Un nou caz Grajdan: Expert urmarit penal in dosarul Zambaccian, pentru ca a evaluat gresit tamplaria

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 10:19
4172 citiri
Un nou caz Grajdan: Expert urmarit penal in dosarul Zambaccian, pentru ca a evaluat gresit tamplaria
Foto: Arhiva

Un procuror DNA a anuntat luni, la instanta suprema, ca expertul Neculai Banica, desemnat de instanta de fond sa faca expertizarea termopanelor montate la casa de la Cornu a sotilor Nastase, a fost pus sub urmarire penala pentru favorizarea infractorului, pe motiv ca si-a depasit atributiile.

Potrivit procurorului, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) s-a sesizat din oficiu in legatura cu presupuse fapte de coruptie ce ar fi fost comise de Banica.

Procurorul a explicat ca acest specialist, desi instanta stabilise ca el sa expertizeze strict termopanele casei de la Cornu, ar fi evaluat si tamplaria de la o anexa ce ii apartinea sorei lui Adrian Nastase, Dana Barb.

Totodata, a mentionat procurorul, Neculai Banica ar fi apreciat eronat valoarea si caracteristice tehnice ale tamplariei.

Avocatii lui Nastase au cerut judecatorilor sa le puna la dispozitie documentul prezentat de procuror, astfel ca instanta a suspendat temporar judecarea recursurilor din dosarul Zambaccian.

Cerere de recuzare respinsa

Contestatiile facute de Adrian si Dana Nastase, precum si de ceilalti inculpati in cazul pedepselor dispuse la 30 martie 2012 in dosarul Zambaccian sunt judecate de un complet de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), format din vicepresedintele instantei supreme Ionut Matei, Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminita Zglimbea si Cristina Rotaru.

Tot la termenul de luni al recursului din dosar, avocatii sotilor Adrian si Dana Nastase l-au recuzat pe judecatorul Ionut Matei, pe motiv ca acesta s-a pronuntat in dosarul "Trofeul calitatii" si a stabilit o pedeapsa cu executare in cazul fostului premier.

Potrivit avocatilor, Ionut Matei a facut parte dintr-un alt complet care l-a condamnat pe fostul premier, aratand ca la acel moment s-a motivat ca Adrian Nastase "reprezinta personificarea coruptiei din clasa politica romaneasca".

Un alt complet de cinci judecatori de la ICCJ a respins cererea de recuzare a lui Ionut Matei, acesta ramanand in continuare presedintele completului care judeca recursul in dosarul Zambaccian.

Tot luni, unul dintre martorii din dosar, Cristina Popa, a relatat in fata instantei modalitatea, in opinia sa ilegala, in care firma unde lucra a importat din China produsele ajunse la sotii Nastase, pentru casele din Zambaccian si Cornu, ea afirmand ca, de frica, nu a avut curaj sa se opuna.

Adrian Nastase poate reveni in spatele gratiilor

La 30 martie 2012, in dosarul Zambaccian, legat de modul in care sotii Adrian si Dana Nastase au achizitionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, fiind achitat pentru luare de mita.

Sotia fostului premier, Dana Nastase, a fost condamnata atunci tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru "participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala", fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare. Instanta a dispus in cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama. Cele doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare, daca sentinta va deveni definitiva. Irina Jianu a fost achitata de magistrati pentru dare de mita, spalare de bani si fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzasera in acest dosar.

Sentinta din 30 martie 2012 a completului de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost contestata atat de inculpati, cat si de procurori, la Completul de cinci judecatori, care va da o decizie definitiva in aceasta cauza.

In 5 mai 2010, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe Adrian Nastase, Dana Nastase si Irina Paula Jianu, pentru fapte de coruptie.

Procurorii DNA sustin ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier - cu atributii de coordonare a activitatii membrilor Guvernului, de numire a conducatorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului si a altor persoane ce indeplinesc functii publice, cu atributii de control in ce priveste activitatea ministrilor si atributii de control asupra autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Nastase ar fi primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In 18 martie, Nastase a fost eliberat din penitenciar, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#expert urmarit penal Zambaccian, #expert Nastase Zambaccian, #proces Adrian Nastase Zambaccian , #proces
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
Nastase , pregateste-ti fularul !