Cine e Adrian Țuțuianu, ultimul dinozaur recuperat de PSD în guvern. Portița de intrare a lui Victor Ponta în executiv

Joi, 08 Septembrie 2022, ora 23:10
10786 citiri
Cine e Adrian Țuțuianu, ultimul dinozaur recuperat de PSD în guvern. Portița de intrare a lui Victor Ponta în executiv
Vicepreședintele Pro România Adrian Țuțuianu a fost recuperat de PSD FOTO Facebook / Adrian Țuțuianu

După Marian Neacșu, Iulian Iancu sau Petre Daea, PSD mai aduce în prim plan un fost social-democrat aflat în trecut pe cai mari, numindu-l pe Adrian Țuțuianu secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat.

Conform unei decizii emise de către premierul Nicolae Ciucă la începutul săptămânii, Adrian Țuțuianu, fost membru PSD trecut apoi la Pro România, a fost numit secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat.

În vârstă de 57 de ani, Țuțuianu este absolvent al Facultății de Drept de la Universitatea din București, obținând diploma de licență în 1965, specializat pe drept economic și administrativ. Și-a completat apoi studiile cu o diplomă de master în Managementul Afacerilor Publice Europene obținută la Institutul Național de Administrație. Din 2006 a obținut titlul de doctor în drept, iar patru ani mai târziu, în 2010 a absolvit Colegiul Național de Apărare.

Din punct de vedere profesional, acesta a lucrat în 1990 la Prefectura Dâmbovița, după care cinci ani mai târziu demisionează și muncește în mai multe companii private. În 2000 începe să predea la Universitatea Valahia din Târgoviște, mai întâi ca lector, apoi conferențiar, iar în prezent este vicepreședinte în senatul aceleiași universități.

Activitatea politică a lui Adrian Țuțuianu

În politică se implică încă din 1998, când se înscrie în PSD, iar în 2004 ales ales consilier județean în Dâmbovița pe listele partidului. Patru ani mai târziu acesta ajunge în parlament și prinde primul mandat de senator. La finalul mandatului acesta candidează la alegerile locale și obține funcția de președinte al CJ Dâmbovița. Odată cu această performanță PSD îl promovează și la conducerea organizației județene.

În 2016 este reales președinte CJ Dâmbovița, dar renunță la numai șase luni distanță pentru a candida pentru un nou mandat de senator. Pe 29 iunie 2017, Țuțuianu este numit ministru al Apărării Naționale în guvernul lui Mihai Tudose, însă rezistă doar două luni, până pe 6 septembrie, când demisionează din cauza unei erori de comunicare după ce reprezentanți din MApN au transmis că nu mai sunt fonduri pentru salariile militarilor. Mihai Tudose afirma la acea dată că i-a solicitat demisia lui Țuțuianu din cauza acestei greșeli și a explicat că nu există probleme cu banii.

În 2018 Adrian Țuțuianu intră în conflict cu conducerea PSD de la acea vreme și este exclus din partid, alături de Marian Neacșu, după ce în presă apar înregistrări cu Țuțuianu în care critica conducerea centrală a PSD într-o ședință a filialei pe care o conducea. Aproape imediat acesta se înscrie în Pro România, partidul fondat de către Victor Ponta, iar în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al partidului. În 2020 candidează la alegerile parlamentare, însă în zadar pentru că Pro România nu reușește să atingă pragul de 5%.

Ce avere are noul secretar

Conform ultimei declarații de avere din 2022, Adrian Țuțuianu deține nu mai puțin de 19 terenuri, 4 apartamente, 3 case de vacanță și o casă de locuit, două autovehicule și un tractor. La capitolul bani, acesta a obținut în 2021 aproximativ 90.000 de lei din vânzarea unui apartament și 25.000 de lei din vânzarea unui teren iar în conturile bancare deține peste 120.000 de lei. La asta se mai adaugă 400.000 de lei în acțiuni la SC Ramif Prod SRL, precum și două contracte de închiriere care-i aduc aproape 11.000 de euro.

În privința veniturilor, Țuțuianu primește un salariu de la Universitatea Valahia care i-a adus în 2021 peste 85.000 de lei. Acesta a mai câștigat aproape 300.000 de lei din avocatură și alți 9.000 de lei din chirii. Politicianul are însă și datorii, 400.000 de lei către Anton Rădulescu, fost președinte PSD Dâmbovița și fost consilier județean, și alți 15.000 de lei către Banca Transilvania.

Portița lui Ponta de revenire în PSD

De la finalul anului trecut fostul lider PSD și actual președinte Pro România Victor Ponta și-a exprimat de mai multe ori dorința de a reveni în PSD, așteptând de la aceștia din urmă anularea deciziei privind excluderea sa, semnată de către Liviu Dragnea. În noiembrie 2021 acesta afirma că a discutat cu Marcel Ciolacu privind mai multe subiecte, inclusiv guvernarea.

„Eu și colegii mei din Pro România am fost excluși din PSD pentru că n-am votat moțiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu. Acum, când Sorin Grindeanu va fi ministru, poate chiar vicepremier, m-aștept să anuleze acea decizie. Pentru mine ar conta moral acest lucru”, afirma acesta. Ponta a adăugat apoi că dacă decizia privind excluderea sa va fi anulată, va lua în calcul fuziunea celor două partide.

La începutul lui 2022 negocierile dintre Ponta și Ciolacu au continuat, însă Lia Olguța Vasilescu și Mihai Tudose s-au opus vehement în partid ca Ponta să fie reprimit în PSD, conform unor surse politice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#Adrian Tutuianu, #pro romania, #PSD, #politicieni psd, #Mihai Tudose , #stiri Adrian Tutuianu