De ce ar vrea Traian Basescu un viitor presedinte de stanga - Interviu cu Adriana Saftoiu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 12:34
10562 citiri
De ce ar vrea Traian Basescu un viitor presedinte de stanga - Interviu cu Adriana Saftoiu

Traian Basescu este acum un om fara dileme, nu mai are nicio indoiala, are doar certitudini, este indragostit de putere, afirma fostul consilier prezidential, Adriana Saftoiu, purtator de cuvant al PDL.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Adriana Saftoiu a explicat de ce este posibil ca Traian Basescu sa nu-si doreasca un viitor presedinte de dreapta: "Pentru ca Traian Basescu sa devina liderul Opozitiei, ar trebui sa avem PSD la putere, de la cap la coada. Daca viitorul presedinte va unifica dreapta, nu va mai fi nevoie de alt lider de opozitie. Si atunci, daca iese un presedinte de stanga, cine e avantajat?"

Adriana Saftoiu considera ca o alianta peste noapte PDL-PNL, doar pentru debarcarea PSD, nu este o solutie pentru Romania: "Aici a fost marele minus al dreptei. Tot timpul a debarcat pe cineva si apoi a intrat in haos institutional".

Cititi in interviu ce crede Adriana Saftoiu despre eventualitatea candidaturii Elenei Udrea, dar si despre poza anului electoral 2014: "Ne salveaza oameni care puteau sa o faca pana acum".

Specificul acestui an electoral pare sa fie ca fiecare partid are probleme mai mari de reglaj intern decat cu adversarul traditional. PDL nu face exceptie. Cat de grav resimte PDL, mai ales in teritoriu, aparitia PMP?

Ar fi ipocrit sa va spun ca PDL nu resimte efectul infiintarii PMP, creat din fosti membri PDL, multi dintre ei sustinatori la Conventie ai motiunii Udrea sau ai motiunii Macovei. Iar cei care au plecat au luat din organizatii. Drept urmare, exista un efect nu foarte bun pentru PDL, dar sunt sigura ca poate fi contrabalansat cu o munca asidua in teritoriu.

In procente, cat v-a luat PMP?

4-5%. Acesta este electoratul captiv al lui Traian Basescu. Ma indoiesc ca persoanele din PMP, fara Traian Basescu ca locomotiva, ar fi luat mai mult de 4-5%.

Ce tinta are PDL pentru europarlamentare in aceste conditii?

20%, cu atat mai bine daca va fi peste, si locul al doilea.

Si totusi aveti o ecuatie complicata cu primari importanti, precum Emil Boc, care trag in directia PMP dupa ce s-au inscris in Fundatia Miscarea Populara. Se poate face o campanie eficienta cu primari care joaca la doua capete?

Peste tot in lume ai nevoie de primari care sa mobilizeze electoratul. Sigur ca acolo unde primarii democrat liberali si-au manifestat simpatia pentru Fundatia MP, PDL va trebui sa compenseze cu alti membri din organizatii. Dar trebuie sa remarcam aici caracterul acestor oameni. Raman in PDL pentru ca sa nu-si piarda mandatul, dar joaca pentru PMP. Ce intelege cetateanul ramane de vazut.

Cum va explicati atitudinea d-lui Boc, a carui desprindere a fost explicita cu ocazia mitingului de la Cluj, la care nu a participat pentru a merge la dezbaterea de la Bucuresti a Fundatiei MP. Nu mai iubeste dl. Boc partidul pe care l-a condus arata vreme?

Nu as discuta in termeni de iubire, ci de respect. Si ma intreb in ce masura respecta dl. Boc PDL. Probabil ca exista un respect mult mai mare fata de Traian Basescu sau, daca vreti, o iubire cu mult mai mare.

De ce nu luati taurul de coarne si nu-i excludeti pe primarii care joaca dublu?

Nu e decizia unui singur om, a presedintelui de partid. Cat timp nu se ridica problema in partid...

Nu a ridicat-o nimeni?

Sigur ca oamenii au fost dezamagiti dupa absenta lui Emil Boc de la mitingul de la Cluj. Dar atat. Problema nu a fost ridicata, cel putin nu la nivelul Biroului Politic.

Pentru PDL ar fi mai utila o reconciliere cu Traian Basescu, pentru a evita erodarea masiva din partea PMP?

Dupa un an de zile in care s-au spus si s-au facut lucruri dezgustatoare, ar fi un gest de slabiciune din partea PDL.

