Nastase crede ca judecatorilor "li s-a pus pata" pe el: Sunt simbolul coruptiei clasei politice

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 18:00
3555 citiri
Nastase crede ca judecatorilor "li s-a pus pata" pe el: Sunt simbolul coruptiei clasei politice

Fostul prim-ministru Adrian Nastase continua sa scrie, pe blogul sau, despre dosarul "Zambaccian" in care a fost condamnat pentru a doua oara la inchisoare, dar si despre cererile de recuzare formulate pentru doua judecatoare ale completului de cinci.

"In conditiile in care 'surse judiciare' retransmit insistent, la unele televiziuni, agentii de presa sau publicatii, anumite texte din rechizitoriul Dosarului Zambaccian, cred ca este util sa prezint unele detalii ale dosarului, inclusiv in legatura cu desfasurarea procesului. Evident, in sinteza.

Vreau sa fie foarte clar. In opinia mea, exista o diferenta importanta intre respectarea sentintei, indiferent cum au considerat-o si comentarea ei, dupa ce a fost pronuntata", incepe Adrian Nastase postarea de pe blogul sau.

Fostul presedinte PSD aminteste ca trei dintre cei cinci judecatori ai completului de recurs au fost cei care l-au condamnat la doi ani de inchisoare, pe fond, in dosarul "Trofeul Calitatii", "pe baza unor probe indirecte", adica "supozitii fara existenta unor probe directe".

" (...) Si doar pentru ca 'trebuia dat un exemplu clasei politice', eu fiind considerat simbolul coruptiei acestei clase. Este vorba de: Ionut Matei, ajuns intre timp Vicepresedinte al ICCJ, Ioana Bogdan, fostul consilier personal al fostului Procuror Sef DNA - Daniel Marius Morar si Cristina Rotaru, fosta colega la Facultatea de drept", scrie Nastase.

Adrian Nastase ajunge iar la inchisoare. Cine sunt judecatorii care l-au condamnat

Acesta subliniaza ca cele doua judecatoare au formulat cereri de abtinere, "justificate", care au fost insa respinse de presedintele ICCJ, Livia Stanciu.

"Judecatorul Ionut Matei nu a formulat o asemenea cerere iar cererea de recuzare, formulata de noi, a fost respinsa in unanimitate (5 voturi pentru respingerea cererii) intr-un complet condus de Presedinta ICCJ, pana acum nefiindu-ne pusa la dispozitie motivarea acestei respingeri. De remarcat este faptul ca, am formulat cereri de recuzare si pentru cele doua doamne judecator, cererile fiind respinse cu 3 voturi la 2.

In plus, ne-a fost respinsa si exceptia nelegalitatii si neconstitutionalitatii constituirii completului de 5 judecatori, cu argumente nelegale, ignorandu-se ca un complet care judeca o cale de atac trebuie sa asigure macar aparenta de impartialitate fata de persoana judecata dar si fata de judecatorii fondului, pentru ca este de esenta recursului, ca ultima cale de atac, sa avem o judecata dreapta si impartiala", mai explica fostul premier.

Nastase: Daca a fost pusa pata pe cineva de catre un judecator, nu mai este normal si rational ca acelasi judecator sa il judece

Adrian Nastase acuza si Legea nr.356/2006 (legea Macovei) si Legea nr.202/2010 (legea micii reforme), drept "legi anti Nastase", explicand ca dispozitiile acestor legi vizau in special procesele in curs de derulare in care el era acuzat.

"Din moment ce a fost pusa o pata pe cineva, fie el om politic, de catre un judecator, nu mai este normal, rational si deontologic ca acelasi judecator sa-l judece, in alt dosar, si tot pentru 'fapte de coruptie'.

Ce se pune in discutie in orice sistem de drept in aceasta situatie nu este antipatia sau simpatia judecatorului fata de inculpat (sentimentele sunt si ele normale la un judecator care este in primul rand om) ci aparenta de impartialitate, imaginea, pentru oricare observator neutru, ca judecatorul este impartial caci esential in derularea unui proces nu este credinta de impartialitate a celui ce judeca ci perceptia in acest sens a celui judecat", explica fostul ministru de Externe.

In concluzie, fostul prim-ministru considera ca, din acest punct de vedere, "nu au fost indeplinite principiile procesului echitabil, asa cum sunt ele definite in art.6 CEDO".

Adrian Nastase s-a intors la inchisoare - Cariera sa politica s-a incheiat

Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte l-a condamnat in unanimitate pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe 6 ianuarie, in dosarul "Zambaccian", pentru luare de mita in forma continuata, si la trei ani de inchisoare pentru santaj. Instanta a decis pentru contopirea celor doua pedepse, iar Adrian Nastase o va executa pe cea mai grea. De asemenea, sotia sa, Dana Nastase, a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare.

Intr-un alt dosar, in 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de ICCJ, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Atunci, dupa aflarea sentintei, fostul premier a incercat sa se sinucida. Nastase a executat o treime din pedeapsa, fiind eliberat conditionat la data de 18 martie 2013.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adrian Nastase complet judecatori Zambaccian, #Nastase recuzare judecatori, #judecatori dosar Zambaccian, #judecatori condamnare Nastase , #inchisoare