Adriean Videanu și Ioan Niculae - nevinovați, dar cu banii sechestrați. Achitare-cadou pentru toți cei 11 inculpați din Dosarul Romgaz-Interagro

Luni, 19 Decembrie 2022, ora 21:30
6066 citiri
Adriean Videanu și Ioan Niculae - nevinovați, dar cu banii sechestrați. Achitare-cadou pentru toți cei 11 inculpați din Dosarul Romgaz-Interagro
Adrian Videanu și Ioan Niculae au fost achitați pe fond în dosarul gazelor ieftine. FOTO: Ionuț Mureșan

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu și patronul Interagro Ioan Niculae au fost achitați în primă instanță, luni, 19 decembrie, pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat și delapidare, reținute în sarcina lor de DIICOT în legătură cu gazele naturale date de Romgaz „pe caiet” companiei Interagro. Înalta Curte a lăsat nesoluționată latura civilă și a menținut sechestrul pe bunurile Interagro până la concurența sumei de 282.630.330 de lei.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o lovitură grea procurorilor DIICOT în Dosarul Romgaz-Interagro și i-a achitat pe Videanu și Niculae alături de alți 9 inculpați, anume: Marin Mirea, Dan Victor Alesandru, Viorel Palașcă, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Adrian Lucian Stancu, Marius Leonte Veza și Lucia Ionașcu.

De asemenea, judecătorii au achitat compania lui Ioan Niculae, Interagro, trimisă în judecată ca persoană juridică.

Temeiurile achitărilor pe bandă sunt fie litera a) – „fapta nu există”, fie litera b) – „fapta nu este prevăzută de legea penală” din art. 16. Cod procedură penală.

Cu toate acestea, ICCJ a lăsat nesoluționată acțiunea civilă și a menținut sechestrul asupra bunurilor tuturor inculpaților până la judecarea apelului. Compania Interagro a rămas cu un sechestru de 282.630.330 de lei, adică aproximativ 56 de milioane de euro (suma calculată ca prejudiciu).

Din stufosul rechizitoriu al DIICOT rezultă că Ioan Niculae ar fi făcut tot posibilul în a-i determina pe reprezentanții Executivului – Varujan Vosganian și Adriean Videanu – să-i dea un act normativ „cu dedicație” în așa fel încât Interagro să beneficieze de gaze mai ieftine de la Romgaz, la un sfert sau o treime față de cele de pe piață. Ulterior, Varujan Vosganian, predecesorul lui Adriean Videanu la Ministerul Economiei, n-a mai fost trimis în judecată.

Cum s-au disculpat Videanu și Niculae la final de proces

În ultimul cuvânt în fața instanței de fond, pe data de 22 septembrie, Adrian Videanu a susținut că lucrurile n-au stat deloc așa și că este nevinovat:

  • „Strict pe speța în cauză, niciodată nu s-a discutat de eliminarea acestei facilități (n.r. – cu privire la prețul gazelor) care a existat. Ceea ce s-a discutat a fost să dam o subvenție pentru Agricultură, pentru achiziția de îngrășăminte. A crescut suprafața agricolă de la 12 la 20 la sută! Ministerul Agriculturii a venit cu această soluție. Agricultura era singurul dintre domenii în care dacă dădeam un impuls la început de an se vedea în același an, toamna, la recoltare.
  • Am depus la dosar extrasele din presa vremii, aceste soluții au fost discutate public, au fost cunoscute. Doamna Președinte, toate măsurile erau discutate, analizate, cunoscute de toți factorii politici.
  • Analizând cele două expertize – cea a DIICOT și cea a expertului-parte – am ajuns la concluzia importantă ca Interagro a plătit cel mai mare preț-mediu, a fost consumatorul cel mai întrerupt în perioada de criză. Și, e adevărat, că până în 2013 și-a plătit toate datoriile. Din 2009, Interagro nu a fost dator, a plătit fiecare leu, eșalonat. Atunci pentru ce s-a constituit acest grup infracțional organizat?!
  • Romgaz și Interagro au avut o relație economică destul de complexă și de complicată care, în final, a făcut ca Romgaz să fie singura companie de stat care nu și-a redus cifra de afaceri. Situații delicate au fost și cu alte companii. Dar niciuna dintre ele nu a făcut obiectul unei cercetări penale.
  • Acum nu mai există industria de îngrășăminte. Vedeți ce se întâmplă în prezent cu criza alimentară. Acum, agriculturii își strigă necazul: vor apă și îngrășăminte. Îngrășăminte nu pot avea. Totul din cauza acestui proces penal, care a dus la distrugerea industriei românești de îngrășăminte! Sper că instanța va constata care e adevărul faptic și va constata inexistența faptelor imputate prin rechizitoriu”, a spus Adriean Videanu la final de proces.

