Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Andreea Paul Vass: Nelinistea lui Nastase de consilieri este fobia lui Ceausescu

Joi, 17 Martie 2011, ora 21:58
2431 citiri
Andreea Paul Vass: Nelinistea lui Nastase de consilieri este fobia lui Ceausescu
Foto: Arhiva

Domnul Nastase ne-a gratulat cu o analiza sic in care ne descrie sfarsitul Epocii Demnitarilor si inceputul Epocii de Aur a Consilierilor. Ca domnul Nastase este bantuit de "Iepoca de Aur", este de inteles. Acolo s-a nomenclaturizat si s-a impietrit ideologic.

Tuturor ne plac basmele. Povestea hobbitilor din Fratia Inelului este unul din cele mai bune. La final, in Intoarcerea Regelui, in Gondor, se termina Zilele Majordomului si incep Zilele Regelui.

Dar, pentru ca se autocalifica drept alternativa cea mai importanta a actualei formule guvernamentale - dumnealui si pupilul sau "Micul Titulescu" - ma preocupa simbolistica acestui parlamentar: prin 2004 aparusera stiri ca si-a realizat blazon cu o deviza legata de sabii. Acum, sabia Gondorului? N-a fost de ajuns decoratia Steaua Romaniei in grad mult prea mare, in 2002, la prea multi ani de la prima promotie? Ce fantasme!

Vad la domnul Nastase ceva ce mi se pare specific fostei nomenclaturi comuniste: imbinarea intre imagini de grandomanie cu episoade anxioase copiate de la fostii superiori. Ceausescu avea doua idei fixe, capatate din receptarea unor evenimente din spatiul guvernamental american. L-au marcat din pricina instructiei si educatiei sale precare. Atat de puternica a fost amprenta dictatorului incat ideile sale fixe subzista pana astazi in mentalitatea functionareasca romana.

Prima este aceea ca, daca se cere o analiza, o informare sau o solutie, aceasta nu trebuie sa depaseasca o jumatate de pagina. De ce? Tocmai pentru ca Nixon a spus ca nimic important nu are nevoie de mai mult de o jumatate de pagina, iar, daca depaseste o jumatate de pagina inseamna ca nu este cu adevarat important.

A doua este fobia de vizibilitatea consilierilor, din pricina perceptiei relatiei lui Henry Kissinger, spre final, cu Richard Nixon.

Ca si pseudo-intelectualul care este marcat totdeauna de ultima carte pe care a citit-o tocmai pentru ca nu citeste prea multe, Ceausescu a fost marcat de Presedintele S.U.A. care l-a bagat in seama: Nixon.

De ce ma apostrofeaza intr-un editorial domnul Nastase ca ies din fobiile lui Ceausescu? Asta numai dumnealui poate sa ne spuna, probabil intr-un alt editorial.

Pana atunci imi voi face treaba bine de consilier, socotind ca e important sa explic constant publicului masurile care se iau, intotdeauna pe baza de argumente. Din pacate, astazi, a devenit aproape imposibila o dezbatere reala, care sa nu fie viciata fie de interesele Opozitiei - care doreste rasturnarea Guvernului cu orice pret, chiar si atunci cand acesta promoveaza reformele de care Romania are nevoie -, fie de interesele inguste ale unor grupuri.

Andreea Paul (Vass), consilierul premierului Emil Boc

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Adrian Nastase, #Andreea Paul Vass , #stiri Adrian Nastase