Adrian Oros, despre cumpararea terenurilor de catre straini: "Nicaieri nu s-a gasit o forma de a opri acest fenomen"

Luni, 03 Mai 2021, ora 11:04
Autor: Iulian Birzoi
Adrian Oros, despre cumpararea terenurilor de catre straini: "Nicaieri nu s-a gasit o forma de a opri acest fenomen"Ministrul Agriculturii Adrian Oros FOTO Facebook / Adrian Oros

Ministrul Agriculturii a dezvaluit intr-o emisiune la Digi24 ca "nicaieri" nu s-a gasit o formula de a opri cumpararea terenurilor dintr-o tara de catre persoane din afara statului respectiv. O posibila solutie, a adaugat ministrul, o reprezinta plafonarea suprafetei detinute de catre o persoana fizica, respcectiv juridica.

Pe 10 mai incepe recensamantul agricol. Peste 20 de mii de recenzori vor strange informatii referitoare la terenuri, culturi, animale, muncitori in agricultura. Ministerul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat la Digi 24 ca singura modalitate de a stopa cumpararea terenurilor agricole de catre straini este impunerea unei limite pentru suprafata pe care o poate detine un proprietar.

"Aceasta problema, ca se vinde terenul catre straini, asta o face, din pacate, tot cetateanul si proprietarul de teren roman care de multe ori prefera sa vanda fie unei societati comerciale, fie unei persoane fizice straine, sau uneori o societate comerciala romaneasca e preluata de o societate comerciala cu capital strain", a spus ministrul la emisiunea Agro Jurnal.

"Nicaieri nu s-a gasit aceasta forma de a opri cumpararea terenului de catre persoane din afara statului respectiv. Si atunci singura modalitate e cea de a plafona suprafata care poate fi detinuta de o persoana fizica, respectiv juridica. Altfel nu o sa se poata opri acest fenomen", a explicat Oros.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

"De aceea si aceasta preocupare Comisiei (Europene, n.r) - si e in discutie de peste un an - de a plafona subventiile, pentru ca foarte multe fonduri straine vin sa cumpere terenurile agricole in primul rand pentru subventii care sunt foarte avantajoase. Si sunt foarte multe fonduri care nici macar n-au de a face cu Europa. Or, acolo in subventii se gasesc doar bani europeni. De aceea este aceasta preocupare la nivel european", a mai spus ministrul.

De unde mananca ministrul Agriculturii carne proaspata. Cum explica Adrian Oros de ce importam legume in loc sa le producem

Ministrul Agriculturii: Am identificat zece mari prioritati in agricultura, de rezolvat in urmatorii sapte ani. Culturile de primavara, afectate pe 1 milion de hectare

 Articol citit de 3760 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  MacGigi
  03.05.2021, 14:59
  Pun si eu o intrebare. Cine va opreste mai frumosilor sa cumparati
  si voi pamant in alte tari europene?
  Poate faptul ca va cumparati inainte un Bentley si dupa aceea va ganditi ca nu mai aveti bani de cumparat si pamant...
  Marius54321
  03.05.2021, 14:02
  Nea Oros.....
  "... Ministerul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat la Digi 24 ca singura modalitate de a stopa cumpararea terenurilor agricole de catre straini este impunerea unei limite pentru suprafata pe care o poate detine un proprietar....."

  Pe principiul limitarii acumularii de "capital" propun sa limitam si IQ-ul tau undeva pe la 50-60. Hai 70 cu indulgenta!!! Mai sunteti multi din astia prin PNL? Cred ca pana la urmatoarele alegeri nu veti mai ramane decat 10-12%. Maximum!

  PS. Dupa PNTCD..... RIP PNL!
  just_comment
  03.05.2021, 12:27
  Cazul Ungariei
  legea din 2014, permite cumparatori din UE, pentru suprafete peste 1 ha, doar pentru fermieri.
  oricum, nici acolo situatia nu-i prea roz, vezi scandalul din 2012 si urmarile acestuia:
  https://budapestbeacon.com/jozsef-angyan-fidesz-oligarchs-to-get-lions-share-of-state-land-agricultural-subsidies/

