Nastase, pe blog, la o zi dupa condamnare: Vina nu e exclusiv a lui Basescu. Actuala coalitie i-a consolidat sistemul (Video)

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 21:00
12544 citiri
Nastase, pe blog, la o zi dupa condamnare: Vina nu e exclusiv a lui Basescu. Actuala coalitie i-a consolidat sistemul (Video)

Fostul premier Adrian Nastase, care se afla inchis la Penitenciarul Rahova, dupa ce judecatorii de la Inalta Curte l-au condamnat in dosarul "Zambaccian", a postat un mesaj pe blogul personal.

Nastase spune ca nu isi imagina ca "razbunarea politica poate merge atat de departe si ca ea poate imbraca forme atat de perverse". De aceasta data, Nastase nu il mai acuza atat pe presedintele Traian Basescu, ci arunca vina si pe actuala coalitie.

"Aveam informatii, din zona Cotroceni, cu cateva zile inaintea Anului Nou, ca se luase 'hotararea' ca sentinta in dosarul Zambaccian sa fie de inchisoare cu executare, atat pentru mine cat si pentru sotia mea. In final, probabil pentru ratiuni legate de eventualele reactii ale opiniei publice, pedeapsa pentru sotia mea a fost modificata", continua fostul premier.

Cu doua condamnari la activ, Nastase e inca avocat - Ce spune seful Baroului Bucuresti

In continuare, el aminteste despre mesajul de Anul Nou transmis de presedintele Basescu, in care seful statului anunta "ca justitia trebuie sa castige batalia cu politicul".

"Oare puterile statului sunt in razboi? Eu credeam ca sunt, intr-adevar, separate doar ca trebuie sa coopereze. Ce inseamna insa justitie pentru Basescu? Inseamna, in principal cele doua complete de recurs de la ICCJ, cele care decid, fara sa mai existe alte cai de atac", mai scrie Nastase.

Nastase, prima declaratie dupa condamnare: O decizie extrem de injusta, o razbunare murdara

El precizeaza ca unul din completele care l-a condamnat este condus de judecatoarea Livia Stanciu, presedinta ICCJ, numita si reconfirmata de Basescu, celalat fiind condus de vicele ICCJ, Ionut Matei. Nastase mai aminteste ca a cerut recuzarea lor dar, "evident, cererea mi-a fost respinsa".

"Decizia fusese luata, probabil, dinainte si nu au contat probele din dosar", mai acuza el.

Adrian Nastase s-a intors la inchisoare - Cariera sa politica s-a incheiat

"Nu consider ca cele doua complete de recurs de la ICCJ, conduse de judecatorii cenzurati de Basescu (va aduceti aminte de refuzul sau de a o numi ca presedinta a ICCJ pe judecatoarea Barbulescu?) pot fi identificate cu 'justitia din Romania'. Ele reprezinta, din pacate, justitia politica a lui Basescu, un instrument de lupta, sub aparenta justitiei, impotriva adversarilor politici", mai noteaza Nastase.

El acuza si jurnalisti precum CTP sau Ion M. Ionita care "dupa 9 ani inca nu a aflat ca in blocul din Zambaccian eu am un singur apartament primit in contra partida cu terenul pus la dispozitia constructorului, iar acesta, Sergiu Sechelariu, a avut 3 apartamente, pe care - de altfel, le-a si vandut, nu ma astept deci sa citeasca notele scrise ce cuprind explicatiile avocatilor pe aceste subiecte".

"O vor da inainte cu 'justitia', cu 'valorile', cu 'independenta', cu 'oamenii politici', mentinand confuzia dintre conceptul de justitie si sentintele concrete date de unele complete configurate politic, pe de alta parte. Sper insa ca voi sa aveti mai multa rabdare sa descoperiti ce inseamna efectele 'dictaturii judiciare'", mai sustine fostul premier.

