Nastase: E timpul sa fie clarificata diviziunea muncii intre presedinte si premier

Sambata, 19 Mai 2012, ora 00:01
2412 citiri
Nastase: E timpul sa fie clarificata diviziunea muncii intre presedinte si premier
Foto: Arhiva

Dincolo de orgolii si practici construite neinspirat la Palatul Cotroceni, este timpul pentru a clarifica "diviziunea" muncii intre presedinte si premier, mai ales in conditii de coabitare politica, apreciaza vineri presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase.

El a subliniat ca nu exista reglementari europene conform carora prezenta presedintelui sau premierului sa fie obligatorie la reuniunile Consiliului European.

"In primul rand, trebuie spus raspicat faptul ca nu exista reglementare europeana, fie in tratate (inclusiv Lisabona), fie in regulamentele interne ale Consiliului, care sa ceara prezenta exclusiva la Consilii a presedintelui sau a premierului. De aceea, reuniunea este a sefilor de stat SAU de guvern", a precizat Nastase pe blogul personal.

Potrivit fostului premier, fiecare stat a fost liber sa isi stabileasca practica reprezentarii la Consiliul European sau a deciziei sale, exemplificand prin faptul ca Slovacia "nu a avut nicio problema sa sustina in fata partenerilor ca decizii majore nu pot fi adoptate in lipsa unui aprobari exprese, ulterioare, a Legislativului national".

"Simplul fapt ca Traian Basescu a construit, dupa alegerea sa ca presedinte, o practica a reprezentarii Romaniei la nivel european - care nu a adus insa cele mai bune rezultate pentru Romania -, nu este un motiv ca aceasta stare de lucruri sa fie institutionalizata si mentinuta", a detaliat liderul social-democrat.

"Preluarea modelului finlandez sau a celui polonez sau a celui bulgar - in care presedintele are in vedere reprezentarea statului la evenimente ce tin de prioritatile strategice ale politicii nationale (precum summit-urile NATO sau activitatile ONU), iar premierul este cel responsabil de dinamica europeana - poate fi o solutie optima, ce are atat avantajul transparentei, cat si pe cel al claritatii", a spus Adrian Nastase.

In opinia acestuia, este "stupid" ca presedintele sa povesteasca premierului ce a inteles sau nu din problemele discutate la Consiliul European.

"Ar fi stupid sa credem ca participarea Romaniei la Uniunea Europeana ar putea fi eficienta in conditiile in care presedintele Romaniei, participand, alaturi de sefi de guvern din majoritatea tarilor europene si discutand despre coordonarea activitatilor guvernamentale, s-ar intoarce in tara sa povesteasca premierului ce a inteles (sau nu a inteles) el din problemele discutate iar premierul sa transfere, folosind telefonul fara fir, aceste informatii obtinute indirect catre ministere", a concluzionat fostul premier.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Adrian Nastase Traian Basescu , #Traian Basescu