Adrian Nastase i-a chemat in judecata pe Klaus Iohannis si Ludovic Orban, nemultumit ca i-au retras Steaua Romaniei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 14 Mai 2020, ora 10:11
16626 citiri
Adrian Nastase i-a chemat in judecata pe Klaus Iohannis si Ludovic Orban, nemultumit ca i-au retras Steaua Romaniei
Foto: Facebook/ Adrian Nastase

Fostul premier Adrian Nastase a deschis un proces la Curtea de Apel Bucuresti si cere judecatorilor sa anuleze decretul nr. 1059 din 11 decembrie 2019, semnat de presedintele Klaus Iohannis, prin care i-a fost retras Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce.

Procesul a fost deschis pe 9 martie la Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti si inca nu a primit un termen de judecata, potrivit portalului instantelor.

Conform sursei citate, Adrian Nastase cheama in judecata atat pe presedintele Romaniei, dar si pe premierul Ludovic Orban, cel care contrasemneaza decretul de retragere a decoratiei.

Contactat de Ziare.com, Adrian Nastase nu vrea sa comenteze deocamdata acest proces. "Am facut ce am spus ca voi face. Am depasit faza procedurii prealabile si am inaintat aceasta actiune. Sper ca ea va avea rezultatul pe care il doresc," declara fostul premier.

Decoratiile, retrase

In 2002, cand era premier, Adrian Nastase a fost decorat de presedintele de-atunci, Ion Iliescu, cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce. Este si motivul pentru care anul trecut, pe 1 decembrie, a fost invitat la receptia oficiala organizata de Klaus Iohannis, starnind un val de critici la adresa Presedintiei.

Foto: Ziare.com

Totusi, la sfarsitul lunii decembrie, Klaus Iohannis a semnat decretele privind retragerea decoratiilor unor persoane condamnate penal. Este vorba despre Adrian Nastase, Bucur Gheorghe, Mitrea Miron Tudor, Mucea Dorinel Mihai, Mencinicopschi Gheorghe, Cuteanu Emilian, Severin Adrian, Voiculescu Dan, Mantog Ionel, Muntean Mircia, Anghel Gh. Cristian si Jianu Irina Paula.

Sursa: Portalul legislativ

Nastase: "Un gest meschin"

Dintre toti cei care au ramas fara decoratii, Adrian Nastase a reactionat cel mai dur, intr-o postare pe blogul sau, si a spus ca gestul facut de seful statului este meschin si nejustificat.

"Klaus Iohannis a inceput sa construiasca Romania normala anuntand ca a decis sa-mi retraga Ordinul Steaua Romaniei, in grad de Mare Cruce, dupa ce ma invitase la Cotroceni, la receptia organizata cu ocazia Zilei Nationale.

Recunosc, am mers la Cotroceni crezand ca, in al doilea mandat, Iohannis va incerca sa ajute la o reconciliere nationala, dupa dezbinarea din ultimii ani. M-am inselat iar gestul sau meschin de astazi nu prevesteste nimic bun", a scris Nastase.

In plus, a transmis ca realizarile sale de pe vremea in care se afla la Palatul Victoria nu vor putea fi sterse din istorie. Nastase anunta inca de atunci ca dupa publicarea deciziei in Monitorul Oficial va lua "masurile cuvenite".

Fostul premier sustine in continuare ca cele doua condamnari ale sale au avut, de fapt, obiective politice si ca a primit de la romani "decoratia" lor.

"Romanii mi-au acordat insa decoratia lor, in conditiile in care dupa 4 ani de guvernare, PSD a obtinut, in 2004, acelasi procent la alegeri ca si la intrarea la guvernare - 37%. Vom vedea ce rezultat va avea Guvernul Iohannis...

Condamnarea mea in 2012 ca si cea din 2014 au avut obiective politice cunoscute. Poate ar trebui sa reamintesc, din cand in cand, felul in care am fost condamnat prin rationamente logico-juridice si in lipsa unor probe directe in Dosarul afiselor electorale, cu cei 971 de martori ai DNA. Sau condamnarea in dosarul Zambaccian cu probe - corpuri delicte care includeau bancnote ce au fusesera tiparite ulterior de Trezoreria americana.

Chiar si Basescu, somat de clientii sai politici (cunoscutii intelectuali) sa-mi retraga decoratia (legea ofera presedintelui POSIBILITATEA de retragere a ordinului) a preferat sa spuna Nastase a fost condamnat pentru o gainarie (stia el ce spune). Nastase nu si-a vandut tara. Electoratul iti poate ierta asta".

"Nu cred ca, dupa 7 ani de la condamnarea din 2012, respectiv 5 ani de la cea din 2014, si dupa invitarea mea la Cotroceni, cu ocazia Zilei Nationale, intentia de retragere a ordinului are justificare", a mai sustinut Nastase.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Adrian Nastase proces, #Adrian Nastase steaua Romaniei, #Adrian Nastase coruptie , #proces