Gen. Talpes: Pentru privatizarea Oltchim s-au cerut 12 milioane de dolari in plus

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 10:20
3198 citiri
Gen. Talpes: Pentru privatizarea Oltchim s-au cerut 12 milioane de dolari in plus
Foto:presa-zilei.ro

Generalul Ioan Talpes (foto dreapta), fostul sef al Administratiei Prezidentiale si consilierul presedintelui Ion Iliescu pe probleme de siguranta nationala, afirma ca in timpul negocierilor pentru privatizarea combinatului Oltchim, in 2004, in numele a doua persoane din Guvernul Romaniei s-a cerut o plata suplimentara de 12 milioane de dolari.

"Oltchim a fost negociat inca din 2004. Au venit austriecii cu o firma, dar li s-a cerut, in plus fata de plata oficiala, o plata suplimentara de 12 milioane de dolari in numele (...)", a declarat generalul Talpes intr-un interviu acordat pentru Romania libera.

Acesta a pronuntat cele doua nume, dar sursa citata nu le-a dat publicitatii, acuzatiile fiind extrem de grave si neputand fi verificate.

"Blocarea finantarii Oltchim s-a facut cu concursul unor personaje dintr-o retea transnationala", a mai dezvaluit fostul consilier prezidential, adaugand ca nu era strain de situatie fostul sef al SRI Prahova Corneliu Paltanea, care ar fi avut relatii apropiate cu fosti ofiteri corupti din Rusia.

"La ei, ca si la noi, sunt ofiteri sau fosti ofiteri de informatii care opereaza in economie, inclusiv in economia subterana. La noi, fostul ofiter Corneliu Paltanea, implicat atat in economia legala, cat si in cea subterana, a slujit doar propriile interese sau interese de grup, nu a slujit tara, de aceea eu i-am si cerut lui Radu Timofte ( fost sef SRI-nn) sa-l dea afara si el l-a dat afara (...)

Era evident ca Paltanea era in relatii cu firme din Rusia si cu fosti ofiteri corupti de acolo. Diferenta dintre Romania si Rusia in materie de servicii este ca la ei serviciile ii controleaza pe ofiterii care au iesit din sistem, inclusiv pe cei trecuti in rezerva si care actioneaza in economia subterana, dar la noi ofiterii care au plecat aproape ca au reusit sa controleze nu numai economia, ci si serviciile, ceea ce este mult mai grav. Ei n-au slujit statul roman, ei s-au slujit pe ei si la ora actuala fac tot posibilul sa distruga statul", sustine generalul Ioan Talpes.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#privatizare Oltchim, #Ioan Talpes Oltchim, #Adrian Nastase premier , #PSD