Acordul Nabucco va fi semnat pe 13 iulie

Vineri, 03 Iulie 2009, ora 13:061417 citiri
Acordul Nabucco va fi semnat pe 13 iulie
Foto: Arhiva

Acordul interguvernamental pentru realizarea proiectului Nabucco, pentru transferul de gaze, va fi semnat pe 13 iulie, a confirmat Ministerul Economiei, vineri.

"Pe 13 iulie, va fi semnat, in Turcia, acordul interguvernamental pentru Nabucco", a declarat Adriean Videanu, ministrul Economiei, pentru Reuters.

Videanu, care se afla intr-o vizita de doua zile in Azerbaijan, a confirmat si faptul ca s-a rezolvat problema "celor 15 procente", pe care Turcia voia sa le controleze, din proiect. "Din cate stiu, s-a rezolvat aceasta problema, insa nu cunosc detaliile", a spus Videanu.

Turcia a tergiversat semnarea tratatului, cerand 15% din traficul de 31 de miliarde de metri cubi de gaze, care vor tranzita tara, pentru uz local sau export.

De altfel, proiectul Nabucco a fost principalul subiect de discutie intre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Ahmet Davutoglu, prezent, joi, la Palatul Cotroceni.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei, Traian Basescu este de parere ca semnarea acordului este un pas important in directia diversificarii surselor si rutelor de transport a energiei.

De asemenea, seful statului a spus ca activitatea Turciei in cadrul diferitelor organisme de cooperare in sud-estul Europei si intensificarea angajamentului sau in plan regional reprezinta o premisa de progres in apropierea tarii de Uniunea Europeana.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News