  ca peste tot, se fac legi pentru un sistem politic vesnic flamand.
  Vasile Zarnescu
  03.05.2021, 12:13
  Ministrul Oros minte!
  Posibilitatea vinzării terenului către străini a fost introdusă de criminala revizuire a Constituției din noiembrie 2003. Pină atunci, nu era posibil, fiindcă se menținuse cutuma introdusă incă de geto-daci: "pămintul țării nu se vinde străinilor". De aceea ministrul Adrian Oroș minte cu nerușinare, cum că "nicăieri" nu s-a găsit o formă de stopare a acestei crime antinaționale. Chiar anul trecut, mi se pare, era lăudată Ungaria, care dăduse o lege de interzicere categorică a vinzării pămintului către străini. Așa că este foarte la indemină. Romanii au fost sărăciți deliberat de clicocrația cleptocrată instituită prin regimul postdecembrist, care, astfel, au fost puși in imposibilitatea să iși cultive pămintul tocmai pentru a fi siliți să și-l vindă străinilor. Cică pe "bază de reciprocitate"! Dar romanii nu au bani nici să-și cultive pămintul dară să mai cumpere in alte țări proprietăți!
  Soluția este simplă, dar greu de făcut: eliminarea actualului regim prin orice mijloace și revenirea la reglementările anterioare Constituției revizuite in 2003.
  De altfel, modul cum a fost votată revizuirea Constituției in noiembrie 2003 o fac ilegală și ilegitimă! Pentru argumente extinse, vedeți aici https://www.justitiarul.ro/constitutia-alienata-si-alienanta-sau-statul-de-drept-curmezis-1/ și următoarele două episoade.
  Ambigua
  03.05.2021, 17:58
  Nu te ambala, nene!
  Suntem stat membru UE si trebuie sa respectam politicile agrare ale uniunii. Nu poti reveni la Constitutii anterioare intrarii Romaniei in UE, decat cu pretul iesirii din Uniune.
  Dar nu te impiedica nimeni sa lucrezi pamantul, sa cumperi si sa rascumperi pamant romanesc. Daca n-ai bani, sunt fonduri europene pentru treaba asta, nerambursabile. Ia-le! Sau nu esti destul de roman?
  Interzisul nu e o solutie, se vor gasi cai ilicite, prin intermediari sau proprietari "de forma", ca sa acopere tranzactii ilegale cu terenuri.
  Daca esti patriot, cumpara-ti pamantul si-l lucreaza. Nu mai sta sa plangi pe margine, ca vin altii sa-ti cumpere ce nu te intereseaza. Ba mai mult, cum zice MacGigi, cumpara si-n alte tari, unde gasesti de vanzare. Si-l faci si pe ala pamant romanesc 🤣🤣🤣...
  Vad ca e mai usor pentru voi, "patriotii", sa furati si sa interziceti. Cand zic "furati" ma refer la nationalizare...ca va sta mintea tot la ea....
  Vasile Zarnescu
  03.05.2021, 18:19
  Ce va să zică ambiguitatea
  Pseudonimul "ambigua" este, ca să zic așa, emblematic pentru modul de gindire etalat. Nu faci diferența intre naționalizare și etatizare. De aceea vorbești - scrii - inepții. Sigur, dacă va fi nevoie, va trebui să ieșim din U.E. Mai multe țări se gindesc la această variantă. Pămintul vindut străinilor nu mai face parte din națiunea romană, ci din națiunea din care fac parte respectivii străini. Așa au pățit palestinienii care au fost siliți să iși vindă pămintul jidanilor, iar aceștia au pretins, apoi, că pămintul cumpărat le dă drepul să iși inființeze un stat! Bine, s-au bazat și pe Declarația Balfour, manevrată tot de jidanii din S.U.A.
  Stefannel
  03.05.2021, 12:01
  Raspuns pentru securici
  Dom' tovaras ministru, Polonia a reusit.
  Va rog raportati la superiorii dvs.
  internet
  03.05.2021, 11:49
  Mai tovarase mai analizeaza si legislatia altor tari
  Banuiesc ca in momentul cand ai zis nicaieri inseamna ca esti un analfabet functional si politic nestudiind legislatia altor tari-chiar si celor vecine cu noi sau din comunitatea europeana.In primul rand pretul terenului agricol in Romania este derizoriu iar cei care il cumpara nu sunt fermieri multi il arendeaza tot la preturi foarte mici.In ultimii ani, in Romania, străinii au cumpărat foarte mult teren agricol, ceea ce a creat ingrijorare la nivelul Comisiei Europene, . Investitorii străini detin, in prezent, peste 40%, respectiv 5,3 milioane hectare din suprafată agricolă totală a Romaniei (13,3 mili­oa­ne hectare), potrivit raportului comandat de Comisia pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europeane.Multi cumparatori sunt arabi-cu toate ca acorduri reciproce de cumparare nu exista intre tari.Ungaria ca sa dau numai un exemplu mai apropiat solicita ca sa fie un cumparator din CE -suprafetele sa fie de o anumita limita-sa lucrezi personal pamantul si sa ai atestat de fermier etc etc,Deci solutii sunt dar daca nu esti interesat de patrimoniul national si nu iti pasa de Romania sigur ca nu vrei sa gasesti nici solutii.
  eu-ca
  03.05.2021, 14:22
  Ce sa analizeze, sa copiezi de la unguri. Sunt si aproape. De
  analizat? Trebuie sa citeasca, sa inteleaga, sa se decide. Un alt ris al guvernului. Ridea de pasarile care maninca mult peste. Cum a venit la guvernare, cum a avut acelsi discurs. La Daia ma refer. Un ris de tot risul, la asta ma refer cind zic ca ridem de ei. de
  info
  03.05.2021, 12:23
  Cam la asta duce mizeria generalizata...
  ...prin salarii si pensii mici si amarate. Si nu de ieri, de azi, de multe zeci de ani. Incluisv din timpul comunismului.
  In urma restituirilor post-comuniste au devenit proprietari de terenuri multi oameni in varsta, pensionari. Traind foarte greu, acestia isi vand terenurile si casele cu preturi derizorii. Si nu numai ei.
  La nivelul nostru de trai si veniturile (medii) care se pot obtine in Romania nici nu putem avea pretentiile ca oamenii sa vanda case si terenuri la preturi mai occidentale. Probabil asta se si urmareste, tot occidentul (inclusiv diaspora romana) impotrivindu-se sau vazand cu ochi rai maririle de salarii si pensii in Romania. Asta e, ramanem calicii Europei in mahalaua saraca a Uniunii Europene.
  Ambigua
  03.05.2021, 17:46
  Occidentul n-are niciun interes sa ramanem noi ...
  ...saraci. De aia ne dau bani europeni, sa ajungem la nivelul lor de trai. A fost de la inceput un obiectiv, bunastare pentru toti cetatenii UE. Ca atunci cand faci media veniturilor, pensiilor, averilor, PIB etc. noi ii tragem in jos. Noi, bulgarii si alte natii din coada clasamentului.
  Ei stiu foarte bine ca faliile care se creaza intre tari bogate si tari sarace duc la conflicte si ruperea Uniunii. Cat despre salarii mici, sunt avantaje trecatoare, stie orice investitor cu scaun la cap. In lume sunt intotdeauna altii mai saraci si daca vor, se duc acolo. In plus si romanii pot cumpara pamant in alte tari. Totul e sa stii sa-l valorifici, ca nu-l bagi in valiza si-l iei cu tine. Platesti taxe si impozite pe el, tarii respective. Daca nu faci nimic cu el, e o sursa de paguba, nu de castig.
  MacGigi
  03.05.2021, 15:09
  @info 12:23. De unde deduceti ca Diaspora doreste
  ca cei din Romania sa fie saraci?

