Un fost edil din Jilava invocă prescripția pentru 11 șpăgi. Adrian Mladin vrea să scape cu ajutorul ultimei decizii a CCR

Marti, 31 Mai 2022, ora 03:20
4628 citiri
Un fost edil din Jilava invocă prescripția pentru 11 șpăgi. Adrian Mladin vrea să scape cu ajutorul ultimei decizii a CCR
Adrian Mladin, în timp ce își ferește privirea de camera foto, la ieșire din sediul Curții de Apel București. FOTO: Ionuț Mureșan

Adrian Mladin, fost primar al comunei Jilava, vrea să scape cu ajutorul ultimei decizii CCR pe tema prescripției de dosarul în care DNA îl acuză că ar fi luat o șpagă de 1 milion de euro. Condamnat la 6 ani de închisoare pentru luare de mită (11 acte materiale) și spălare de bani, fostul edil a reușit să îi convingă pe judecătorii de la Curtea de Apel București să aștepte motivarea Curții Constituționale.

Pentru cei care nu-l cunosc pe Adrian Mladin, este vorba despre edilul din Jilava „cu vedere” din Primărie către pușcărie, apoi invers:

  • În 2012, pe vremea când era arestat preventiv alături de fostul edil din Snagov, Mușat Apostol, Adrian Mladin a uimit pe toată lumea câștigând un nou mandat la primărie.
  • În 2015, a venit condamnarea: 5 ani si 10 luni închisoare cu executare, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri.
  • Mladin a fost eliberat condiționat în anul 2018 din Penitenciarul Rahova, la un an după ce DNA l-a trimis în judecată într-un nou dosar.

Ultima decizie a CCR, din data de 26 mai, e de natură a avea un impact major în marile dosare de corupție, comparabil cu cele din trecut legate de excluderea interceptărilor, nelegala compunere a completurilor de la Înalta Curte sau redefinirea abuzului în serviciu.

Pe scurt, CCR a admis o excepție de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin. (1) din Codul penal care prevăd următoarele:

„Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

CCR a rămas singura Curte din România ai cărui judecători nu sunt obligați să dea motivarea unei decizii odată cu pronunțarea. Toți ceilalți judecători sunt nevoiți să își motiveze deciziile în momentul pronunțării lor, deoarece așa a hotărât CCR că este constituțional a proceda.

Deciziile CCR sunt general obligatorii de la data publicării motivării acestora în Monitorul Oficial, document în care se găsesc și detalii cu privire la modul de aplicare a acestora.

Avocatul lui Adrian Mladin a arătat în fața Curții de Apel București, luni, 30 mai, că instanța de control constituțional a pronunțat decizia referitoarea la neconstituționalitatea prevederilor din lege legate de cursul prescripției, astfel încât judecătorii au amânat cauza în așteptarea motivării CCR.

Cum faptele reținute de DNA în sarcina lui Adrian Mladin datează din perioada 2008-2011, este posibil ca fostul edil să scape prin prescripție.

„Turnat” la DNA de ambii nași, dar și de fosta nevastă

Fostul primar al comunei Jilava a reușit, luni, 2 mai, performanța de a se autoincrimina în declarația de inculpat pe care a dat-o în fața magistraților Curții de Apel București, uitând că tot ce declară poate fi folosit și împotriva lui. Fostul edil era prea supărat că atât fosta soție, cât și ambii lui nași – și cel de cununie, și cel de botez – l-au „turnat” la DNA pentru fraude cu terenuri.

Pe scurt, Adrian Mladin a început prin a spune că făcea afaceri cu terenuri pe vremea când era primar, desemnându-l pe Ovidiu Szasz să cumpere și să vândă în numele lui și a sfârșit prin a recunoaște că tot acest intermediar era și cel care deținea „toată arhiva primăriei pe fond funciar”.

Adrian Mladin a fost audiat în calitate de inculpat, pe final de proces, în cauza în care DNA l-a trimis în judecată pentru „para-îndărături” luate de la Ovidiu Szasz din tranzacțiile cu terenurile din comuna Jilava.

Din ampla declaraţie a lui Adrian Mladin (pe care Ziare.com a consemnat-o aici) rezultă că, pe vremea când acesta era primar, Ovidiu Szasz se ocupa de două lucruri pe care procurorii DNA nu le-au văzut cu ochi buni: pe de-o parte firma lui făcea lucrări de cadastru pentru Primăria Jilava, iar pe de altă parte vindea și cumpăra terenuri pentru edil. O recunoaște chiar Adrian Mladin, dar spune că acum i se pare imoral, nu ilegal.

Primarul „a furat, dar a și făcut!”. Judecătorii l-au condamnat, dar l-au și achitat

Cuantumul total al sumelor de bani și al celorlalte foloase necuvenite primite de Adrian Mladin în perioada respectivă se ridică la suma de 1.090.500 euro, rețin procurorii DNA.