Este o opinie majoritara in partid? Exista informatii despre lideri PDL care viziteaza Palatul Cotroceni "la ceas de seara".

Despre o asemenea intalnire s-a discutat in PDL si cei care au dorit sa fie prezenti la acea intalnire au facut cunoscuta aceasta intalnire. A fost decizia lor si mai mult decat atat nu ar fi nimic de adaugat. Opinia majoritatii in PDL e una singura: PDL trebuie sa confirme la europarlamentare ca are o echipa profesionista, responsabila. Si apoi drum deschis spre prezidentiale.

Paradigma politicii romanesti si a acestui an electoral pare a ramane pro-antiBasescu. Presedintele ramane elementul central. Cine are de castigat din asta?

PSD are de castigat. Dar poate ca si Traian Basescu. Pentru ca Traian Basescu sa devina liderul Opozitiei, ar trebui sa avem PSD la putere, de la cap la coada. Daca un candidat de dreapta va castiga Presedintia, automat el va deveni punctul in jurul caruia se vor coagula fortele de dreapta. Daca viitorul presedinte va unifica dreapta, nu va mai fi nevoie de alt lider de opozitie. Si atunci, daca iese un presedinte de stanga, cine e avantajat? Tara in niciun caz.

Imi spuneti ca Traian Basescu nu vrea la Cotroceni un viitor presedinte de dreapta?

Nu pot face aceasta afirmatie. Dar daca facem o analiza cinstita, iese ca presedintele de dreapta va juca rolul cel mai important dupa 2014.

Il cunoasteti bine pe Traian Basescu, ati fost multi ani consiliera domniei sale. De ce s-a rupt totusi presedintele de PDL?

Chiar daca vrei sa gasesti argumente favorabile lui Traian Basescu, nu poti. In ziua cand PDL a avut Conventia, presedintele a fost dimineata acolo. A felicitat PDL, dupa care, seara, i-a spus adio. Presedintele a dat singur motivul - faptul ca nu a fost aleasa d-na Udrea.

Traian Basescu acuza PDL de fesenism.

In 24 de ore au devenit fesenisti? In 2011-2012 nu erau?

Este o diferenta intre Traian Basescu 2004 si Traian Basescu 2014?

In 2004, Traian Basescu mai avea dileme, nu era plin de certitudini, nu era convins ca el hotaraste cine e rau, cine e bun, cine e corupt, cine e valoros. Traian Basescu este acum un om fara dileme, nu mai are nicio indoiala, are doar certitudini. Nu este in regula nu doar pentru democratia unei tari, ci si pentru un microunivers cum e familia, sa existe cineva care ia toate deciziile, care e convins ca doar el stie ce bine si ce e rau. Si apoi, e aerul acesta mesianic de erou.

De ce credeti ca si-a pierdut dilemele?

De ce Traian Basescu dupa 10 ani de mandat de presedinte, dupa anii de de primar, de ministru, vrea si prim-ministru? Romania nu e Rusia si nicio tara membra UE nu face asemenea intorsaturi de functii.

De ce un om ca Traian Basescu, un om cu calitati, cu bune si cu rele, nu se poate retrage? Cred ca singura explicatie este ca e indragostit de putere. As vrea sa cred ca nu crede despre sine insusi ca Romania nu poate sa mearga mai departe fara ca el sa fie presedinte sau premier.

In 2004 nu era indragostit de putere?

Nu. Era un politician cu indoieli asupra lui, asupra deciziilor lui, era cu mult mai dispus sa asculte echipa.

Vi s-ar putea spune ca pentru un lider indoiala e semn de slabiciune.

Asta o pot spune doar cei care au aroganta de a crede ca sunt perfecti.

Ce urmeaza dupa europarlamentare? Cum vedeti politica de aliante a PDL dupa scrutinul din mai?

Nu cred ca in politica trebuie exclus compromisul. Un compromis acceptabil ar fi o colaborare parlamentara si la nivelul consiliilor locale cu PNL, ca sa putem sanctiona derapajele PSD.

Compromisul inacceptabil ar fi o alianta peste noapte la o presiune isterica aritmetica: PNL are atat, PDL are atat, impreuna fac atat si ajungi la egal cu PSD. E prea putin pe termen lung. Daca te faci frate cu dracul pana treci puntea, la final tara arata la fel ca acum.

