Denunțătorul din Dosarul Unifarm, audiat în instanță: Adrian Ionel urma să primească 760.000 de euro într-un hotel din Snagov

Marti, 20 Decembrie 2022, ora 21:38
5623 citiri
Denunțătorul din Dosarul Unifarm, audiat în instanță: Adrian Ionel urma să primească 760.000 de euro într-un hotel din Snagov
Andre Jaderian, denunțătorul lui Adrian Ionel și intermediar al „tunului” din pandemie cu echipamente medicale. FOTO / Ionuț Mureșan

Andre Jaderian, principalul denunțător al fostului director Unifarm Adrian Ionel, a relatat marți, 20 decembrie, cum a reușit să „bată palma” cu o companie de stat pentru importul ilegal din Turcia a unui transport de 3 milioane de măști și 250.000 de combinezoane. „Comisionul” lui Ionel, de 760.000 de euro, urma să fie lăsat într-un hotel din Snagov, arată denunțătorul.

Andre Jaderian a fost audiat în faza de apel a dosarului în care fostul director al Unifarm, Adrian Ionel, a fost condamnat pe fond la o pedeapsă de 6 ani și 8 luni pentru achizițiile de echipamente medicale la începutul pandemiei.

Adrian Ionel a luat 4 ani pentru abuz în serviciu (pentru că n-a făcut licitație publică), 3 ani pentru luare de mită (a acceptat cu titlul de mită comisionul de 760.000 de euro), 3 ani pentru complicitate la trafic de influență (l-a ajutat pe denunțător să obțină un contract bănos) și 1 an pentru instigare la fals intelectual (s-a votat pe sine însuși ca director Unifarm).

La aceste patru capete de acuzare trebuie să aducă Adrian Ionel argumente pentru a convinge instanța că este total nevinovat, așa cum susține.

De ce este acuzat mai exact Adrian Ionel, care susține că e condamnat nevinovat

Principalele acuzații ale procurorilor pentru Adrian Ionel constau în faptul că, din poziția de director general al Unifarm, n-a organizat o licitație publică pentru achiziția de echipamente medicale la începutul pandemiei, ci a negociat direct cu Andre Jaderian.

Aici, lucrurile sunt clare: până la intrarea în vigoare a Decretului prezidențial prin care se instituia starea de urgență pe teritoriul României (15 martie 2020), toate achizițiile publice trebuiau făcute cu respectarea prevederilor Legea 98/2016 privind achizițiile publice.

Cea mai importantă prevedere e aceea care spune că achizițiile directe pot fi făcute până la valoarea de 200.000 de lei. Altfel, legea amintită instituie o întreagă procedură cu anunț electronic pe SEAP și licitație publică.

Poziția lui Adrian Ionel a fost constantă atât pe parcursul procesului pe fond, cât și în prezent: presat de coșmarul pandemiei și de apocalipsa COVID-19 n-a mai ținut cont de lege, deoarece, spune el, „toată lumea se bătea” pe măști și combinezoane. Fostul director al Unifarm susține că nu de capul lui a făcut achiziția, de aceasta având cunoștință și fostul ministru al Sănătății, și fostul premier de la acea vreme. Până în data de 26 martie 2020, ministru al Sănătății era Victor Costache, succedat de Nelu Tătaru, iar premier era Ludovic Orban (2019-2020).

Cu privire la a doua acuzație gravă, aceea de luare de mită, trebuie reținut că Adrian Ionel n-a intrat efectiv în posesia banilor, ci este acuzat de procurori că în întâlnirile lui cu Andre Jaderian a pretins și acceptat un „comision” în schimbul atribuirii contractului de achiziție firmei pe care denunțătorul i-a indicat-o.

Avocatul lui Adrian Ionel, Alexandru Morărescu, l-a prins cu câteva inadvertențe pe denunțător, printre care și aceea că Andre Jaderian n-a știut să precizeze exact din ce bani urma a fi plătită mita lui Adrian Ionel, cea de 760.000 de euro – din profitul firmei Business Select Group SRL, din profitul lui de intermediar sau din banii turcilor, asociați în firma amintită.

Dar acuzațiile procurorilor pentru Adrian Ionel nu se referă la remiterea efectivă a banilor, ci la acceptarea promisiunii făcute de denunțător că îi va da acești bani.

Mărturia lui Andre Jaderian nu îl „înfundă” pe Adrian Ionel sub aspectul matematicii infracționale, ci sub aspectul „firului epic” al poveștii în care un director general al unei companii de stat vorbește pe WhatsApp cu un oarecare afacerist, din partea căruia acceptă întâlniri în persoană prin benzinării și restaurante, precum și sugestii de afaceri. Ba chiar aceste sugestii își găsesc materializarea într-un contract de milioane de lei.

Deși nu a spus-o cu subiect și predicat în sala de judecată, din actele dosarului rezultă că Andre Jaderian ar face parte dintr-o organizație masonică, iar Adrian Ionel e simpatizant al Masoneriei, așa cum a declarat la fond.

