Nastase, atac la Basescu si Macovei pe tema Codului Silvic

Luni, 25 Mai 2015, ora 16:21
5521 citiri
Nastase, atac la Basescu si Macovei pe tema Codului Silvic
Foto: Facebook / Adrian Nastase

Fostul premier Adrian Nastase isi exprima nemultumirea pentru faptul ca a fost mentionat in scandalul Codului Silvic, replicand cu atacuri la adresa guvernantilor din primul mandat al fostului presedinte Traian Basescu.

"Ca de obicei, atunci cand apare un scandal public, cei vizati doresc sa arunce 'pisica moarta' peste gard, in trecut. M-as fi asteptat ca specialistii in silvicultura sa iasa si sa explice ce s-a intamplat in acest domeniu inainte de regimul Basescu si, apoi, in timpul regimului Basescu. Nu s-a intamplat asa.

M-as fi asteptat ca cei din conducerea Romsilva sa explice unde s-a gresit in acesti ani dar si ce s-a realizat. In aceste conditii, m-am gandit ca ar fi util sa reamintesc unele aspecte legate de abordarea guvernului pe care l-am condus, in chestiunea padurilor. O prima observatie. Simplificand, Legea 18 a permis retrocedarea doar a unui singur hectar de padure. Ulterior, legea 1/2000 a permis retrocedarea a maximum 10 ha. Mult mai generosi, Basescu, Macovei si Flutur au permis prin Legea 247/2005, restitutio in integrum, eliminand limitele pentru retrocedarile de paduri, simplificand foarte mult si sarcina probei", a postat pe Blog Adrian Nastase.

Fostul premier mai sutine ca "in acest fel, Regia Nationala a Padurilor, care avea aproximativ, 4,6 milioane hectare a ramas doar cu vreo 3,2 milioane, proprietarii celor peste un milion de hectare retrocedate venind la portile firmelor austriece sa vanda lemnul taiat".

Guvernul Nastase a adoptat in 2002 Ordonanta de Urgenta 71 privind incheierea de catre Regia Nationala a Padurilor a contractelor de vanzare-cumparare a masei lemnoase pe termen lung, publicata in Monitorul Oficial nr. 435 din 21 iunie 2002. Ordonanta era semnata de Adrian Nastase, premierul de la acea vreme, si de Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta, pe atunci ministru al Agriculturii.

Actun normativ incuraja Romsilva sa incheie contracte de vanzare de masa lemnoasa, de pana la 10 ani, cu firme mari, precum Schweighofer Holzindustrie. In baza contractelor semnate atunci cu Romsilva, firma austriaca a primit in 2002 si 2003 dreptul de a exploata pentru circa 1 milion de metri cubi de padure anual.

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat ca "radacinile problemei firmei austriece sunt in 2003".

"In timp ce domnul Victor Viorel Ponta era sef al Corpului de control, tata socru (Ilie Sarbu - n.red.) era ministru al Agriculturii, iar actualul director al Regiei Romsilva era secretar de stat in Ministerul Agriculturii, responsabil cu padurile. Acestia sunt cei care au patronat contractul actual, contractul pe 10 ani", a afirmat Traian Basescu.

Basescu, noi precizari despre scandalul defrisarilor: SRI a avut o contributie extraordinara, Ponta a blufat (Video)

"Padurile date firmei austriece pe 10 ani, petrolul dat pe 10 ani, si nu s-a mai facut rediscutarea redeventei, Bechtel-ul dat 'forever' fara licitatie, iar oamenii acestia incearca acum sa puna in carca altora efectele coruptiei din guvernarea Nastase.

Iar ce fac cu padurile acum, avand un suport propagandistic foarte puternic, este exact acelasi lucru. Incearca sa puna in spatele unor noi veniti la putere responsabilitatea pentru ce au facut in mandatul lui Adrian Nastase", a spus Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Nastase codul Silvic Basescu, #Nastase ordonanta codul silvic , #PSD
Comentarii
C
Cronos
rank 3
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
Fostul PUSCARIAS Adrian Nastase isi exprima nemultumirea....