Nastase: Sunt sceptic in ceea ce priveste viitorul USL dupa 2014 (Video)

Joi, 16 Mai 2013, ora 22:20
2199 citiri
Nastase: Sunt sceptic in ceea ce priveste viitorul USL dupa 2014 (Video)
Foto: Romania Tv

Fostul premier social-democrat Adrian Nastase a declarat, joi seara, ca este sceptic ca Uniunea Social Liberala va continua dupa 2014, in formula actuala.

"Nu stiu daca ea se poate modifica intr-o alta varianta, stiu ca in politica exista intotdeauna formule din acestea cu geometrie variabila, pe unele le-am construit si eu, gradual, o sa vedem, dar este foarte clar ca cele doua partide sau multi membri din aceste doua partide se poarta precum adolescentii care asteapta varsta majoratului pentru a-si recapata sau capata libertatea pentru alte lucruri.

Poate vor veni din nou impreuna, dar in orice caz este clar ca in momentul de fata exista o anumita nemultumire. Exista interese comune in mod evident, dar exista si o anumita suspiciune legata de anumite atitudini, de felul in care sunt preluati anumiti oameni, din alte parti", a afirmat Nastase, la Reghin, dupa lansarea volumelor din seria "Blog'n roll" si "Exercitii de libertate".

Fostul premier a aratat ca in disputele aparute intre PSD si PNL fie este vorba despre "votul antisistem care se incearca a fi preluat de catre PNL" in perspectiva alegerilor prezidentiale de anul viitor sau, din contra, poate sa fie vorba, pur si simplu, de felul in care sunt fixate anumite institutii cu oamenii de la cele doua partide.

Acesta crede ca ca o alta varianta ar fi si aparitia unui al treilea partid, de o alta formula de alianta, insa acest lucru depinde de modul in care va proceda viitorul presedinte, "care va avea dreptul sa faca la randul lui o desemnare de candidat de prim-ministru".

Fostul lider social-democrat mai considera ca USL trece printr-o perioada complicata, pentru ca "visele celor doua partide sunt diferite" si ca este evident ca "proiectele pentru anul urmator si pentru anii urmatori sunt diferite". Acesta a precizat ca PSD trebuie sa apere guvernarea si trebuie sa raspunda unor asteptari imense ale populatiei, iar pentru PNL situatia este si simpla si complicata in acelasi timp.

Nastase a mai sustinut ca pana nu va avea loc o discutie serioasa in legatura cu ce este mai important in USL, adica daca sunt mai importante alegerile prezidentiale decat alegerile europarlamentare, ca pregatire pentru alegerile parlamentare viitoare, va exista aceasta tensiune.

Fostul premier a precizat ca a citit transcrierea declaratiei lui Sorin Rosca Stanescu si ca ceea ce a spus acesta "nu era extrem de dramatic", intrucat a reluat doar o parte din nemultumirile care vizeaza anul 2014.

Comentariile fostului premier au venit in contextul in care Victor Ponta, presedintele PSD, a cerut colegilor liberali sa ia masuri in legatura cu senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu, care a facut niste acuzatii dure la adresa social-democratilor.

Ponta: Nu cred ca liberalii il vor alege pe SRS in locul PSD, nu vreau scuze

Nastase: Fara vot uninominal

Nastase a mai sustinut ca unul dintre elementele importante ale politicii romanesti va fi revenirea la votul pe liste, intrucat votul uninominal s-a dovedit catastrofal, motiv pentru care partidele nu au mai putut sa-si formeze oameni de valoare.

"Eu cred ca problema mesajelor este legata in mare masura de calitatea elitei politice si mi-e teama, asa cum am vazut echipele noi in Parlament, chiar de oameni tineri, ca e nevoie de un efort foarte mare de pregatire politica. Am scris la un moment dat despre elita politica sau oamenii politici care au avut radacinile, sub aspectul formarii, inainte de 1989.

Cu lucrurile rele inerente, dar si unele lucruri bune - cultura generala, o anumita experienta profesionala pe anumite domenii. Va fi nevoie, cred, de o regandire a acestui sistem si cred ca unul dintre elementele importante va fi revenirea la votul pe liste.

Votul uninominal a fost o catastrofa, eu am spus lucrul acesta, in final inteleg ca si Traian Basescu, care l-a promovat, si altii au acceptat ca a fost o foarte mare greseala. Practic, noi am pierdut ani de zile cu aceasta formula, in care in mod evident partidele n-au mai putut sa-si formeze oameni pentru anumite tipuri de dezbateri", a subliniat Adrian Nastase.

Acesta a aratat ca din cauza scaderii calitatii parlamentarilor forta de decizie a Parlamentului a scazut foarte mult si ca cei care doresc sa faca o analiza in acest sens trebuie sa vada componenta comisiilor din Parlament in momentul de fata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nastase scandal USL, #Nastase rupere USL, #Nastase viitor USL , #PSD