Este amuzant cum Andre Jaderian folosea apelativul „bro” când i se adresa lui Adrian Ionel, formulă care vine mai degrabă dintr-un limbaj colocvial. Cum lui Adrian Ionel îi plac masonii, acesta a tradus apelativul ca „frate”, o formulă folosită între frații de lojă.

Despre cine este Andre Jaderian și despre convorbirile dintre cei doi „frați masoni” Ziare.com a scris aici.

Denunțător: 2,5 euro/combinezon - „comisionul” lui Adrian Ionel

Iată un time-line al întregii afaceri cu măști și combinezoane:

  • La 2 martie 2020, seara, l-am contactat pe Adrian Ionel pe care îl cunoșteam dintr-o organizație (n.r. - masonică). Nu am mai avut contact cu el, dar mai vorbisem la telefon. Știam că există o legătură a dumnealui cu Unifarm. Am stabilit o întâlnire cu acesta la Piața Alba Iulia. În acest interval, ce primeam pe WhatsApp (n.r. – de la Memet Turan, reprezentantul firmei BSG) am transmis mai departe către Ionel Adrian. Mă refer la poze cu măștile și certificatele. Tot ceea ce primeam dădeam mai departe.
  • A doua zi, pe data de 3 martie 2020, ora 13.00 a avut loc o a doua întâlnire la Starbucks Mall Vitan. I-am comunicat atunci prețul de 2 lei pentru o mască. Anterior, acest preț îmi fusese comunicat și mie și eu îl transmisesem mai departe. Se discutase despre 12-15 milioane bucăți de măști, nu îmi mai amintesc exact numărul. Nu știu în concret despre ce fel de măști era vorba, se discutate despre măști chirurgicale.
  • Urma să se facă o verificare de către Ionel Adrian și de către doamna Radu (n.r. – Maria Lizica Radu, co-inculpată în dosar). Am vorbit atunci de un avans de 10%. Memet Turan a pus presiune pentru acest avans, iar Ionel Adrian a fost de acord. Tot pe data de 3 martie, la Starbucks, i-am spus lui Adrian Ionel despre poziția mea, anume că eu eram intermediarul între BSG și Unifarm. L-am întrebat dacă se poate încheia un contract în 3. A spus că nu și eu am înțeles.
  • În aceeași zi, în jurul orei 19.00, am primit un telefon de la Ionel Adrian, care dorea să vină la mine acasă. Am insistat să ne vedem la Bârlogul Lupilor (n.r. - restaurant din București). Ne-am întâlnit acolo. Atât telefonul lui, cât și telefonul meu au rămas în mașină mea și am discutat pe lângă mașină.
  • Eu i-am zis despre niște combinezoane pe am puteam să le livrăm. Prețul la care ne intrau nouă aceste combinezoane era de 12 euro pe bucată și Ionel Adrian a spus ca Unifarm nu putea da mai mult de 85 de lei pe bucată. Mai doresc să precizez că ne-am înțeles la 300.000 de bucăți de combinezoane.
  • Tot atunci am stabilit suma de 2,5 de euro pe bucată pretinsă de Ionel Adrian cu titlul de comision pentru acest contract privind combinezoanele.
  • Referitor la măști, i-am spus că nu pot să dau mai mult de 10.000 de euro (n.r. – comision). La solicitarea instantei de a preciza cum am ajuns să discut despre suma de 10.000 de euro pentru măști, arăt că în contextul în care se discuta de comisionul de 2,5 euro pe combinezon i-am spus lui Ionel Adrian că nu pot să ofer mai mult de 10.000 de euro pe contractul de măști.
  • Toți atunci i-am spus că nu pot să transfer bani din firmă și nici cash și că o să vorbim. Cu prilejul aceleiași întâlniri, Ionel Adrian a spus că mai dorește achiziționarea unor seturi care conțineau ochelari, combinezon, mască, mănuși, botoși. Prețul oferit pentru un set era de 450 lei și eu urma să discut despre acesta ofertă. Pentru că mi s-a părut că Adrian Ionel nu era mulțumit i-am trimis un mesaj și l-am întrebat dacă este totul ok. Mi-a trimis un emoticon care semnifica că totul e ok. În aceeași seară am discutat cu Memet Turan prin mesaje inclusiv despre combinezoane.
  • Pe data de 4 martie 2020 împreună cu Alireza (n.r. - Yousefi Jouybari Alireza, reprezentant BSG) și nepotul lui Memet Turan m-am deplasat lângă sediul Unifarm. Mai întâi a fost întocmit contractul între mine și BSG și apoi a fost redactat contractul privind achiziționarea măștilor la sediul Unifarm. (…) După semnarea lor am plecat și m-am întâlnit cu Memet căruia i-am comunicat despre suma de 2,5 euro solicitată de Ionel Adrian (n.r. - pentru contractul de combinezoane) și suma de 10.000 de euro (n.r. - pentru măști).
  • Memet a fost de acord și a zis că o să lase acea suma într-o cameră de hotel la Snagov, unde Ionel Adrian se poate duce personal sau să trimită pe cineva să ia acei bani.
  • Pe 6 martie a fost virat avansul de 10% și urma ca Memet să facă transfer în Turcia pentru plecarea importului.
  • Pe 7 sau 8 martie am cerut de la Memet suma de 30.000 de euro, spunând că am nevoie pentru nevoi personale. Am și primit acei bani prin nepotul lui.
  • Marfa a venit pe 19 martie. Pe data de 16 martie fusese anulat contractul cu BSG și a fost încheiat cu Best Achiziții SRL, o altă firmă în spatele căreia erau aceleași persoane”, a declarat denunțătorul în fața instanței.

