Nastase: Negocierile Guvernului Boc au crescut costul contractului cu Bechtel

Luni, 08 August 2011, ora 19:59
3413 citiri
Nastase: Negocierile Guvernului Boc au crescut costul contractului cu Bechtel
Foto: Arhiva

Fostul premier PSD Adrian Nastase sustine ca in ceea ce priveste Autostrada Transilvania premierul Emil Boc "insista in minciuna", iar costul real era de 2,5 miliarde de euro daca Traian Basescu si guvernele care au urmat dupa 2004 nu ar fi blocat contractul cu firma Bechtel.

"Traian Basescu a suspendat contractul cu Bechtel, cautand "spaga" pe care ar fi dat-o cei de la Bechtel. Nu au gasit nimic pentru ca nu aveau ce sa gaseasca. In plus, Basescu avea si o intelegere cu un vicepresedinte al BEI, care dorea un alt traseu pentru autostrada. Cert este ca, dintr-un contract cu o valoare de 2,5 miliarde de euro, Boc anunta in prezent ca face o economie la bugetul de stat de 6 miliarde de euro.

Cum s-a ajuns aici? Destul de simplu: prin incompetenta, rea vointa si lipsa de responsabilitate. Repet: costul real al autostrazii Transilvania era de 2,5 miliarde euro. Atat ar fi platit statul roman daca Traian Basescu si guvernele care au urmat dupa 2004 nu ar fi blocat contractul", scrie Adrian Nastase pe blogul personal.

Deputatul social democrat sustine ca suspendarea lucrarilor timp de doi ani a dus la majorarea costurilor si in realitate negocierile anuntate de Guvernul Boc nu au facut decat sa mareasca costul lucrarilor.

"Dupa aproape 7 ani in care cei care s-au aflat la putere nu au facut nimic si s-au complacut intr-o situatie pe care ei insisi au creat-o, acum anunta cu emfaza ca au reziliat contractul si ca, din 2,5 miliarde de euro, valoarea initiala a autostrazii, au facut o economie de 6 miliarde. Dincolo de faptul ca aceasta asa-numita "economie" se face dintr-un potential cost final, majorat din cauza celor care s-au aflat la guvernare dupa 2004, in realitate "negocierea" facuta de guvernul Boc a marit si mai mult costul lucrarilor efectuate de Bechtel", mai noteaza liderul social democrat.

Adrian Nastase reitereaza ca in prezent, costul constructiei unui kilometru de autostrada s-a ridicat la peste 13 milioane de euro, iar in 2004 era de 5,6 milioane de euro pe kilometru.

"Astfel, in prezent s-au cheltuit 1,25 miliarde de euro. Din acesti bani s-au realizat (finalizat) 52 de km (tronsonul Campia Turzii - Gilau), cu un cost de 11,5 milioane de euro pe km. Diferenta de 596,25 milioane euro (bani cheltuiti pana acum) se regaseste in tronsonul de 64 de km, intre judetele Salaj si Bihor. Acest tronson insa este finalizat doar in proportie de 60%. Prin urmare, pentru 38,4 km s-au cheltuit 596,25 milioane euro (11,5 milioane pe km), iar pentru restul de 25,6 km (40%) se va plati 153,6 milioane euro (6 milioane pe km).

In final, marea "negociere" facuta de guvernul Boc conduce la urmatoarea situatie: Bechtel construieste 116 km de autostrada nu la 5,6 milioane euro pe km, cat au fost negociati initial in contractul semnat in 2004, nu la 11,5 milioane euro pe km cat a ajuns pretul in primul mandat al lui Traian Basescu, ci la 13,5 milioane euro pe km", arata deputatul PSD.

Adrian Nastase ii sugereaza premierului Emil Boc sa "revina cu picioarele pe pamant".

"Cred asadar ca Emil Boc, cel care mimeaza prost rolul de premier, ar trebui sa revina cu picioarele pe pamant. Aceasta ar inseamna mai multa decenta, mult mai multa responsabilitate si mai putin propaganda ieftina", conchide Nastase.

Boc: Nastase sa isi ceara scuze de 6 miliarde de ori pentru contractul Bechtel

Premierul Emil Boc a declarat, joi, la postul public de radio, ca Adrian Nastase ar trebui sa isi ceara scuze romanilor de 6 miliarde de ori, cate o data pentru fiecare ban economisit din renegocierea contractului cu Bechtel, incheiat de fostul premier in defavoarea statului roman.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Adrian Nastase autostrada Transilvania, #renegociere contract Bechtel , #Traian Basescu