Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”

Duminica, 05 Decembrie 2021, ora 23:144012 citiri
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Adrian Streinu-Cercel, senator PSD FOTO Hepta

Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a făcut duminică, 5 decembrie, un apel la populație să respecte măsurile de bază pentru a preveni răspândirea variantei Omicron și să se vaccineze.

Medicul a subliniat că românii ”se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze cu SARS-CoV-2”.

”Trebuie să ne spălăm cu apă şi săpun pentru că ne decontaminează particulele infectante de pe mâini. 94% din toate particulele care conţin acizi nucleici din oceane sunt reprezentate de particule virale. Ca să știm despre ce vorbim. Şi asta a fost cu multe milioane de ani înaintea nostă pe Terra. Deci știu foarte bine ce au de făcut pe acest pământ”, a spus Streinu-Cercel duminică seară, la Antena 3.

Medicul recomandă să ne facem propria anchetă epidemiologică, să fim atenție unde și cu cine mergem şi să ne evaluăm propriul risc de contaminare.

Streinu-Cercel a subliniat că, deși nu sunt cunoscute deocamdată multe date despre Omicron, infecția cu această tulpină poate fi depistată cu testele de pe piață, iar vaccinurile ne protejează de formele severe ale bolii.

”Vedeţi că vine o noua suşă, această nouă tulpină Omicron, care are foarte multe mutații din care 15 sunt la nivelul domeniului de cuplare a receptorului, ceea ce schimbă complet datele problemei din punct de vedere al ratei de transmitere. Ca să dau un exemplu pe date de la CDC din Africa de Sud, din 249 de tulpini care au fost secvențiale, 172 au aparținut Omicron. Deci este clar că această noua variantă tinde să fie dominantă peste tot. Ce ne rămâne de făcut? Păi, după doi ani de pandemie, știm ce avem de făcut. Primul lucru este să ne vaccinăm. Şi există întrebarea dacă vaccinul acoperă şi această variantă. Tot CDC a venit şi a spus că în momentul de faţă datele preliminare arată că vaccinul ne protejează de cazurile severe şi de decese. Proporția în care o va face rămâne să fie stabilită în continuare. O altă veste bună este că testele pe care le avem în momentul de faţă în utilizare acoperă şi această variantă a virusului ceea ce este foarte bine, că încep școlile”, a mai spus medicul, potrivit Gândul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News