Cum a calculat instanța de fond pedeapsa lui Adrian Ionel

Iată ce reține instanța de fond în motivarea condamnării de 6 ani și 8 luni de închisoare prounțată pe fond pe numele lui Adrian Ionel:

  • „Fapta inculpatului Ionel Adrian Eugen constând în aceea că în calitate de director general al SC Unifarm SA, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor legale (…) care reglementează modalitatea de încheiere a contractelor de achiziții publice (…), a cauzat un prejudiciu în patrimoniul SC Unifarm SA, în cuantum de 2.380.000 lei și un folos necuvenit SC BSG Business Select SRL, în același cuantum, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu.
  • Fapta inculpatului Ionel Adrian Eugen constând în aceea că, în calitate de director general al SC Unifarm SA, i-a pretins în mod direct lui Jaderian Andre, pentru sine, suma de 750.000 euro pentru combinezoane de protecție și 10.000 euro pentru măști de protecție, în total suma de 760.000 euro, în legătură cu încheierea de către SC Unifarm SA a unui contract de furnizare a echipamentelor de protecție menţionate cu SC BGS Business Select SRL întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită.
  • Fapta inculpatului Ionel Adrian Eugen constând în aceea că, în calitate de director general al SC Unifarm SA, cunoscând că Jaderian Andre este un intermediar (…) prin modalitatea concretă în care inculpatul a acționat, l-a ajutat pe Jaderian Andre să pretindă suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea contractului (…) fără a solicita prezența reprezentantul legal al societății, Jaderian Andre creând convingerea reprezentanților SC BSG Business Select SRL că are influență asupra funcționarilor din SC Unifarm SA și că îi va determina pe aceștia să încheie contractul întruneşte elementele de constitutive ale infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă”, se arată în documentul citat.

„Având în vedere că faptele săvârşite de inculpaţi au fost comise prin acțiuni distincte, înainte de a fi condamnaţi definitiv pentru vreuna dintre ele, sunt aplicabile dispozițiile (…) privind concursul de infracţiuni. Ca urmare, (…) va aplica inculpatului Ionel Adrian Eugen pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare, la care va adăuga un spor de o treime din celelalte pedepse stabilite, deci un spor de 2 ani şi 8 luni închisoare (1 an + 1 an + 4 luni + 4 luni), inculpatul Ionel Adrian Eugen urmând să execute pedeapsa principală rezultantă de 6 (şase) ani şi 8 (opt) luni închisoare”, concluzionează judecătorul fondului.

Ce spune legea cu privire la achizițiile de echipamente medicale

Conform DNA, în contextul declarării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în data de 30 ianuarie 2020, a stării de urgenţă pentru sănătatea publică la nivel internaţional din cauza infecţiilor cu noul coronavirus, Guvernul a emis OUG nr.11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală (printre echipamentele respective fiind incluse combinezoanele şi măştile de protecţie), precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Potrivit Art. 4 alin.1 al OUG nr. 11/2020 „Achiziția produselor pentru acumularea, reîntregirea și împrospătarea stocurilor de urgență medicală, precum și a serviciilor de mentenanță prevăzute la art. 1 alin. (5) se realizează potrivit prevederilor legale privind achizițiile publice”.

CN Unifarm SA a fost desemnată, alături de alte instituţii publice, să efectueze achiziţii de astfel de echipamente de protecţie.

În acest context, Adrian Ionel ar fi pretins suma de 760.000 de euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul COVID-19 - 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.

Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispoziţiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cât şi a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.

Procurorii spun că acelaşi document ar fi fost semnat şi de Maria Lizica Daniela Radu, în calitate de şef serviciu comercial în cadrul CN Unifarm SA, pe care, ulterior, Adrian Ionel ar fi determinat-o să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei respective.

În cauză, CN Unifarm SA s-a constituit parte civilă pentru suma de 2.380.000 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Polițist condamnat pentru corupție. Câți bani lua pentru promovarea ”traseului” la examenul auto
Polițist condamnat pentru corupție. Câți bani lua pentru promovarea ”traseului” la examenul auto
Un poliţist din judeţul Tulcea a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi pretins bani de la mai multe...
#Adrian Ionel Unifarm, #luare de mita, #abuz in serviciu, #echipamente medicale, #achizitii pandemie , #justitie