 1 milion de euro, fapt pentru care DNA si-a si declinat competenta.

Adriean Videanu a marturisit ca el nu cunoaste foarte bine dosarul in care este cercetat. "Eu am semnat o dispozitie de demolare a unei constructii metalice, inaltata fara autorizatie, pe un teren aflat pe domeniul privat al statului.

Aveam si o hotarare a CGMB, privind atribuirea terenului catre Ambasada Frantei, pentru constructia Liceului Francez", a mai afirmat primarul. Adriean Videanu sustine ca CEDO nu a condamnat Romania, ci, mai degraba, a facut cateva recomandari.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News