Batalia lui Adrian Nastase (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 22 August 2014, ora 07:47
11447 citiri
Batalia lui Adrian Nastase (Opinii)

Daca la prima iesire din inchisoare Adrian Nastase parea un om frant, de aceasta data fostul premier a reusit sa transmita o cu totul alta imagine. Aproape pare ca i-a priit inchisoarea: bronzat, frezat, revenit la aroganta extrema care l-a consacrat si mai ales amenintator.

Tocmai de aceea cred ca pentru Victor Ponta iesirea din puscarie a lui Adrian Nastase, pe care a salutat-o de altfel calduros, nu este neaparat o veste buna.

Primele vorbe ale fostului premier au fost o manusa aruncata direct pe masa actualei puteri: "in ultimii zece ani ati dus-o bine fara mine, in ultimii trei ani si mai bine. In momentul de fata, statul are doar doua puteri: executiva - Guvernul si presedintele - si justitia. Ar mai nevoie de inca o putere. Ar fi nevoie de o a treia putere: legislativul. Ar fi nevoie de alegeri parlamentare anticipate anul viitor care sa rezolve probleme care acum nu au raspuns. E nevoie de revenirea la alegerile pe liste", a spus Adrian Nastase.

Ce a descalificat Parlamentul de trebuie dizolvat? N-a explicat, dar putem avea o banuiala avand in vedere cealalta propunere: legea gratierii. Adica ceea ce Parlamentul nu a fost capabil sa-i ofere in cele peste 600 de zile de captivitate.

Cat de greu le-o fi picat la stomac multor social democrati aceasta propunere, cu atat mai mult cu cat nu ma indoiesc ca ea a fost bine primita de publicul larg care, potrivit tuturor sondajelor, detesta legislativul ajuns la o dimensiune record si la o ineficienta direct proportionala?

Nu cred ca Victor Ponta isi dorea sa-i aterizeze in campanie o asemenea tema de dezbatere la care, la un moment dat, tot va fi obligat sa dea un raspuns. Pe placul poporului sau al partidului?

Adrian Nastase a comentat ironic ca am dus-o bine fara el in ultimii 10 ani, dar mai ales in ultimii trei. In opinia mea, a fost un fel de a-l integra pe Victor Ponta in regimul Basescu, ca o incununare a acestui regim, in niciun caz ca opozitie la el, ceea ce iar cred ca nu si-ar fi dorit sa auda in campanie.

Dar Adrian Nastase nu l-a tintit doar pe Victor Ponta. A tinut sa-i avertizeze de pe scarile penitenciarului pe fostii sai colegi ca nu i-a uitat. Cand a aflat vestea eliberarii, tocmai discuta, ca sa vezi, cu niste colegi din penitenciar despre Constantin Brancoveanu: "Mi-am adus aminte ca tradarea boierilor a dus la aparitia domnitorilor fanarioti in Romania". Cati boieri din PSD or fi tresarit? Boieri care stiu ca Adrian Nastase stie totul despre ei.

Imi pare clar ca Adrian Nastase a iesit din puscarie decis sa reintre in joc. Nu o poate face ca actor politic, pentru ca pedeapsa ii interzice, dar vrea sa o faca din pozitia de guru, de voce cu maxima autoritate. O autoritate care poate fi generata de comparatia cu actuala generatie de la conducerea PSD, dar si de frica de ceea ce Adrian Nastase stie si ar putea rosti.

Nu cred ca vrea aceasta pozitie centrala doar din orgoliu. Si nu numai din setea de razbunare pe cei care l-au tradat. Pentru Adrian Nastase este posibil sa ticaie un ceas care sa ii masoare timpul pana la noua intrare in puscarie. Doua dosare mamut sunt in lucru la DNA: Microsoft si EADS. Ambele afaceri isi au originea in guvernarea Nastase si se refera la spagi ametitoare. Sunt multi care se indoiesc ca afaceri de asemenea dimensiuni il puteau ocoli pe el insusi. Fac parte dintre ei. Este posibil sa faca si Adrian Nastase insusi.

Asa ca Adrian Nastase ar putea fi la inceputul unei lupte disperate pentru a evita cea de-a treia intrare in puscarie. Iar asta nu se poate face decat prin urgente schimbari legislative si in DNA. Asta trebuie sa faca Parlamentul ca sa isi justifice existenta?

Din puscarie, Dan Voiculescu i-a scris lui Adrian Nastase, "de eliberare", un mesaj memorabil: "Traim intr-o dictatura care se apropie de final si sunt convins ca dupa aceea vor fi multe de construit in tara noastra".

Daca doi infractori condamnati pentru coruptie isi propun sa reconstruiasca Romania, oare cum credeti ca ar urma sa arate produsul muncii lor? Cum ar trebui sa arate justitia, anticoruptia, DNA in Romania reconstruita de Nastase si Voiculescu?

Aceasta cred ca este marea batalie a lui Adrian Nastase si riscul ca ea sa aiba succes este marele pericol pentru aceasta tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Adrian Nastase eliberare, #Adrian Nastase PSD Victor Ponta , #stiri Adrian Nastase