Înalta Curte de Casație și Justiție, așteptată să se pronunțe în dosarul reabilitării lui Adrian Năstase

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 09:32
2190 citiri
Înalta Curte de Casație și Justiție, așteptată să se pronunțe în dosarul reabilitării lui Adrian Năstase
Fostul lider PSD Adrian Năstase a cerut să fie reabilitat FOTO Facebook/Adrian Năstase

Înalta Curte de Casație și Justiție este așteptată să se pronunțe marți, 7 decembrie 2021, în dosarul de reabilitare al lui Adrian Năstase.

Fostul premier și lider al PSD, condamnat la cinci ani de închisoare după ce pedepsele din dosarul „Trofeul Calității” și „Zambaccian” au fost contopite, a cerut reabilitarea pe cale judecătorească. În 23 noiembrie 2021 a fost programat un prim termen, care a fost amânat pentru 25 noiembrie, când sentința a rămas în pronunțare pentru marți 7 decembrie 2021.

Fostul lider PSD a anunțat pe data de 8 octombrie – printr-un mesaj scurt și în grabă scris pe blog – că solicită reabilitarea:

„În condițiile în care s-au împlinit toate condițiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instantă, solicitarea de reabilitare judecătorească”, a scris pe blog Adrian Năstase.

Profesor de drept fiind, Adrian Năstase a revenit cu precizări în comentarii, deoarece urmăritorii lui nu înțelegeau diferența dintre reabilitatea judecătorească și reabilitarea la cerere.

„Există două categorii de reabilitare – reabilitarea de drept (automată) pentru pedepse până la doi ani, si reabilitarea judecătorească pentru celelalte”, le-a explicat Adrian Năstase „fanilor” săi.

Ce prevede legea în cazul reabilitării judecătorești

Potrivit art. 528 din Codul de procedură penală, reabilitarea de drept se realizează, la cerere, în urmatoarele condiții:

  • La împlinirea termenului de 3 ani prevăzut la art. 165 din Codul penal, dacă persoana condamnată nu a mai săvârşit o altă infracţiune, autoritatea care ţine evidenţa cazierului judiciar va şterge din oficiu menţiunile privind pedeapsa aplicată condamnatului.
  • La împlinirea termenului de 3 ani prevăzut la art. 150 din Codul penal, dacă persoana condamnată nu a mai săvârşit o altă infracţiune, organul care a autorizat înfiinţarea persoanei juridice şi organul care a înregistrat persoana juridică vor şterge din oficiu menţiunile privind pedeapsa aplicată persoanei juridice.

Potrivit art. 166 din Codul penal, condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:

  • 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani,
  • 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani

Articolul 168 din Codul penal stipulează că reabilitarea judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:

  • nu a săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut în art. 166
  • a achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Adrian Nastase, #reabilitare, #Inalta Curte de Casatie si Justitie, #sentinta , #justitie