Adrian Nastase afla verdictul in dosarul "Trofeul Calitatii"

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 08:40
3349 citiri
Adrian Nastase afla verdictul in dosarul "Trofeul Calitatii"

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) este asteptata sa se pronunte, in cursul zilei de luni, in dosarul "Trofeul Calitatii", in care a fost judecat fostul premier Adrian Nastase.

Dezbaterile in acest dosar s-au incheiat pe 9 ianuarie, data cand pronuntarea deciziei a fost amanata pentru 23 ianuarie, iar ulterior anuntarea deciziei s-a amanat inca o saptamana, pentru 30 ianuarie.

Fostul premier Adrian Nastase a fost trimis in judecata alaturi de Irina Jianu, fost inspector general al Inspectoratului de Stat in Constructii, si de alte patru persoane, in data de 20 ianuarie 2009, pentru fapte comise in 2004, cand a candidat la alegerile prezidentiale.

Procurorii anticoruptie au acuzat ca simpozionul "Trofeul calitatii" a fost organizat pentru a masca strangerea unor sume de bani de la societati pentru campania electorala prezidentiala a lui Adrian Nastase.

Acesta a fost trimis in judecata acuzat de folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Irina Jianu, fost inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost judecata pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata, spalare de bani in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals intelectual si alte infractiuni.

In acelasi dosar au fost cercetati si Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct in cadrul ISC, pentru abuz in serviciu, Cristian Vasile, director general al Eurografica SRL, dar si Bogdan Popovici, pentru spalare de bani in forma continuata si complicitate la abuz in serviciu.

In 2004, ISC a organizat un simpoziot intitulat "Trofeul calitatii in constructii", iar o serie de institutii importante din subordinea statului au platit taxe de participare, bani care au ajuns ulterior in pusculita electorala a lui Nastase.

Bani de la institutiile statului pentru campania lui Nastase

Banii au fost dati de membri PSD cu functii importante in cadrul unor institutii publice (Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA, Agentia Nationala Sanitar Veterinara, Compania Nationala a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare), lideri de partid locali, primari si presedinti de consilii judetene.

Taxele de participare au fost de 5 milioane de lei vechi pentru persoane fizice si 15 milioane de lei vechi pentru persoane juridice.

Banii stransi din taxe, in valoare de 67.463.972.430 de lei vechi, ar fi trebuit, potrivit legii, sa se constituie venituri la bugetul ISC, insa au fost ulterior incasati direct de patru societati comerciale controlate de Bogdan Popovici si Ioana Popovici (SC MediaGlobeInvesti SRL, SC Urban Consult SRL, SC Axa Management SRL, SC Contur Media SRL).

Ulterior, prin spalare de bani, o parte din suma a ajuns in conturile SC Eurografica SRL, care a realizat materiale de propaganda electorala pentru PSD (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele si imaginea lui Adrian Nastase).

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Adrian Nastase, #Nastase proces, #dosar Nastase, #Trofeul Calitatii Nastase , #stiri Adrian Nastase