Firma condusă de Adriean Videanu, prima reacție după ancheta Recorder: „Suntem consternați de modul în care ați ales să propagați acuzații. O lamentabilă eroare”

Duminica, 17 Octombrie 2021, ora 14:30
34046 citiri
Firma condusă de Adriean Videanu, prima reacție după ancheta Recorder: „Suntem consternați de modul în care ați ales să propagați acuzații. O lamentabilă eroare”
Theda Mar – Marmosim a reacționat după ancheta Recorder FOTO basilica.ro

Compania Theda Mar – Marmosim, condusă de familia fostului ministru Adriean Videanu și nominalizată în ancheta „Clanul Marelui Alb” realizată de Recorder a reacționat, arătând că lucrările efectuate la Catedrala Mântuirii Neamului nu au nicio legătură cu apartenența politică a lui Videanu.

„Aducem la cunoștință opiniei publice că grupul de societăți Theda Mar – Marmosim își desfășoară activitatea în acest domeniu de peste 50 de ani, în cadrul societăților noastre activează profesioniști de excepție, începând de la muncitorii ce lucrează în carierele de piatră, unitățile de procesare, maeștrii pietrari din atelierele de cioplitorie și șlefuitorie, continuând cu ingineri proiectanți, arhitecți, artiști plastici, economiști, ingineri de șantier, montatori, personal logistic și auxiliar. Toți aceștia au participat la execuția a numeroase proiecte de referință, atât în țară cât și în străinătate.

Menționăm totodată că societatea noastră a început colaborarea cu Patriarhia Română în anul 2018, la trei ani după ce domnul Adriean Videanu și-a încheiat activitatea politică, iar modul în care s-au derulat discuțiile de negociere și stabilire a termenilor contractuali a fost rolul activității unei echipe de profesioniști, începând cu arhitecții și proiectanții noștri, managerii de proiect și montaj.

Alăturarea pe care doriți să o insinuați are singurul scop de a discredita în mod eronat și intenționat o colaborare, având singurul obiectiv de a face rating”, se arată într-un drept la replică tranmis de Marmosim și publicat de agenția de presă a Patriahiei Române, basilica.ro.

Reprezentanții Marmosim se declară „consternați” de modul în care sunt propagate „acuzații și evaluări asupra unor categorii de lucrări fără a le susține cu expertiză tehnică de specialitate”.

„Ne exprimăm dezamăgirea asupra lipsei de claritate și de dorință de a înțelege nivelul de complexitate pe care o astfel de construcție îl implică, prin contactarea unor specialiști avizați în domeniu.

Toate lucrările de piatră realizate, așa cum s-a menționat de altfel și în articolul Recorder, sunt lucrări extrem de complexe, ce au necesitat sute de ore de proiectare de specialitate, omologări speciale și agrementări tehnice, teste de rezistență, încercări speciale in situ, inspecții și recepții de materiale la furnizorii de materie primă. Uneori a fost necesar să ne deplasăm în zone cu risc, certificări pentru piesele metalice, subansamblele și auxiliarele folosite, selecție specială și premontaje.

Cu alte cuvinte, fiecare aranjament alcătuit din mai multe elemente constituie un obiect de artă care nu se poate realiza decât mobilizând resursele și expertiza unei întregi echipe într-un mod susținut, pe o perioada îndelungată.

Toate elementele ornamentale sculptate în piatră sunt atent studiate și documentate. Fiecare dintre ele are o semnificație și o simbolistică aparte, specifică spectrului bisericesc și, pentru a putea fi propuse spre aprobare, au fost necesare mii de ore de analiză de detaliu având ca subiect stiluri arhitectonice, ansambluri specifice, construcții, elemente ornamentale etc”, mai arată Marmosim.

Compania mai arată că „ne-a bucurat decizia Patriarhiei Române de a opta pentru companii cu acționariat integral românesc, folosind materiale autohtone și susținând totodată prin aceasta economia națională”.