Pe data de 17 august 2021, Tribunalul București l-a condamnat pe Adrian Mladin pentru 11 șpăgi.

„Condamnă inculpatul Mladin Adrian la pedeapsa de 6 (şase) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (11 acte materiale, corespunzătoare pct. II.2.2- II.2.3, II.2.5-II.2.13 din rechizitoriu)”, se arată în minuta deciziei.

Prin aceeași decizie, Adrian Mladin a scăpat de o serie întreagă de acuzații:

  • Achită inculpatul Mladin Adrian pentru săvârşirea infracţiunii de „luare de mită în formă continuată” (2 acte materiale), întrucât fapta nu există.
  • Achită inculpatul Mladin Adrian pentru săvârşirea infracţiunii de „luare de mită”, corespunzătoare pct. II.1.2 din rechizitoriu, întrucât fapta nu există.
  • Achită inculpatul Mladin Adrian pentru săvârşirea infracţiunii de „instigare la spălarea de bani”, întrucât fapta nu există.
  • Achită inculpatul Mladin Adrian pentru săvârşirea infracţiunii de „participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual întrucât fapta nu există.
  • Încetează procesul penal faţă de inculpatul Mladin Adrian pentru săvârşirea infracţiunii de „participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată” (2 acte materiale), întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Acuzațiile procurorilor DNA în al doilea dosar al lui Adrian Mladin

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

După ce a câștigat alegerile locale și a devenit primar al comunei Jilava, județul Ilfov, începând din vara anului 2008, inculpatul Mladin Adrian a instituit un „regim de control” al tranzacțiilor din domeniul imobiliar, cu scopul de a obține foloase necuvenite.

Concret, în perioada 2008 - 2011, inculpatul Mladin Adrian, în calitate de primar al comunei Jilava și implicit de președinte al Comisiei Locale de Aplicare a Fondului Funciar Jilava, prin instituirea unui regim „autoritar” (context folosit pentru a pune presiune pe „victimele” – dezvoltatori imobiliari, pe care le identifica și cărora le cerea mită), în repetate rânduri iar în unele situații și cu complicitatea inculpatului Constantin Marian, a condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de primirea unor sume de bani sau a altor foloase necuvenite.

1. Procedând în această manieră, inculpatul Mladin Adrian a pretins și primit, de la un antreprenor în domeniul construcțiilor care-și desfășura activitatea pe raza comunei Jilava, suma de 100.000 euro (din care 50.000 euro în biroul edilului) și contravaloarea unui apartament de trei camere (65.000 euro). La cererea inculpatului Mladin Adrian, remiterea celor 65.000 euro a fost disimulată prin intermediul a două contracte succesive de vânzare – cumpărare fictive având ca obiect apartamentul respectiv. În ambele cazuri, inculpatul a condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu (eliberarea unor documente – certificate fiscale, procese verbale de recepție a lucrărilor, etc.) de primirea mitei, invocând inclusiv posibilitatea blocării activității antreprenoriale derulate de omul de afaceri.

2. Acționând în aceeași modalitate, inculpatul Mladin Adrian a pretins și primit de la un alt om de afaceri foloase necuvenite, după cum urmează:

  • 327.000 de euro și 1.975.060 de lei (în mai multe tranșe),
  • 3 terenuri amplasate pe raza comunei Jilava, două în suprafață de 5.000 mp (cu valoarea declarată de 106.318 lei, respectiv 102.500 lei) iar cel de-al treilea în suprafață de 69.159 mp (cu valoarea declarată de 453.640 lei). Remiterea acestor bunuri imobile a fost disimulată, și la solicitarea edilului, prin intermediul unor tranzacții notariale fictive, în final acestea ajungând la inculpatul Constantin Marian (om de afaceri a cărui firmă derula afaceri cu Primăria Jilava) sau la firme agreate de inculpatul Mladin Adrian. Cuantumul total al sumelor de bani și al celorlalte foloase necuvenite primite de inculpatul Mladin Adrian se ridică la suma de 1.090.500 euro.

Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Oana Sivache, este acuzată de procurorii DNA că ar fi primit mită de la managerul Spitalului...
Președinte de federație condamnat la închisoare pe viață pentru luare de mită
Președinte de federație condamnat la închisoare pe viață pentru luare de mită
Chen Xuyuan, fostul preşedinte al Federaţiei Chineze de Fotbal între 2019 şi 2023, care a recunoscut că a luat mită, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în cadrul amplei campanii...
#Adrian Mladin primar puscarie Jilava, #luare de mita, #spalare de bani, #prescriptie, #CCR , #justitie