Videanu: Bancile au o reticenta nejustificata in finantarea proiectelor europene

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 17:311361 citiri
Videanu: Bancile au o reticenta nejustificata in finantarea proiectelor europene

Adriean Videanu a declarat ca operatorii economici din sectorul privat intampina dificultati in obtinerea finantarii de la banci pentru realizarea proiectelor europene si a facut apel la sistemul bancar sa se reorienteze catre finantarea acestor produse.

Prezent la ceremonia de semnare a contractelor pentru sase proiecte de finantare, ministrul interimar al Economiei a afirmat ca reticenta bancilor fata de finantare proiectelor pe fonduri europene este nejustificata in conditiile in care riscul pe care si-l asuma este minim, deoarece acestea beneficiaza de cofinantare nerambursabila de la UE.

"Fac un apel catre banci sa se orienteze catre finantarea proiectelor europene care au cel mai mic risc. Recunosc ca in sistemul bancar este o birocratie de neinteles si o rezerva nejustificata in finantarea proiectelor pe fonduri europene. Acest lucru a condus la o insuficienta finantare a sectorului privat", a declarat Videanu.

Intrebat de ce bancile sunt reticente cu privire la acordarea de credite pentru proiecte europene, Videanu a spus ca motivele posibile sunt exemplele din alte tari unde bancile au inregistrat pierderi din cauza unor astfel de proiecte.

De asemenea, el a adaugat ca bancile sunt conservatoare in evaluare proiectelor, in ideea de a nu-si asuma un risc prea mare.

Ministerul Economiei a semnat joi sase contracte de finantare in valoare totala de 269 mil. lei, din care 114 mil. lei reprezinta finantare nerambursabila, acestea fiind primele dintr-o serie de 14 proiecte aprobate pentru investitii in energie. P uterea instalata aferenta acestor proiecte este de 31,557 MWe putere electrica si 30,55 MWt putere termica.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News