Videanu: Saptamana viitoare vom discuta cu FMI despre reducerea cotei unice

Duminica, 10 Octombrie 2010, ora 18:37
2607 citiri
Videanu: Saptamana viitoare vom discuta cu FMI despre reducerea cotei unice

PD-L va discuta, saptamana viitoare, cu reprezentantii Fondului Monetar International si Comisiei Europene, un set de masuri de relansare economica a tarii, fiind luate in calcul scaderea cotei unice de impozitare sau a contributiilor sociale, a declarat prim-vicepresedintele principalului partid de guvernare, Adriean Videanu.

"In cursul saptamanii viitoare, vom discuta cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene, la Bucuresti, seturile de politici pe care noi le avem in vedere. Eu sper sa fim suficient de convingatori, pentru ca Romania are nevoie sa-si relanseze economia. Eu nu ma refer strict la cota unica, putem gandi inclusiv in zona contributiilor sociale. Romania are contributii sociale printre cele mai inalte nivele in UE", a declarat Videanu, intr-o emisiune difuzata duminica de PRO TV.

Fostul ministru al Economiei a motivat eventualele masuri prin faptul ca Romania are un nivel de facilitati fiscale de doar 0,2% din produsul intern brut, in timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 1,5% din PIB.

In privinta viitorului acord cu FMI, Adriean Videanu a evitat sa precizeze o suma de imprumut, insistand ca negocierea acesteia este facuta de ministrul Finantelor, democrat-liberalul Gheorghe Ialomitianu.

In context, Videanu a subliniat ca urmatorul acord cu FMI ar urmari sa credibilizeze Romania pentru a se putea imprumuta de pe pietele de capital, un imprumut de la Fond urmand sa se faca doar in cazul unei "defectiuni" a economiei romanesti.

"In momentul de fata, cred ca nu e bine sa ne cantonam asupra sumei, principiul este mult mai important decat suma. Acest lucru vi-l poate spune numai ministrul Finantelor. De aceea, pentru a nu ma substitui ministrului Finantelor, care are aceasta responsabilitate, de a negocia inclusiv suma cu FMI - ma intorc la principiu. In continuare FMI, vrea sa credibilizeze Romania in a se imprumuta de pe pietele de capital. Daca exista o defectiune, ca Romania sa nu se poata imprumuta de pe pietele de capital, sigur ca aceasta suma poate fi pusa la dispozitia Romaniei de catre FMI", a sustinut liderul democrat-liberal.

De asemenea, Videanu a sustinut ca prin implementarea acestui program de relansare economica, PDL se asteapta la crearea a 30.000 de noi locuri de munca in anul 2011.

"Daca pachetul de trei masuri, pe care o sa vi-l prezint la un moment dat, se pune in practica, vom avea o crestere economica in 2011 de 3%, 30.000 de locuri in economia reala, iar in 2012 - 80.000 de locuri de munca si o crestere economica de 4,8%", a afirmat prim-vicepresedintele PD-L.

Programul PNL nu are fundamente reale

Referitor la programul PNL, prin care se promit 500.000 de noi locuri de munca in cinci ani, Videanu a sustinut ca ar fi nefundamentat pe date reale: "Am impresia ca n-au niciun fel de fundamentare".

Totodata, el a aratat ca prin masurile de austeritate adoptate de Guvern se poate garanta plata pensiilor in Romania.

"Sunt foarte multe exemple in istorie in care un guvern obligat sa plateasca pensii n-a mai putut sa plateasca pensii. Va pot da un exemplu chiar in tarile baltice, unde a trebuit sa reduca cheltuielile inclusiv cu pensiile, pentru ca n-au avut resurse.

Daca se continua cu o politica populista - ma uitam inclusiv la propunerile partidelor de opozitie - aici se va ajunge. Cea mai buna minciuna este adevarul si cred ca poporul poate sa discearna exact acest lucru, intre populismele 'sa crestem pensiile, sa crestem salariile' si a vedea in mod realist realitatea din tara.

Pe baza realitatilor din Romania, trebuie sa-ti adaptezi seturile de politici publice si promisiunile pe care le ai fata de cetateni", a sustinut Videanu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#videanu reducere cota unica, #Videanu reducere contributii, #Videanu discutii FMI , #stiri Adriean Videanu
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
am ras in hohote dupa ce am citit articolul ; va multumesc pentru "buna dispozitie" si multumesc si meseriasului Videanu pentru gluma acestui minunat sfarsit de saptamana ; nu vrei sa-i rogi pe cei de la FMI sa-mi faca cumparaturile ?