De ce a retras ministrul Ioan Rus paza de la salonul lui Adrian Nastase

Luni, 25 Iunie 2012, ora 07:42
6937 citiri
De ce a retras ministrul Ioan Rus paza de la salonul lui Adrian Nastase

Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat ca a decis sa retraga paza de la salonul unde este internat Adrian Nastase, dupa ce a aflat ca procedura de punere in executare a mandatului de incarcerare nu fusese indeplinita.

"A fost singurul moment din existenta mea cand am gandit ca Monica Macovei, ca de vreme ce s-a dat mandatul, lipseste vizita medicala, dar de fapt era in spital, deci o vizita medicala se facuse, totul putea fi asimilat cu faptul ca s-au incheiat procedurile si Adrian Nastase era in prima zi de detentie", a explicat ministrul, duminica seara, la Realitatea TV.

Adrain Nastase s-a impuscat. Ce urmeaza

Ioan Rus a spus ca ulterior politistii s-au adresat Tribunalului Bucuresti, care le-a raspuns ca procedurile nu au fost finalizate, motiv pentru care a fost retrasa paza de la salonul in care se afla Nastase.

"A doua zi, pentru a nu gresi, ne-am adresat Tribunalului pentru a ne spune care considera dansii ca este statutul lui Nastase in aceasta situatie. Ei ne-au raspuns operativ ca dat fiind faptul ca nu s-au finalizat inca toate procedurile, nu este inca in detentie. De aceea, in prima faza, am avut paza si la salon, si la sectia unde este internat, apoi a doua zi dupa ce ni s-a comunicat ca nu este asa, am retras paza de la salon, pentru ca el nu era detinut.

Au ramas doi politisti acolo. Structura din minister care se ocupa de acest lucru, Politia Capitalei, s-a adresat spitalului ca sa ne comuice care este starea de sanatate, pentru ca in aceasta perioada avand statut de pacient, nu puetm finaliza procedurile de materializare a acelui mandat", a spus Rus.

Judecator CSM, despre cazul Nastase: Coruptia e inacceptabila si va fi sanctionata aspru

Ministrul de Interne a adaugat ca zilele in care Adrian Nastase se afla internat la Spitalul Floreasca nu se scad din mandat si ca, in momentul in care medicii vor stabili ca poate fi transportat, va fi mutat la penitenciar.

"In momentul in care comisia medicala ne va spune ca pacientul poate fi transportat, se materialiteaza acea parte a mandatului care nu a fost executata pana in acest moment, urmand sa fie dus la spitalul-penitenciarului sau daca e perfect sanatos, la penitenciar. Zilele acestea nu se numara la mandat. Nu-si executa o parte din pedeapsa. Tribunalul ne-a comunicat ca nu. Executarea pedepsei incepe din momentul in care a facut vizita medicala la penitenciar, se face proces-verbal, primeste un numar matricol", a explicat Rus.

Ioan Rus: Adrian Nastase isi ispaseste azi prima zi de detentie in spital

Ministrul a recunoscut ca, legal, nu exista nicio procedura speciala care sa se aplice pentru fostii demnitari, insa a tinut sa precizeze referitor la acuzatiile care i se aduc, ca i-a oferit un tratament special lui Adrian Nastase, ca acesta "are toate drepturile conferite de situatia in care se afla".

"Adrian Nastase nu a fost condamnat la moarte, are toate drepturile conferite de situatia in care se afla, ca fiecare om. A incercat sa se sinucida, important e ca l-am salvat. Ce sa-i facem, sa-i smulgem perfuziile?", a spus Rus.

O comisie de medici va evalua luni starea sanatatii lui Nastase

Ministrul Ioan Rus a mai afirmat ca o comisie de medici urmeaza sa evalueze luni starea sanatatii lui Adrian Nastase pentru a stabili daca acesta poate fi mutat intr-un spital-penitenciar.

"Cei din conducerea spitalului stabilesc modalitatea prin care dau un raspuns pentru o astfel de solicitare. Ne-am adresat lor, daca ne vor spune ca starea sanatatii este perfecta, se continua procedurile de materializare a mandatului. Daca ne vor comunica ca mai are nevoie de cateva zile de spitalizare, vom astepta acele zile", a spus Ioan Rus.

"Ne-am adresat si Directiei Penitenciarelor sa ne spuna daca pe diagnosticul pe care il are in acest moment in spitalele sistemului penitenciar din Romania exista posibilitatea de a fi tratat. Asteptam sa ne raspunda", a mai adaugat ministrul.

Ioan Rus: I-am informat pe primul-ministru si pe presedinte in legatura cu Adrian Nastase

Pe de alta parte, ministrul de Interne sustine ca i-a informat pe prim-ministru si pe presedinte in legatura cu punerea in executare a mandatului in cazul lui Adrian Nastase, precum si dupa tentativa de sinucidere a acestuia.

Ponta: Si Basescu a fost informat ca Nastase poate recurge la sinucidere

"Nu in fiecare zi se pune in executare un mandat in cazul unui fost prim-ministru. Nici in Europa nu se intampla asa ceva decat o data la multi ani. Nu e un fapt cotidian. In consecinta, i-am informat pe primul-ministru si pe presedintele tarii ca noi am primit mandatele si ca se pun in executare. I-am informat si dupa aceea in legatura cu ceea ce s-a intamplat", a declarat Ioan Rus.

Rus, intrebat de demisie: Vagoane de romani se spala pe maini de orice, unii raman sa faca ceva

Referitor la solicitarea de demisie venita de la Monica Macovei, Ioan Rus a declarat ca mandatul sau nu consta doar din episodul Adrian Nastase si a comentat ca prea multi romani se "spala pe maini de orice", in loc sa ramana in locul in care sunt si sa faca ceva pentru tara.

Monica Macovei cere demisia lui Ioan Rus, pentru tratamentul preferential acordat lui Nastase

"Sunt multe alte lucruri care sunt continute in mandatul unui ministru. In consecinta, functie de toate aceste lucruri facute mai bine sau mai putin bine la un moment dat te poti gandi sa demisionezi. Oricum, valoarea activitatii se analizeaza intr-o alta instanta decat cea numita Monica Macovei", a completat el, la Realitatea Tv.

Ministrul a mai fost solicitat sa explice de ce nu a preferat sa demisioneze decat sa fie el cel pus in situatia de a gestiona episodul Nastase si astfel "sa se spele pe maini". "Suntem vagoane de romani care ne spalam pe maini de orice, unii trebuie sa mai ramana si la serviciu. Si cand vor fi multi astia care se apuca de lucru si fac, tarisoara o sa mearga inainte. Pana atunci, se cam spala pe maini cu totii", a replicat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Adrian Nastase impuscat, #Adrian Nastase tentativa sinucidere, #Adrian Nastase condamnat inchisoare, #Adrian Nastase impuscat Ioan Rus , #impuscat