Adrian Nastase mai primeste 6 luni de inchisoare (Video)

Marti, 24 Iunie 2014, ora 13:13
20022 citiri
Adrian Nastase mai primeste 6 luni de inchisoare (Video)
Foto: Facebook/Adrian Nastase

Adrian Nastase, aflat deja in inchisoare, a primit un spor de pedeapsa de sase luni, potrivit unei decizii definitive si irevocabile luate marti de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB).

Astfel, magistratii au decis ca fostul premier sa mai stea inca sase luni in inchisoare, perioada ce se adauga pedepsei de patru ani pe care a primit-o in urma contopirii dosarelor "Zambaccian" si "Trofeul calitatii", arata Realitatea TV.

Decizia CAB vine dupa ce procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au cerut aplicarea unui spor de pedeapsa de un an la totalul de patru ani de inchisoare, din care Adrian Nastase a executat deja un an si doua luni.

CAB a judecat, vinerea trecuta, o contestatie a DNA la decizia Tribunalului Bucuresti de a nu aplica sporul de pedeapsa cerut de procurori, anuntand ca va prezenta hotararea marti, 24 iunie.

Adrian Nastase afla saptamana viitoare daca primeste un spor de pedeapsa

DNA a contestat anterior decizia din 8 mai a Tribunalului Bucuresti, care a contopit pedepsele primite de Adrian Nastase, fara ca instanta sa adauge un spor de pedeapsa la cei patru ani inchisoare, asa cum solicitasera procurorii.

Mizeaza pe reducerea pedepsei

Avocatul fostului premier, Ion Cazacu, a lamurit ca aceasta este o procedura obisnuita pentru orice persoana care se afla in executarea unei pedepse, mentionand ca Nastase a cerut contopirea, fiind constient de faptul ca ea ar putea duce si la aplicarea unui spor de pedeapsa.

Intrebat de ce a riscat sa ceara contopirea pedepselor, Cazacu a explicat ca solicitatea contopirii era o procedura obligatorie si ca Nastase nu a riscat nimic.

Nastase risca inca un an de inchisoare: M-am gandit sa renunt la cetatenia romana

De ce a cerut DNA un spor de pedeapsa de un an pentru Adrian Nastase (Video)

"Contopirea era obligatorie, un condamnat nu poate avea doua mandate, contopirea pedepselor este o institutie care are in vedere adunarea mai multor pedepse si judecatorul are posibilitatea sa dea sau nu un spor, nu a riscat nimic, ci a folosit procedura obligatorie", a lamurit aparatorul fostului premier, adaugand ca "e o chestiune de interpretare a judecatorului, nimic mai mult".

De asemenea, Ion Cazacu a mentionat ca Adrian Nastase ar putea iesi mai devreme din inchisoare, pentru ca are peste 60 de ani si pentru ca ar mai putea scrie carti de specialitate.

Noul Cod Penal prevede ca persoanele de peste 60 de ani sa execute o treime din totalul pedepsei, in conditiile in care condamnarea primita este mai mica de zece ani de inchisoare.

"Eu nu lucrez cu scenarii optimiste sau pesimiste, pentru ca in penitenciar exista o comisie specializata...fara indoiala, Adrian Nastase beneficiaza de dispozitiile de reducere a pedepsei, sase luni impartit la trei fac doua luni, dar asta nu inseamna ca le si efectueaza, pentru ca acea comisie poate avea in vedere si terminarea unor lucrari de specialitate", a precizat Cazacu.

De ce nu a primit Adrian Nastase sporul de pedeapsa - motivarea instantei

Pentru ce a fost condamnat fostul premier

Adrian Nastase a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si trei ani pentru santaj in dosarul "Zambaccian". De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii", din care a efectuat opt luni de detentie, fiind eliberat conditionat.

In dosarul "Zambaccian", Adrian Nastase a fost acuzat ca a primit de la fostul sef al ISC Irina Jianu, in perioada 2002-2004, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 600.000 de euro, constand in bunuri importate din China si contravaloarea unor lucrari efectuate la imobilele din localitatea Cornu si Bucuresti.

In dosarul "Trofeul calitatii", Adrian Nastase a fost acuzat ca in anul 2004 s-ar fi folosit de "influenta sau autoritatea functiei de presedinte al unui partid" pentru organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii" cu scopul strangerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, la care urma sa participe.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Adrian Nastase spor pedeapsa, #Adrian Nastase spor inchisoare, #Adrian Nastase sase luni spor , #inchisoare