„Astfel, pentru a susține acest proiect închinat Eroilor Români și pentru a putea asigura calitatea și cantitatea necesare derulării lucrărilorla Catedrală, încă de acum trei ani, societatea noastră a renunțat la toate exporturile de marmură de Rușchița – selecția Muse Champagne,care reprezintă cea mai bună calitate din zăcământul de marmură de Rușchița.

Pentru acest material, Muse Champagne, care reprezintă maxim 2% din totalul cantității extrase din cariera de piatră, societatea noastră și-a asumat oferirea unei garanții de 40 de ani!!! Nu știm dacă autorul articolului înțelege ce presupune asumarea unei astfel de garanții la nivel de business și a implicațiilor și responsabilităților ce decurg din acest lucru”, a mai transmis Marmosim.

În amplul punct de vedere transmis, Marmosim intră în detalii tehnice legate de lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului, arătând că „pentru a prezenta o realitate din piață, ar fi fost de așteptat ca jurnalistul de investigații să colecteze informații reale prin mijloace directe și documentate, care să ofere un termen de comparație corect”. „Din păcate, este o lamentabilă eroare pentru jurnalismul de investigație din România”, a mai arătat Marmosim.

Recorder, despre contractele de la Catedrala Neamului

Jurnaliștii Recorder au publicat în 7 octombrie o amplă investigație cu privire la contractele acordate de Patriarhie la construcția Catedralei Mântuirii Neamului.

„Cea mai impunătoare construcție ridicată în România ultimilor 30 de ani a înghițit sute de milioane de lei din fonduri publice, dar cetățenilor li se refuză dreptul de a cunoaște destinația exactă a banilor. Biserica nu se supune legilor lumești, așa că statul român are pârghii limitate de a verifica cheltuielile proiectului pe care l-a finanțat.

Patriarhia a promis că va construi o mare catedrală, a luat bani de la stat, apoi s-a închis sub carapacea imunității religioase și a propriei aroganțe. A refuzat să ofere informații despre cât a costat fiecare lucrare în parte, care sunt firmele care au contractat aceste lucrări, câți bani au încasat și ce prețuri s-au plătit pentru materiale.

Recorder a obținut documente contabile, devize, tranzacții și alte informații pe care Patriarhia încearcă să le ascundă. Le-am pus cap la cap și am descifrat o parte din circuitul banilor.

Am descoperit că multe dintre lucrările catedralei au fost încredințate către firmele unor oameni politici sau ale unor oameni de afaceri apropiați de Biserică, iar prețurile anumitor materiale au fost umflate chiar și de zece ori.

Privită cu luciditate, Catedrala Mântuirii Neamului nu e doar un proiect de înălțare spirituală a poporului român, e și un instrument de prăduire a banilor publici.

Și toate acestea s-au petrecut cu binecuvântarea – și uneori chiar cu semnătura – Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Aceasta este titulatura oficială a omului de afaceri Dan Ilie Ciobotea. Iar ceea ce urmează este povestea lui de succes și eșecul instituției pe care o conduce”.

Ancheta „Clanul Marelui Alb”

Recorder a publicat o amplă investigație despre modul în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână pentru construcția și reabilitarea de biserici din bani publici.

Pentru a documenta subiectul, jurnalistul Victor Ilie și-a creat o identitate falsă, pozând într-un om de afaceri cu conexiuni politice care poate face rost de bani europeni pentru reabilitarea unor biserici.

Sub această identitate falsă și folosind o cameră ascunsă, jurnalistul Recorder a discutat cu oameni din anturajul „Marelui Alb”, așa cum îl numesc aceștia pe Patriarhul Daniel. Ancheta a scos la iveală că pentru reabilitarea unor lăcașuri de cult din bani publici lucrările se acordă preferențial, iar totul se face cu binecuvântarea Patriarhului Daniel.

Potrivit Recorder, Patriarhia Română nu a vrut să exprime un punct de vedere în cadrul documentării.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Catedrala Mantuirii Neamului, #Marmosim Videanu, #Recorder , #stiri Adriean Videanu