Videanu ridica in slavi inteligenta energetica a presedintelui Basescu

Joi, 02 Iunie 2011, ora 18:46
2440 citiri
Videanu ridica in slavi inteligenta energetica a presedintelui Basescu

Romania poate sa devina o tara de tranzit extraordinara pentru resursele energetice din zona caspica, ce ar putea alimenta tarile membre ale Uniunii Europene, dar din pacate nu foarte multe persoane inteleg mutarile pe care Traian Basescu le face pe plan diplomatic in acest sens, sustine Adriean Videanu.

"Sunt domenii in care Romania ar putea sa aiba un avantaj comparativ si chiar competitiv, dar pe care nu-l valorifica suficient, precum petrol brut si gaze naturale. Avem un deficit structural major. Romania poate sa devina o tara de tranzit extraordinara pentru resursele energetice din zona caspica si sa alimenteze tarile membre ale Uniunii Europene. Poate sa fie o poarta deschisa din acest punct de vedere, rezolvandu-si in acelasi timp si o problema de deficit structural", a declarat fostul minsitru al Economiei pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, Romania are nevoie de parteneriate strategice solide pentru a putea sa-si diversifice, atat sursele, cat si rutele de transport ale resurselor energetice.

"Din pacate, foarte putini sesizeaza politica externa inteligenta a sefului statului. Uitati-va la relatiile pe care seful statului le are cu tarile din zona caspica: Azerbaijan, Turkmenistan sau Kazastan, in ideea dezvoltarii unor parteneriate solide, strategice, care sa transforme Romania intr-o tara de tranzit privind resursele energetice din zona caspica, catre Uniunea Europeana. Este cel mai simplu si eficient drum cu putinta, dar acest lucru trebuie cu siguranta intretinut", a completat Videanu.

Printre proiectele alternative pe care Adriean Videanu si le doreste pentru Romania se numara si AGRI, proiect pe care oficialii din Azerbaidjan il considera mai important decat Nabucco, in conditiile in care ar putea fi finalizat mai repede decat acesta.

"Primul proiect castiga. Daca studiul de fezabilitate o dovedeste, AGRI poate fi facut inaintea Nabucco", sustinea cu cateva luni in urma Vitali Bailarbaiov, vicepresedintele Socar.

AGRI prevede transportul de gaze din Azerbaidjan, prin Georgia, catre Romania, cu ajutorul metanierelor peste Marea Neagra. Investitiile sunt estimate intre 2 si 5 miliarde de euro, in functie de capacitatea de transport. La proiect participa Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria.

In schimb, Nabucco va costa 15 miliarde de euro. Intrebat daca Azerbaidjan va putea sa aprovizioneze cu gaze atat AGRI, cat si Nabucco, oficialul Socar a raspuns afirmativ, dar a adaugat ca acest lucru se va realiza in orizontul de timp 2017-2020.

"Proiectul AGRI pe care l-am initiat vine sa rezolve unele din aceste probleme. Este un proiect la Marea Neagra care nu tine si nu are nevoie de aprobarile niciunei mari puteri de la Marea neagra, Turcia si Rusia. Este un proiect direct care vizeaza Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria. Ungaria poate sa faca corp comun cu Romania in acest obiectiv comun pe care il putem avea ca tari de tranzit pentru ca s-a terminat interconectarea Szeged-Arad", a mai precizat Adriean Videanu.

Nu in ultimul rand, fostul ministru a mai declarat ca Romania are sansa sa isi rezolve pe aceasta cale si problemele structurale pe care le are in momentul de fata, putand castiga totodata si foarte multi bani.

"Nu numai ca iti rezolvi problemele resurselor, dar iti rezolvi si problema veniturilor bugetare pentru ca se colecteaza bani enormi numai din tranzitul acestor resurse pe care il faci (...) Din cate stiu, Romania nu a primit niciun fel de data despre fezabilitatea proiectului South stream. Nabucco este un proiect fezabil, dar trebuie sa-si finalizeze furnizorii de gaz pentru a se putea acoperi acea cantitate de gaz de 63 mld mc cat va transporta Nabucco.

Este un proiect foarte mare, dar va rog sa nu neglijati AGRI. Eu am mai auzit voci care spuneau ca s-ar putea sa fie mai scump gazul adus pe AGRI decat cel din Rusia. Fiind un proiect pe doua terminale de gaze lichefiate, cred ca cel mai important lucru din partea autoritatilor romane este sa se gandeasca care este break even-ul, care este volumul unde proiectul este fezabil pentru ca piata exista, iar Romania are nevoie ca de aer sa-si diversifice atat sursele, cat si rutele de transport ale resurselor energetice", a incheiat Videanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Adriean Videanu, #tranzit gaze Romania, #nabucco, #Traian Basescu , #Traian Basescu