Gestul radical al lui Nastase, ca suprem pacat (Opinii)

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 16:03
10294 citiri
Gestul radical al lui Nastase, ca suprem pacat (Opinii)
Foto: Arhiva

Ultimele evenimente exhibate pe ecranul public romanesc seamana izbitor cu cele din epoca de pionierat a cinematografiei. Imagini repezite, in care personajele parcurg cadrele nefiresc de iute.

Un potpuriu de capodopere din copilaria celei de-a saptea arte, ce propuneau in zorii veacului trecut titluri precum: "Zile de fiori si ras" ori "Cand comedia era rege".

Diferentele dintre acum si atunci sunt date de policromia scenetelor caraghioase imortalizate cu aparatura high-tech si, mai ales, larma isterizata. Locul explicatiilor laconice incrustate mut in banda de celuloid este luat de incantatiile patetice ale unor dudui bantuite de furtuni hormonale.

Alte doamne "decreteaza" printre buze rujate cu bronz de soba ca domnul Adrian Nastase este unul dintre "cei mai mari romani din toate timpurile". Lor li se adauga cronicari de-o clipa, rataciti cu plasa de rafie prin Piata Matache, talk-solisti tv doldora de ipoteze si, bineinteles, politicieni.

Primele doua categorii de letopisetari fac parte dintr-o panza pastelata de natura vie cu basc pe crestet si peste de sticla pe televizor. Ultimii apartin castei docte a reprezentantilor neamului. Tocmai de aceea ar trebui sa le impuna supusilor respect, atentie dilatata, poate chiar admiratie.

Se vede ca nu reusesc. Sunt departe de tinuta elevata pe care o reclama notorietatea si functia in stat. Bunaoara, zicerea domnului Victor Ponta la putin timp dupa lovitura de teatru din Zambaccian: "Ma gandesc daca Basescu e fericit acum". Asa ceva contravine monstrous unei elementare reguli de fier a democratiei veritabile conform careia este obligatoriu sa gandesti de doua ori inainte de a nu spune nimic.

In pofida uraganului iscat in paharul cu apa al celor doi. Pretextul emotional nu cautioneaza o asemenea afirmatie. Vorbele-i tulburate denota cinism, iesiri nestapanite, inertie adversiva. Mai mult, este o presupunere din care musteste ura, iar furia tine aproape. O fi Traian Basescu o "bestia nera" pentru multa lume, dar pana la a-l acuza de atata josnicie este o cale prea lunga.

Trec peste "testamentul politic" al lui Adrian Nastase oprit, slava Domnlui, asa cum se si cuvenea, de la o nepotrivita mediatizare. Ca si tentativa de conferinta de presa intr-o institutie de stat spitaliceasca. Cum nici nu voi intra in detalii ce privesc incercarea de suicid.

A fost sau n-a fost ...

Interpretarile izvorate din rarunchii unora despre, vorba unui titlu, "A fost sau n-a fost", le las in continuare celor dispusi sa se delecteze cu suflul bombei de presa. Insa ideea principala este legata de atitudinea extrema pe care a adoptat-o un politician de anvergura domnului Adrian Nastase.

Regret ca o spun, dar a fost net inferioara celor traite de catre temporar ferecatii Gigi Becali si Dan Diaconescu. Mondene personaje caragialenesti, care nu ar da o mandra cornuta sau un senzational episod cu o gitana scrutatoare in oase de gaina pe rafinamentul fostului prim-ministru. De fapt, nici nu le-ar sta in putinta. Ei bine, acestia au tinut capul sus si deasupra lui catusele.

Generatia comunismului intarziat este pana si astazi incapabila sa admita, daca nu infrangerea, macar anacronismul. Ea a reprezentat decenii in sir falsa echitate. Pe care o clama oriunde si oricand. De aici convingerea ca nicio arma nu i-ar fi strapuns cuirasa de organism aristocratic.

Cand totusi se mai intampla, extrem de rar, anticorpii de partid si de stat reactioneza prompt, iar sistemul se reface. Diametral opus se aflau situate victimele stalinismului importat cu sarguinta de nou aparuta hegemonie a celor mai egali dintre egali.

Nu exista o statistica precisa a miilor de "banditi" potrivnici democratiei proletare. Niciunul dintre acestia n-a avut vreo infima sansa in fata aratarii hidoase numita gaunos Tribunalul Poporului. Nici discutie despre amanari, recursuri, apeluri, sute de martori, case de avocatura, internari in clinici de lux.

Au pierit intr-o extinctie fara precedent. In anonimat de multe ori. Cu fruntea sus de si mai multe dati. Oasele le-au fost arate la nesfarsit.

Revenind la evenimentul-limita, sinucigasul sau, ma rog, incercatorul de curmare a propriei vieti este un las. Nimeni si nimic nu poate justifica acest "curaj" de-o clipa. Refuzul luptei cu vicisitudinile inerente existentei devoaleaza recunoasterea tristului adevar al impotentei psihice.

Este o calitate sa nu ai taria de a fi slab, cum nota onorabilul Octavian Paler. Pe deasupra, se numara printre pacatele capitale si este tratat ca atare in sfintele dogme. Dramaticul eveniment caruia Adrian Nastase i-a cazut victima a dat noi valente urii si indignarii nutrite de catre exponentii USL fata de Traian Basescu.

Dusmania fara limita, incrancenarea zamislita de antipatie au suport justificativ in trairile multora, iar in cazul presedintelui sunt exacerbate. De multe ori pe drept cuvant. El insusi le-a dat curs prin vorba si fapta. Acum, relele atribuite si acumulate in palmaresul sefului statului sunt focalizate pe necazul cel mai recent. A devenit o masa critica stransa intr-un punct.

Ce turnura vor lua relatiile din ce in ce mai tensionate dintre Putere si tot mai izolatul alfa din haita dominanata pana mai ieri vom vedea. Poate mai curand de startul summitului din 28 iunie. La romani, ura se slefuieste pana la arta. Cu filigran pretios, din care nu lipsesc mai toate firele desertaciunii.

Ca doar nu degeaba ne nastem dezbinati congenital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#Adrian Nastase tentativa sinucidere, #Adrian Nastase impuscat Traian Basescu , #impuscat