Videanu le promite minerilor din Valea Jiului un nou viitor

Vineri, 26 Martie 2010, ora 15:24
5351 citiri
Videanu le promite minerilor din Valea Jiului un nou viitor

Minerii din Valea Jiului pot sta linistiti: minele nu se vor inchide, ci dimpotriva de anul acesta vor demara investitii de cateva zeci de milioane de euro.

Ministrul Economiei Adriean Videanu, prezent vineri la Petrosani, a declarat ca in momentul de fata prin constituirea celor doua companii nationale sunt create conditiile ca CNH sa functioneze in complex, iar in urmatorii 3-4 ani aici vor fi facute investitii estimate undeva la 80 de milioane de euro.

"Foarte important este ca in momentul de fata prin constituirea celor doua companii sunt create conditiile ca CNH sa aiba perspectiva. Mai mult decat atat, noua companie Hidroenergetica are un program investitional serios in ceea ce inseamna asigurarea conditiilor civilizate de munca, valorificarea gazului de mina in ideea producerii agentului termic si a energiei electrice, care vor reduce in continuare costurile, dar si programe investitionale in ceea ce priveste consumatorul de carbune si aici ma refer la realizarea a unui nou grup la Paroseni de 180 de MegaWatti, care va fi o garantie a functionarii CNH-ului in viitor", a declarat Adriean Videanu.

In opinia ministrului Economiei, investitiile in minerit sunt foarte mici, raportat la faptul ca in ultimii 20 de ani nu s-a facut aproape nimic in acest sens.

"Am discutat acum un program investitional de aproape 21 de milioane de euro in generarea de agent termic si energie electrica folosind gazul de mina. In ceea ce inseamna complexele mecanizate pentru exploatarea in subteran, investitiile sunt undeva la 28 milioane de euro si le vom demara in acest an. Acest program investitional se va derula in urmatorii 3-4 ani cu o valoare estimata undeva la 80 de milioane de euro", a mai spus Videanu.

Reprezentantii minerilor sunt multumiti de mesajul transmis de ministrul Economiei datorita investitiilor care urmeaza sa demareze si vorbesc chiar de angajari la CNH.

"Legat de ceea ce s-a discutat astazi (n.r. vineri), viitorul CNH va continua si atunci vom putea gasi solutii si pe termen scurt si pe termen mediu si lung in ce priveste activitatea in aceasta zona. S-au stabilit mai multe prioritati si anume un program amplu de investitii care va demara in iunie, care va aduce oportunitati in extractia huilei.

Acest lucru trebuie coroborat cu producerea, extractia si transportul carbunelui si energia termica si electrica ce va fi facuta la Paroseni si Mintia. Se pune problema redimensionarii personalului in ce priveste angajari in perioada urmatoare, scolarizarea unor tineri, in conditiile in care vom avea tehnologie noua si va trebui sa avem si specialisti", a declarat presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Zoltan Lacatas.

Videanu cere urgentarea declararii castigatorului licitatiei proiectului de la Paroseni

Pe de alta parte, ministrul Economiei a cerut urgentarea luarii unei decizii in ce priveste desemnarea castigatorului licitatiei proiectului de 70 de milioane de euro privind realizarea instalatiei de desulfurare.

Prezent vineri la Petrosani, Videanu a declarat ca nu se poate substitui comisiei de licitatie, dar le-a solicitat membrilor sa urgenteze luarea unei decizii. "Din cate am inteles de la domnul director Dorel Visan (nr: director SE Paroseni), intr-o saptamana maxim doua vom avea o decizie a comisiei", a declarat Videanu.

Termocentrala Paroseni a stopat procesul de modernizare si totodata de respectare a legislatiei de mediu, dupa ce timp de patru luni proiectul de 70 de milioane de euro privind realizarea instalatiei de desulfurare a fost blocat din cauza contestatiilor depuse de firmele participante la licitatie.

Interesul pentru aceasta licitatie este evident in conditiile in care batalia pentru acest proiect se da intre patru mari firme Romelectro, care apartine fostului ministru Dan Ioan Popescu, Grivco - firma detinuta de Dan Voiculescu, un consortiu german si japonezii de la Itochu.

Licitatia a fost anulata printr-o decizie a Ministerului Finantelor care a gasit o serie de inadvertente. Romelectro si Grivco s-au adresat Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor care a decis, in luna noiembrie a anului trecut, ca nemultumirile celor doua firme sunt nefondate.

A urmat actionarea in instanta, organ care a dat o decizie multumitoare pentru cei ce doresc sa realizeze instalatia de desulfurare de la Paroseni: continuarea licitatiei si scoaterea din randul criteriilor a celui legat de experienta anterioara.

Instalatia de desulfurare este foarte importanta, aceasta reprezentand una dintre conditiile de mediu impuse de Uniunea Europeana. SE Paroseni indeplineste deja conditiile referitoare la pulberile la cos si ENOX, mai fiind necesara doar conditia privind desulfurarea gazelor.

De asemenea, si in ceea ce priveste licitatia privind transportul carbunelui pe calea ferata, ministrul Adriean Videanu sustine ca a solicitat directorului general sa gaseasca acele solutii legale ca si CFR sa poata participa la licitatie.

"Avem un cadru legal care creeaza posibilitatea participarii la licitatie si daca nu vine cu oferta rezonabila sa poata pierde", a conchis Videanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#Adriean Videanu mineri, #Videanu mineri Valea Jiului , #stiri Adriean Videanu