O alianta serioasa de dreapta se face pe un proiect de tara, cu termene, cu conditii, cu semnaturi asumate. Dar nu o faci numai pentru o debarcare. Aici a fost marele minus al dreptei. Tot timpul a debarcat pe cineva si apoi a intrat in haos institutional. Debarcarea PSD e insuficienta. Il debarci si ce faci mai departe? O alianta facuta peste noapte, doar pentru o debarcare, care nu stie ce sa faca mai departe, nu este o forta credibila.

Toate aliantele sunt create in jurul unui lider care incarneaza, daca vreti, proiectul. Vedeti acum acest lider?

Pana la urma, chiar si acest tip de discutie poate sa evidentieze liderul. Pana la prezidentiale mai sunt cateva luni, avem timp sa vedem cine e liderul mai convingator si care sa conteze.

Nu acordati asadar mari sanse unui candidat unic al dreptei in turul intai al prezidentialelor?

E foarte greu sa spunem asta, pentru ca fiecare se considera mai bun. Sigur, eu cred ca PDL este mai bun. PDL a gresit in trecut, a platit pentru acele greseli cu varf si indesat, dar a inteles din greseli si o dovada este faptul ca venim la prezidentiale cu dl. Catalin Predoiu, un om nou, tanar, pe care il construieste, un om care a fost in politica doar ca tehnocrat si nu are metehnele politicianului.

Este de asteptat ca europarlamentarele sa trezeasca dreapta, sa aseze pe fiecare la locul lui, sa-si vada lungul nasului, cum s-ar zice.

Ar putea alegerile din mai sa reseteze jocul prezidential?

Sigur ca e bine sa ai un candidat unic, dar turul al doilea conteaza cel mai mult. Un candidat de dreapta va ajunge sigur in turul al doilea si acolo se va realiza unitatea dreptei. Teoretic sunt sanse sa ajungi si pana acolo cu un candiat unic, dar e prea repede sa spunem asta.

Exista voci destul de multe, si din PDL, si din PNL, care vorbesc despre o alianta intre cele doua dupa europarlamentare. Este posibila o reconcilere a PDL cu Crin Antonescu?

PNL abia a iesit dintr-o alianta cu PSD, defavorabila Romaniei. Are nevoie de o perioada de reflectie in care sa inteleaga unde au gresit. Simplul fapt ca dl. Antonescu a devenit critic fata de Ponta nu ma convinge. Este acelasi discurs, dar a schimbat subiectul, in loc de Basescu e Ponta, formularile sunt cam aceleasi.

Va candida Elena Udrea la prezidentiale?

Cand stai mult pe langa un presedinte orice fantezie e posibila. Cand vorbesti despre tine ca despre un candidat capabil sa bata pe oricine inseamna ca te-ai gandit la lucrul acesta.

Pe scurt, cum vedeti anul electoral 2014?

Toti cei care vor sa salveze Romania sunt pe scena politica in functii de decizie de atatia ani. Daca nu exista mesajul lui Ponta pe Facebook nu as fi realizat ca de 13 ani e in functii de decizie. Dl. Antonescu e veteran in politica. Macar Parlamentul daca il facea mai "verde"! La fel si dl. Basescu. Dl. Oprescu e alt "salvator" si cand ma uit la Bucuresti... Ne salveaza oameni care puteau sa o faca pana acum.

Apoi, vedem ca partidele au ramas inchise in ele si fiecare incearca sa-si fidelizeze electoratul. Sunt 40% cei care merg la vot. 60% nu voteaza. Sa zicem ca 20% oricum nu merg la vot, dar 40% sunt dezamagiti, nu resimt efectele politicilor si aici trebuie sa muncim noi foarte mult. PDL, ca sa creasca, trebuie sa se adreseze acestui public care asteapta altceva de la politicieni.

Pe cine avantajeaza absenteismul?

Evident PSD-ul. Din cei 40% care merg la vot, cei mai multi sunt alegatori PSD. Oamenii asteapta altceva. Stand de vorba cu tinerii, partea de electorat cea mai ignorata, vad clar ca ei nu sunt interesati sa le spui ce face rau celalalt, ci sa le spui ce poti face tu pentru ei. Iar clasa politica ramane intr-un discurs eminamente negativ. Sigur ca trebuie sa iti ataci adversarul, dar in primul rand trebuie sa vorbesti despre tine si despre ceea ce poti sa faci tu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Traian Basescu presedinte, #Traian Basescu PDL, #PDL europarlamentare prezidentiale, #Adriana Saftoiu PDL Basescu , #PDL
Comentarii