Nastase, prima declaratie dupa condamnare: O decizie extrem de injusta, o razbunare murdara

Prima noapte dupa gratii - vina nu e exclusiv a lui Basescu

"In ceea ce ma priveste, in noaptea care a trecut, mi-am limpezit gandurile si am tras mai multe concluzii. Cand va fi cazul vi le voi impartasii pe toate", mai scrie Nastase.

De aceasta data, puncteaza el, vina nu ii mai apartine presedintelui Basescu, aratand si spre actuala coalitie, care ar fi facut un rau "prin inactiune".

"In orice caz, de data asta nu voi mai putea spune ca este exclusiv vina lui Basescu. Raul poate fi facut nu doar prin actiune ci si prin inactiune. Faptul ca actuala coalitie a consolidat mecanismele prin care Basescu controleaza sistemul judiciar la varf, aplicand, in continuare, reguli aberante, este o mare neimplinire.

In loc sa se concentreze pe adoptarea unor legi moderne, echilibrate, pe efortul de revizuire a Constitutiei, actuala coalitie se ocupa, nejustificat de mult, in opinia mea, de conflictele locale din teritoriu", scrie Nastase, dand si exemplul unor rafuieli politice locale.

Adrian Nastase se intoarce la inchisoare: Cat va ispasi din cei 4 ani primiti

Spre final, insa, acuza din nou ca Basescu s-ar afla in spatele condamnarii sale.

"In finalul acestor randuri, va rog, dragi prieteni, sa nu ne mai prefacem, nu a fost vorba de o decizie a JUSTITIEI, ci de o razbunare politica realizata, prin intermediul unui complet condus de un judecator numit de Basescu si care a avut o misiune de indeplinit", noteaza Nastase.

"Subliniez, eu nu atac JUSTITIA ca atare - am dovedit ca jurist, ca profesor de drept dar si prin adoptarea unor reglementari importante ce guverneaza si astazi activitatea in domeniul justitiei, ca respect valorile justitiei. Eu ma refer la o anumita sentinta, data de un anumit complet, in anumite conditii. Si consider ca aceasta sentinta nu poate fi subsumata JUSTITIEI independente, ci doar unei activitati politice partizane. Din pacate...

Dar va raspunde, oare, cineva, pentru raul facut, pentru suferintele si pentru proiectele neimplinite? Nu stiu inca. Probabil ca nu... Sau?", se intreaba, retoric, fostul premier.

In final, el vorbeste despre un alt "obiectiv" al sentintei - extinderea la 5 ani a interzicerii drepturilor politice, fata de cei 2 ani in procesul afiselor electorale.

Nastase, a doua oara la inchisoare

Adrian Nastase s-a intors dupa gratii, luni seara. Judecatorii Curtii Supreme au dat verdictul in dosarul "Zambaccian", ultimul pe care acesta il mai avea pe rol. Fostul premier a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si santaj.

De asemenea, lui Adrian Nastase ii vor fi interzise timp de cinci ani drepturile prevazute de articolul 64, lit. b si c, Codul Penal, punand practic capat si carierei sale politice.

La randul ei, Dana Nastase a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mita. Sentinta este definitiva.

Adrian Nastase se intoarce la inchisoare - condamnat definitiv in dosarul Zambaccian

"O decizie extrem de injusta si ingrozitoare, o razbunare", a catalogat Adrian Nastase decizia magistratilor, intr-o scurta declaratie facuta in drum spre Rahova. In PSD, partidul pe care l-a condus, reactiile au fost similare. Social-democratii, in frunte cu premierul Victor Ponta, au apreciat ca Nastase este victima unui dosar politic. Ceva mai temperati au fost liberalii, care au evitat sa comenteze decizia judecatorilor de la Curtea Suprema.

Pentru Adrian Nastase urmeaza trei saptamana de carantina la Rahova, perioada in care i sa va stabili regimul de detentie, dar si locul in care isi va executa pedeapsa.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Nastase mesaj blog, #Nastase ataca voalat Ponta, #Nastase condamnat Zambaccian, #Nastase atac actuala coalitie, #Nastase Basescu vina condamnare , #condamnat
Comentarii