  "... tot occidentul (inclusiv diaspora romana) impotrivindu-se sau vazand cu ochi rai maririle de salarii si pensii in Romania."

  Mai baiatule, ai o mentalitate retrograda, ca sa nu spun mai mult.
  Ce interes as avea eu din Occident ca familia mea din RO sa nu aiba dupa ce manca, sa fie saraci si sa fiu nevoit sa le trimit bani inca 30 de ani de acum inainte? As fi preferat exact invers, ca familia mea din RO, care traieste in tara sa, sa fie mai bogata decat mine si sa-mi trimita ea cat sa fac si eu o vacanta in marile calde pe banii lor!

  Tu ai auzit vreodata de romani din tara care trimit bani in Diaspora ?!?!?!
  Eu am auzit exact inversul, ca Diaspora POMPEAZA MILIARDE in Romania, catre familiile lor.

  Intelegi de ce am spus ca ai o mentalitate de asistat social?
  Fara banii Diasporei si fara voturile noastre, azi vorbeati ruseste si defilati inca de 23 August, in fata PSD si a iubitilor lor Kondukatori :))))
  liviu_69
  03.05.2021, 11:49
  Constatare
  Majoritatea patronilor romani nu au ajuns pe cai corecte patroni si nu ii inteleg pe cei care muncesc. Prin urmare acestia sunt mai duri cu angajatii decat cei straini.
  Oricum averea in sensul miliardarului de carton din Ro. este o iluzie.
  Nonpolitikon
  03.05.2021, 11:37
  Bine că Românilor nu le vând nici terenul de pe lângă casă...
  .
  liviu_69
  03.05.2021, 12:14
  Este decizia primarului/consiliului local din comana
  Daca vor sa i-a inapoi terenurile pot oricand mari impozitele pentru nerezidenti ...