Videanu, despre memorandum: Primarii PDL nu isi vor risca pielea

Joi, 09 August 2012, ora 21:56
4446 citiri
Videanu, despre memorandum: Primarii PDL nu isi vor risca pielea
Foto: B1 TV

Adriean Videanu, presedintele interimar al PDL Bucuresti, i-a atentionat pe toti edilii din tara ca, in momentul in care vor oferi, conform memorandumului Guvernului Ponta, alte cifre decat cele transmise initial pentru organizarea referendumului vor raspunde in fata legii, ei si nu guvernantii.

"Orice cifra in afara lui 18.292.514 (numarul de alegatori anuntat de Ministerul de Interne - n.red.) este in zona penalului", a subliniat Adriean Videanu, intr-o emisiune la B1 TV, adaugand ca actuala dezbatere publica pe numarul de electori se putea face, darinainte de demararea referendumului, nu dupa incheierea lui.

Mai mult, conform legii, "singura autoritate care are obligatia sa transmita cifra de cvorum este Ministerul de Interne", a mai precizat acesta inca o data, reamintind ca fostul ministru Ioan Rus a oferit in permanenta o singura cifra, cea care a si fost luata in calcul de Biroul Electoral Central.

Adriean Videanu le-a mai atras atentia primarilor ca sunt singurii responsabili in fata legii, prefectii neavand niciun fel de atributie in stabilirea numarului de alegatori.

Ce vor face primarii PDL? Nu isi vor risca pielea

Intrebat ce vor face, in aceste conditii, primarii PDL, Adriean Videanu a raspuns "vor respecta legea", adica vor furniza aceleasi date, valabile din 6 iulie si pana in 11 iulie, cele pe care le-au comunicat initial, pentru a nu "intra in coliziune cu legea".

"Am discutat cu primari PNL si PSD. Vor face acelasi lucru, nu isi vor risca pielea pentru cineva care da o comanda de la centru", a mai sustinut acesta.

Adriean Videanu a mai tinut sa remarce un aspect, faptul ca pe 29 iulie, dupa incheierea referendumului, liderii USL, in frunte cu Dan Sova si Relu Fenechiu, nu au comentat deloc numarul electorilor, de peste 18 milioane, multumindu-se sa anunte ca prezenta va fi de peste 50% si cvorumul de validare va fi indeplinit.

Fostul primar general le-a transmis inca o data primarilor din toata tara "sa se uite foarte bine la lege", iar aceasta spune ca un memorandum "e o asumare de politici publice pe care o face Guvernul, dar asta nu obliga reprezentantii administratiei locale sa incalce legea".

In acest caz, primarii nu se vor putea apara invocand faptul ca au facut ceva la cererea Guvernului, pentru ca un memorandum nu are aceeasi valoare ca o hotarare de guvern, de exemplu.

"Memorandumul, spune legea, este dat de catre Guvern pentru acorduri internationale sau cand vrea sa isi asume un proiect de politica publica. Legea spune ca e un document intern si care nu e obligatoriu sa se publice. El nu poate fi atacat si nu poate fi invocat de primari(...) Este un act de vointa politica", a explicat fostul ministru PDL.

Basescu ataca memorandumul lui Ponta: Primarii sunt pusi sa faca ceva ilegal

E o ticalosie, ii obliga pe primari sa greseasca

Adriean Videanu apreciaza ca prin acest memorandum Guvernul vrea sa isi atinga scopul, fara sa plateasca in fata legii.

"E o ticalosie, pentru ca ii obliga pe primari sa greseasca(...) In fata legii vor raspunde primarii care dau alte cifre decat cele din 11 iulie. Avem un proces electoral incheiat, numarul insusit, asumat si transmis de Ministerul de Interne la BEC este de 18.292.514, cifra de control cu care s-a inceput referendumul", a subliniat inca o data liderul democrat-liberal.

In plus, acesta a admis ca atata vreme cat cei aproape 800 de primari PDL nu vor furniza alte cifre, rezultatele asteptate de guvern nu vor avea nicio acuratete sau relevanta.

Cand au mintit, atunci sau acum?

"Colegial, le dau un sfat pentru ca si eu am fost primar.(...) Orice primar trebuie sa se raporteze la momentul 11 iulie(...) Daca cifra nu este aceeasi, inseamna ca a mintit. Cand a mintit, in 11 iulie sau acum?", a spus Videanu.

El a respins posibilitatea ca un primar sa poata spune ulterior ca a raspuns cerintelor Guvernului fara sa stie ce se va intampla cu datele pe care el le trimite la Bucuresti.

"Nu poate fi invocat acest lucru. Memorandumul si dispozitia ministrului Administratiei fac referire la referendum, de aceea este clar ca se incearca o repozitionare a cvorumului(...) Unde ati comis falsul, in listele initiale sau acum?", le-a transmis Videanu primarilor, subliniind inca o data "orice alta cifra pe care un primar o da, alta decat din 11 iulie, intra in zona penalului".

Adriean Videanu s-a aratat increzator ca si in cazul in care noii ministri ai Justitiei, Victor Ponta sau Mona Pivniceru, ar incerca sa ii scape pe cei care comit ilegalitati cu acest prilej, acest lucru nu va avea sorti de izbanda.

"In momentul de fata s-au produs schimbari fundamentale in justitie, nu complete(...) Interventia politicului va crea o solidaritate in interiorul justitiei, indiferent de unde ar veni ea. Exista anticorpii in interiorul justitiei", a conchis el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Videanu memorandum primari referendum, #primari PDL memorandum referendum , #PDL