Nastase risca inca un an de inchisoare: M-am gandit sa renunt la cetatenia romana

Luni, 28 Aprilie 2014, ora 12:15
13821 citiri
Nastase risca inca un an de inchisoare: M-am gandit sa renunt la cetatenia romana
Foto: Arhiva

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au cerut, luni, un spor de pedeapsa de un an de inchisoare pentru fostul premier Adrian Nastase, care executa in prezent patru ani de detentie.

Procurorii au cerut sporul in cadrul procesului de la Tribunalul Bucuresti, in care s-a judecat contopirea pedepselor primite in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul Calitatii".

In sala de judecata, fostul premier a declarat ca se gandeste sa renunte la cetatenia romana, intentie confirmata si de fiul sau, Andrei Nastase.

Fostul premier a spus ca ia in calcul aceasta decizie radicala, pentru ca statul roman nu recunoaste rolul sau in viata publica.

Adrian Nastase a sesizat Inspectia Judiciara: Drepturile mele sunt incalcate grav

Judecatorii nu au dat, insa, un verdict, termenul fiind amanat pentru data de 8 mai. De altfel, termenul a fost amanat de mai multe ori in ceea ce priveste contopirea pedepselor lui Nastase.

La finalul sedintei de judecata, avocatul fostului prim-ministru, Ion Cazacu, a precizat ca apararea nu considera necesar o marire a pedepsei si a acuzat procurorii au folosit argumente din noul Cod Penal, in conditiile in care intregul proces s-a judecat in conformitate cu vechiul Cod.

"In aceasta procedura are loc o reindividualizare a pedepselor, nu numai o contopire. Noi nu credem ca este necesar sporul, pentru ca o marire a pedepsei nu are nicio eficienta. Intr-adevar, este un spor in limitele legale, dar pedeapsa de patru ani rezultate este suficienta. Argumentele procurorului s-au legat de numarul de infractiuni, s-a referit la noua reglementare si nu e in acord cu ce s-a intamplat, pentru ca noi ne-am judecat pe vechiul Cod", a declarat Cazacu.

Intrebat cum comenteaza intentia lui Adrian Nastase de a renuntat la cetatenia romana, reprezentantul legal al acestuia a spus ca "este suparat", dar "are un comportament exceptional" pentru o persoana care executa patru ani de detentie, fiind "un om care nu poate sa inteleaga" ce i se intampla.

Andrei Nastase, pregatit sa renunte si el la cetatenie

La randul sau, Andrei Nastase, care a venit la Tribunalul Bucuresti sa isi sustina tatal, a vorbit, de asemenea, despre sporul cerut de procurori, dar si despre ideea fostului premier de a renunta la cetatenia romana.

Andrei se solidarizeaza cu Adrian Nastase: Si-au lasat amandoi barba

"Am discutat cu avocatii, consideram ca este un spor destul de mare, dar daca dansii (procurorii - n.red.) asa au considerat... doamna judecatoare este cea care va decide cat de mult se impune un spor sau nu", a spus Andrei Nastase.

Referitor la renuntarea la cetatenie, el a precizat ca s-a discutat in familie despre acest aspect si ca "se pare ca ar fi ultima solutie", in contextul in care Adrian Nastase considera ca aplicarea unui spor de pedeapsa ar reprezenta "un fel de moarte civila" pentru el.

"Pana la urma, noi consideram ca asta s-a urmarit prin pedeapsa suplimentara, eliminarea lui din viata politica", a completat fiul fostului premier.

La intrebarea spre ce cetatenie se va indrepta tatal lui sau, din contra, daca acesta va alege sa fie apatrid, Andrei Nastase a raspuns: "Nu stiu, dar ce ati auzit in sala era, de fapt, o precizare legata de aprecierea fata de un om care isi dedica viata fata de tara lui, punand in planul doi familia, prietenii, viata lui personala", adaugand ca daca tatal sau se hotaraste sa ia aceasta decizie, el si fratele sau ar putea sa il urmeze, renuntand, de asemenea, la cetatenia romana.

Procesul lui Nastase, amanat - cand afla cat sta in inchisoare

Nastase se afla, in prezent, la Penitenciarul Rahova, dupa ce ICCJ l-a condamnat, la inceputul lunii ianuarie, la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita in dosarul "Zambaccian".

De asemenea, el a fost condamnat, in iunie 2012, la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii", din care a efectuat opt luni de detentie, fiind eliberat conditionat. Prin contopirea celor doua pedepse si daca nu se aplica un spor de pedeapsa, fostul premier va putea cere din nou eliberarea conditionata.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Adrian Nastase spor, #Adrian Nastase spor pedeapsa, #Adrian Nastase contopire pedepse , #inchisoare