Ioan Niculae a vorbit și el despre cum „procurorii DIICOT au distrus industria de îngrășăminte a României” prin faptul că l-au băgat pe el într-un dosar penal:

  • „Îmi cer scuze față de acești oameni (n.r. – co-inculpați din dosar), care și fost ținuți 11 ani în acest proces. Eu eram obiectul de distrus (n.r. – pentru procurori) și au reușit.
  • Nici eu, nici Interagro nu am fost întrebați dacă vrem să fim consumatori intreruptibili. De zeci de ori am fost întrerupți, iarna, fără să fim întrebați nimic. Cine ne-a întrebat pe noi, vreodată, ceva?! Asta ne-a adus prejudicii enorme! Cei mai buni ani au fost cei când nu luam gaz de la Romgaz și puteam să luam gaze de oriunde. (...)”
  • Am avut în 2008 un arbitraj la ANRE. Există o decizie unanimă cum că Interagro era și furnizor de gaze, și consumator întreruptibil. A mai fost un dosar, care s-a închis prin clasare, pentru influențarea ANRE. Aș fi preferat să nu beneficiem niciodată de aceste discount-uri și as fi preferat ca industria de îngrășăminte să nu fie distrusă!”, a declarat Ioan Niculae.

Bucureștiul se încălzea cu păcură în 2012, Niculae primea gaze ieftine

Doi specialiști desemnați de DIICOT pentru a realiza expertiza în Dosarul Romgaz au fost audiați vineri, 25 martie 2022, și au arătat că în acte fusese modificat – în mod misterios – tocmai termenul tehnic care dădea dreptul Interagro să cumpere gaze ieftine de la Romgaz.

Doar consumatorii industriali „întretuptibili” aveau voie să cumpere gaze mai ieftine de la Romgaz, pe ideea că nu consumă tot timpul anului aceeași cantitate. Ei bine, în expertiza efectuată în dosar, tocmai cuvântul „întreruptibilitate” fusese șters cu o zi înainte ca toți specialiștii să semneze variata finală a expertizei.

De asemenea, fostul director comercial al ELCEN, Irina Duică, a declarat în fața instanței supreme, vineri, 3 decembrie 2021, că pe vremea când ministru al Economiei era Adrian Videanu, furnizorul de agent termic către populație era defavorizat în relația cu Romgaz, în comparație cu Interagro, firma lui Ioan Niculae. Pe scurt, ELCEN lua gaze mai scumpe de la Romgaz sau nu lua deloc, pe când Interagro lua întotdeauna ieftin.

În iarna anului 2012, ELCEN era obligată să folosească păcură pentru a furniza agent termic către populație, iar principalul ei competitor, Interagro, beneficia de reduceri în mod nejustificat, în condițiile în care ambele companii aveau datorii.

Fostul director comercial a explicat că în 2012 Romgaz prefera să „taie” gazele către ELCEN pentru a vinde ieftin către Interagro.

„Piața de gaze din România era un lucru extrem de greu. Nouă, ne reduceau cantitatea de gaze chiar dacă nu eram consumator întreruptibil. Și atunci băgam păcură, iar păcura era mai scumpă. La 2-3 luni tot schimbam socotelile. Noțiunea de consumator întreruptibil însemna acel consumator care, în perioada de deficit de gaze în România, i se reducea cantitatea de gaze sau i se întrerupea. Nu îmi amintesc ca acest statut să presupună și beneficii. (…) A apărut o Hotărâre de Guvern în care scria clar: trebuie să ne facem stocuri de păcură, ca (Romgaz – n.r.) să ne poată tăia gazele. (…) Interagro era favorizat pentru că a primit până în 2009 gaze din producția curentă, nu din înmagazinaj, care erau mai scumpe. Consideram că nu este corect ca o societate a statului să preia 30% din gaze de la Romgaz, iar restul de la Petrom (n.r. – companie privată). În schimb, Interagro lua gaze doar de la Romgaz. Am considerat că am fost defavorizați în raport cu Interagro și asta consider și acum”, a mai declarat fosta directoare a ELCEN.

