Taracila: Convorbirile telefonice au ramas in dosarul Seres dintr-o eroare

Luni, 25 August 2008, ora 17:161684 citiri
Taracila: Convorbirile telefonice au ramas in dosarul Seres dintr-o eroare

Senatorul PSD Doru Ioan Taracila, membru al Comisiei Juridice, considera ca interceptarile telefonice pe baza carora trebuie anchetati Adrian Videanu si Theodor Stolojan, in dosarul Seres, "au ramas in dosar dintr-o eroare".

Senatorul a declarat, luni, ca trebuie ca ancheta sa nu fie unidirectionata, daca se doreste o anchetare obiectiva a cazului Electrica Muntenia - Codrut Seres:

"Pentru a nu fi directionata numai catre senatorul PC Codrut Seres, senatorii din Comisia Juridica au recomandat ca ancheta sa fie extinsa si la alte persoane, pe baza unor convorbiri in care se face referire la alte persoane care au fost implicate sau care au acordat sprijin", a spus Taracila, luni, la Senat.

"Daca vorbim de activitati infractionale te intrebi daca nu ar trebui anchetati si Seculici, Videanu, Stolojan", a mai declarat Taracila.

Senatorul PSD a opinat ca interceptarile telefonice pe baza carora trebuie extinsa ancheta in dosarul Seres au ramas in dosar dintr-o eroare:

"In scopul aflarii adevarului, toate persoanele mentionate sa fie anchetate. Interceptarile telefonice au fost lasate in dosar in eroare. Am propus plenului Senatului avizul pentru inceperea urmaririi penale fata de Codrut Seres", a mai precizat senatorul PSD Doru Ioan Taracila, membru al Comisiei Juridice si vicepresedinte al Biroului Permanent.

Taracila a mai spus ca in cazul Codrut Seres a fost vorba de "30.000 de file, de 50 de dosare".

"Tinand seama de complexitatea acestei cauze, precum si de gravitatea consecintelor (...) apreciem nu doar ca cercetarea penala trebuie sa fie continuata, ci ea trebuie extinsa la toate persoanele a caror implicare sau legatura rezulta din interceptarile analizate", se precizeaza in raportul senatorilor din Comisia Juridica.

Ei ii nominalizeaza pe fostii ministri de stat Adriean Videanu si Gheorghe Seculici, pe Theodor Stolojan, ca si consilier prezidential pe teme economice, precum si o serie de secretari de stat din ministerul Economiei si Comertului, ministerului Justitiei, al Comunicatiilor si din Ministerul Transporturilor, precum si alte persoane din apropierea Guvernului si a presedintelui Romaniei.

Senatorii din Comisia Juridica considera, potrivit raportul elaborat in dosarul Seres, ca este necesara continuarea si chiar extinderea anchetei asupra fostilor demnitari, lideri ai PD-L. Ei spun ca documentele transmise de catre procurorii Parchetului General sunt neconcludente si ridica unele semne de intrebare.

"Materialul probator transmis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este confuz si neconlcudent, fiind inserate o serie intreaga de elemente, fara legatura cu speta, ceea ce conduce la concluzia ca fie exista si alte probe care justifica o astfel de abordare, dar care nu au fost trimise Senatului, fie concluziile anchetatorilor se bazeaza, in buna masura, pe speculatii si banuieli", se arata in raportul Comisiei Juridice, ce va fi suspus aprobarii plenului Senatului in sedinta de marti.

Membrii Comisiei Juridice a Senatului sustin ca nu au fost in masura sa stabileasca, in toate situatiile, de ce procurorii de caz, bazandu-se doar pe interceptari telefonice, au ajuns la concluzia ca Seres a savarsit infractiunile de tradare si sprijinire a unui grup infractional organizat.

Codrut Seres, fost ministru al Economiei, a fost pus sub invinuire la 20 decembrie 2006, sub acuzatia de tradare prin divulgare de informatii secrete si de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational, adica a retelei de spionaj organizate de Stamen Stantchev. El a fost audiat pentru prima data in 26 ianuarie 2007.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News