"Uita-te acum la el!" Povesti despre Nastase si altii (Opinii)

Luni, 25 Iunie 2012, ora 00:40
14350 citiri
"Uita-te acum la el!" Povesti despre Nastase si altii (Opinii)

Putine lucruri imi par mai interesante in viata asta ca transformarea oamenilor puternici in situatii dramatice. De la Dinu Patriciu la Sorin Ovidiu Vintu si Adrian Nastase.

In sensul asta, haideti sa va spun doua povesti cu politicieni. Povesti de viata. Pe care, daca as fi in locul altor politicieni, le-as citi cu atentie. Si as trage cateva pretioase concluzii. Si, daca as fi in locul unora ca Victor Ponta sau Traian Basescu, m-as gandi daca aroganta, duritatea, tupeul negativ si sfidarea nu se vor intoarce impotriva lor, la un moment dat.

Prima e despre un politician important, a doua, despre Adrian Nastase.

Oameni singuri

Prima poveste e despre un politician foarte cunoscut, fost ministru in anii '90. Acum nu multi ani, era dur, arogant, vehement si se lua de gat cu inalti oficiali europeni, chiar vicepresedinti ai Comisiei Europene. Pana cand l-a dat gata un scandal de coruptie.

Ultima oara cand l-am vazut in carne si oase, eram pe aeroport, cu un grup de jurnalisti.

"Uite-l ma cum a ajuns!", imi zise un tip de la Romania libera.

Plimba un troller singur, abatut, cu capul plecat si umerii mai lasati decat de obicei. Fostii lui colegi, cei pe care i-a condus sau membri ai partidelor politice rivale pe care i-a combatut in public, dar cu care s-a intretinut cordial in privat, erau toti stransi la un loc, insa el nu statea cu ei. Parea ca vrea sa se izoleze sau ca e izolat de ceilalti. M-am dus la el sa-l salut, ca atunci cand mergi la oameni care stii ca au nevoie sa discute cu cineva.

"Buna ziua! Ma mai tineti minte? Sunt Lucian Lumezeanu, de la Ziare.com...

"A, da, da, da, sigur", mi-a zis, fara sa fiu sigur ca ma tinea minte cu adevarat, pana in momentul in care nu am adaugat rapid "am facut noi interviul ala..."

"A starnit ceva valva, chiar si la Bruxelles, din ce am auzit", spuse el, parand mai mult ca vrea sa se convinga pe sine si sa se incurajeze decat ar crede-o cu adevarat.

"Da? Foarte bine...".

Nu cred ca va mai reveni vreodata in politica.

Si una cu Adrian Nastase

Multi spun ca Adrian Nastase era dur, cinic si extrem, extrem de arogant. Si, pentru un timp, chiar asa s-a si prezentat in public, in timpul guvernarii sale.

Am vorbit adesea cu el la telefon si niciodata nu s-a purtat asa. Nu pentru ca as fi eu un jurnalist simpatic, desi probabil aprecia faptul ca redau fidel si fara rastalmaciri ce spunea, sau pentru ca ar fi el un politician simpatic. Ci pentru ca e politician pana in maduva oaselor. Stie cand ai nevoie sa apari in presa, cand sa te aperi si pe unde. Stie ca ai nevoie, cand esti haituit, incercuit, pe marginea prapastiei. L-am prins in etapa asta a carierei lui.

Cam asa il simteam pe Adrian Nastase. Ca se simte haituit si incercuit, fara multi aliati si cu o presa ostila, in care pentru el conta fiecare articol negativ la adresa sa. Conta surprinzator de mult pentru mine, asa cum ma surprinde, cu fiecare ocazie, importanta pe care o acorda politicienii oricarui lucru aparut in presa.

Desi inca pastra siguranta lui obisnuita, era la fel de ironic, puteai sa simti ca nu e bine. Ca e ingrijorat. Mi-am dat seama de asta cu vreo 2 saptamani inaintea

pronuntarii sentintei, cand am vorbit si parea blazat si nu mai dorea sa dea declaratii. "Marele", cum vad ca i se spune la televizor, temutul Adrian Nastase era suparat, putin blazat. Uman.

M-am gandit, dupa ce am auzit ca s-a impuscat, cum sunt lucrurile in viata asta. Si ce inseamna puterea pentru oameni. Cand n-o mai au.

Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 afirmă despre Marcel Ciolacu că de fiecare dată când deschide gura, asistăm la un fel de stand-up comedy plătit (fără să vrem) din banii noştri şi...
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Lideri ai Dreptei Unite s-au întâlnit cu românii din Marea Britanie şi Italia pentru a le prezenta priorităţile pentru diaspora, informează, duminică seară, un comunicat transmis de...
#Adrian Nastase impuscat, #Adrian Nastase sinucidere , #impuscat