Întrebată de președinta completului de judecată cum justifica Romgaz această relație comercială cu Interagro – având în vedere că ultima era o companie privată – Irina Duică a răspuns:

„Nu mai știu de către cine anume, dar au fost invocate mai multe argumente pentru sprijinirea Interagro: că au 5.000 de salariați, că trebuie să mențină producția de îngrășăminte chimice pentru export, dar și pentru piața internă. Reiterez că în perioada respectivă am făcut demersuri repetate și am purtat discuții cu privire la relația dintre Romgaz și ELCEN, atât cu directorul comercial (al Romgaz – n.r.) sau șeful de serviciu, cât și la Minister. Cu siguranță că la ședințele comandamentului de iarnă i-am spus și domnului Videanu. Am discutat cu domnul Videanu în cadrul ședințelor despre întreruperea gazelor, generată de conflictul Rusia-Ucraina”, a mai declarat fostul director comercial al ELCEN.

Acuzațiile DIICOT pentru Adrian Videanu și Ioan Niculae

În data de 09 iunie 2017 procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Interagro, pentru constituire de grup infracțional organizat, alături de Marin Mirea (administrator Interagro și consilier al lui Ioan Niculae) și Kramer Alpar (director economic al Interagro).

„Pe parcursul desfășurării activității infracționale, grupul infracțional organizat a fost sprijinit și alți inculpați care au acționat la realizarea scopului grupului infracțional, respectiv:

  • Alesandru Dan-Victor (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 și ulterior reprezentant de facto al SC INTERAGRO S.A.),
  • Videanu Adrian, (ministrul Economiei în perioada decembrie 2008-septembrie 2010,
  • Palașcă Viorel (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007-decembrie 2008),
  • Apan Ioana (funcționară în cadrul Ministerului Economiei și membru în cadrul AGA respectiv președinte CA Romgaz S.A.).

Grupul infracțional organizat a funcționat până la sfârșitul anului 2010 și a urmărit obținerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societății controlate de acesta – SC Interagro SA. Astfel, în vederea realizării scopului grupului infracțional s-a urmărit și realizat delapidarea SNGN Romgaz SA (ce s-a constituit parte civilă în prezenta cauză), în sensul obținerii de gaze naturale la prețuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obținerea în mod ilicit de discount-uri comerciale la care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obține”, arată DIICOT.

Prejudiciul din Dosarul Romgaz: peste 280 de milioane de lei

Scopul asumat al grupării infracţionale iniţiate, constituite şi coordonate de către inculpatul Ioan Niculae a fost obţinerea ilegală a unor mari cantităţi de gaze naturale, cu precădere din producția internă la preţuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN Romgaz S.A. cu ceilalţi parteneri de afaceri, spun anchetatorii.

„Pentru perioada 2005-2007 s-au acordat discounturi, în principal, în funcție de cantitatea preluată (de volum). Aceste discount-uri au avut valoarea totală de 8.536.289,99 lei (reprezentând aproximativ 2% din totalul discounturilor) și nu ar fi trebuit să fie acordate SC Interagro SA deoarece înregistra datorii restante. A doua etapă, în care discounturile acordate au reprezentat aproximativ 98 % din totalul acestora, s-a desfășurat în perioada 2008-2010, perioadă în care liderul grupului infracțional organizat, respectiv inculpatul Niculae Ioan, a folosit influența sa ca puternic om de afaceri din România și a apelat la persoane desemnate politic la conducerea Ministerului Economiei, care avea în subordine partea civilă Romgaz, urmărind obținerea de profituri tot mai mari. În perioada respectivă, 2008-2010, s-a urmărit și obținut majorarea discounturilor și implicit s-au obținut sume mai mari de bani ca produs al infracțiunii scop a grupului infracțional organizat. În această perioadă, grupul infracțional organizat a fost sprijinit de către reprezentanți din Ministerul Economiei, iar discounturilor au fost majorate la 40 USD la 1.000 mc și au fost acordate (în cuantum de 40 respectiv 30 de dolari la 1.000 mc) aproximativ 3 ani cu perioade scurte de întreruperi”, notează procurorii DIICOT.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că prin acțiunile concertate ale membrilor grupului infracțional organizat, inculpata persoana juridică SC Interagro SA Bucureşti (…) a prejudiciat partea civilă SC Romgaz S.A. cu suma totală de 282.630.330,49 lei reprezentată de gazele naturale de valoarea discounturilor”, mai rețin procurorii DIICOT.

DIICOT a făcut 79 de percheziții în cazul de contrabandă cu țigări și materiale explozive cu prejudiciu de 13 milioane euro
DIICOT a făcut 79 de percheziții în cazul de contrabandă cu țigări și materiale explozive cu prejudiciu de 13 milioane euro
Aproape 80 de percheziţii au loc marţi, 26 martie, în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Adriean Videanu, #Ioan Niculae DNA, #Romgaz, #InterAgro gaze, #gaze naturale Romania, #DIICOT, #achitare, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie