Adriean Videanu, un linsaj mediatic populist

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 20 Iunie 2010, ora 13:21
10038 citiri
Adriean Videanu, un linsaj mediatic populist
Foto: Arhiva

Departe de mine sa fiu o admiratoare a lui Adriean Videanu, un autentic baron portocaliu, insa linsajul mediatic declansat impotriva domniei sale este dezgustator.

Dupa ce i-au luat la puricat locurile in care-si face vacantele, prezentand poze de la Mamaia drept poze de pe Coasta de Azur, vajnicii angajati ai lui S.O. Vantu au ajuns si la vila de 1400 mp pe care dl. Videanu a terminat-o in apropiere de Bucuresti.

Care va sa zica, poporul are tot mai putini bani, pensionarii ar putea muri in curand de foame si ministrul isi permite ditamai viloiul sfidator. Cam aceeasi ar fi trebuit sa fie si morala inventarierii masinilor de lux cu care parlamentarii si ministrii PD-L au venit la reuniunea de acum doua saptamani de la Snagov.

Cu alte cuvinte, trebuie sa intelegem de aici ca un demnitar bun este un demnitar sarac si ca invatatura lui Ion Iliescu trebuie imprimata pe vecie pe scoarta cerebrala a poporului: saracia e semn de cinste.

Nimic mai fals si mai pagubos.

Adriean Videanu este, intr-adevar, un om foarte bogat si era foarte bogat inainte de a deveni primar general al Capitalei. Este om de afaceri prosper care activeaza intr-un domeniu cu mare greutate si la propriu si la figurat: exploatarea si comercializarea de marmura si gresie. Nu stiu daca te poti imbogati vanzand covrigi, dar cu siguranta ca marmura are potential de mare avere.

Si se pare ca dl. Videanu are abilitatea manageriala de a stoarce acest potential pana la utlima picatura. Cand ai 15 exploatari si o cifra de afaceri anuala de peste 10 milioane de euro, casa de 1300 de mp este un mizilic (sa nu stie asta tocmai dl. Vantu?) dupa cum nici concediile in cele mai exotice si mai scumpe destinatii cu putinta nu reprezinta o vina.

Ceea ce ar trebui sa ne intereseze cu adevarat la Adriean Videanu si la toti oamenii de calibrul lui financiar sunt cu totul alte lucruri. In primul rand, ar trebui sa ne intereseze daca fiecare banut din averea sa a fost facuta in mod onest, daca pentru fiecre banut au fost platite taxe la stat si daca vreun banut din aceasta avere este rezultatul unui contract pagubos pentru stat. Din acest punct de vedere, ramane deranjant procentul acela de 1%, mic, e drept, dar mai mare ca inatacabilul zero, revenit firmelor lui Adrian Videanu din broduriada bucuresteana.

Cat despre vacante, e treaba domniei sale unde si le face, cat timp sunt platite din bani curati. Este insa deranjant sa-l vezi petrecandu-si-l cu oamnei care au apoi beneficii, directe sau prin copii, de pe urma functiei publice a domnului Videanu.

Ma mai intereseaza apoi un aspect despre care se vorbeste foarte putin: nivelul redeventelor pe care statul le incaseaza pentru exploatoarea resurselor naturale ale Romaniei. Ei bine, in cazul rocilor ornamentale, nivelul acestei redevente este de numai 10% din valoarea productiei. In 2006, fostul presedinte al Ageniei Nationale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Buliga, a propus majorarea tuturor redeventelor si, in timp record, a fost demis de premierul Calin Popescu Tariceanu.

De atunci nu s-a mai suflat o vorba despre redevente, desi, mai ales in aceasta perioada de criza, statului nu i-ar strica deloc sa incaseze mai multi bani de pe urma resurselor sale. De exemplu, pentru petrolul exploatat de Petrom statul primeste sub 200 de milioane de eruo pe an, iar pentru marmura, gresie si nisip impreuna cam 30 de miloane de euro. Dar cum putem astepta ca domnul Videanu sa promoveze sau macar sa accepte o astfel de masura care ar favoriza bugetul statului dar i-ar leza propriile interese?

Ajungem asa la alt aspect care ma intereseaza cu mult mai mult decat dimensiunile casei lui Adriean Videanu: sa fie la fel de eficient cu afacerile statului pe care le gestioneaza asa cum s-a dovedit cu propriile afaceri.

Iar daca ma uit macar spre complexele energetice de prin Gorj, falimentare si mereu subventionate mai mult sau mai putin mascat, nu am niciun motiv sa spun ca domnia sa da dovada de performanta egala.

Dar acestea sunt intrebari pe care ministrul Economiei nu le prea primeste caci jurnalistii care-l ataca nu au cum sa vorbeasca despre funie in casele patronilor lor, inclusiv politici, atacabili atat in privinta intereselor si afacerilor cu statul, cat si in aceea a evaziunilor fiscale constatate de ANAF. E mai simplu si mai sigur sa ataci populist cu case si masini care prin ele insele nu au nimic incorect.

Si daca tot vorbim despre spuse si nespuse pe ecrane, inca ma intreb de ce subiectul ginerelui lui Vasile Blaga, cu adevarat grav caci implica nepotisme si bani publici, a fost ignorat aproape in totalitate de ambele televiziuni de stiri, desi ar fi trebuit sa fie mana cereasca. Poate pentru ca Vasile Blaga a stiut mereu a alimenteze gras bugetele de publicitate, cumparandu-si pe bani publici imunitatea. Este exact ceea ce Adriean Videanu nu mai face. O fi vreo legatura cu linsarea sa mediatica?

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Adriean Videanu afaceri, #Adriean Videanu contracte , #stiri Adriean Videanu