Adrian Ionel a scăpat de controlul judiciar încă de la primul termen în apel. Fostul șef al Unifarm are o grea condamnare pronunțată pe fond

Sambata, 15 Octombrie 2022, ora 04:54
2958 citiri
Adrian Ionel a scăpat de controlul judiciar încă de la primul termen în apel. Fostul șef al Unifarm are o grea condamnare pronunțată pe fond
Adrian Ionel e liber să plece din țară când vrea, deși are o condamnare pe fond de 6 ani și 8 luni. FOTO: Ionuț Mureșan

Adrian Ionel - fost șef al Unifarm condamnat în primă instanță la 6 ani și 8 luni pentru o „afacere” cu echipamente de protecție în timpul pandemiei – a scăpat de orice măsură preventivă chiar de la primul termen în apel. Judecătorii au apreciat că acesta se află sub control judiciar de mai bine de 2 ani, așa că nu se mai justifică monitorizarea lui în continuare.

Procesul lui Adrian Ionel de la Unifarm a ajuns la Curtea de Apel București, după ce Tribunalul București, instanța ierarhic inferioară, l-a condamnat la 6 ani și 8 luni de pușcărie pentru 5 capete de acuzare.

Prima înfățișare a avut loc pe data de 5 septembrie 2022, când instanța de apel a verificat legalitatea și temeinicia măsurilor preventive. Adrian Ionel era obligat să se prezinte la Poliție din când în când și să dea cu subsemnatul: să raporteze unde se duce și pentru cât timp, să ceară voie pentru a pleca din țară – lucruri pe care inculpaţii sunt obligați să le facă dacă sunt judecați sub cea mai blândă măsură preventivă dintre cele prevăzute de legislația din România.

Cumva, fostul director al Unifarm a reușit să-i convingă pe judecători, cu ajutorul avocaților, că măsura controlului judiciar durează de prea mult timp, că nu se mai impune prelungirea ei, că s-au schimbat temeiurile care au dus, inițial, la instituirea acestuia.

Așa că instanța a decis: „În baza art. 420, art. 362 rap. la art. 208 alin. 5, art. 207 alin. 5 Cod procedură penală constată legalitatea măsurii preventive a controlului judiciar luate faţă de inculpaţii Ionel Eugen-Adrian şi Radu Maria Lizica-Daniela. Revocă măsura preventivă a controlului judiciar cu privire la inculpaţi. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia Ministerului Public şi a apelanţilor inculpaţi prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 05.09.2022”.

Este adevărat că Adrian Ionel a fost plecat din țară în timpul procesului – cu acceptul instanței – și s-a intors. Ba mai mult, fostul director al Unifarm nu a lipsit de la niciun termen de judecată.

La fel de adevărat este că aceeași conduită procesuală ireproșabilă au avut-o și fugarii Sorin Oprescu, Daniel Dragomir, Alina Bica sau Cristian Rizea – asta până să se hotărască – eufemistic vorbind – să își prezerve starea de libertate.

Fostul șef al Unifarm, condamnat pe fond la 6 ani și 8 luni de pușcărie

Pe data de 8 iulie 2022, Adrian Eugen Ionel, fost director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 6 ani şi 8 luni închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat că a cerut o mită de 760.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva infectării cu noul coronavirus, respectiv 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.

Potrivit deciziei instanţei, Adrian Ionel a primit pe fond:

  • 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu,
  • 3 ani pentru luare de mită,
  • 3 ani pentru complicitate la trafic de influenţă
  • 1 an pentru instigare la fals intelectual
  • 1 an pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Cele cinci pedepse au fost contopite şi, prin aplicarea unui spor, a rezultat o condamnare de 6 ani şi 8 luni închisoare cu executare.

Povestea celor 3 milioane de măști și 250.000 de combinezoane a început la o cafea. Adrian Ionel, s-a lăsat dus de nas de escrocul Andre Jaderian să achiziționeze ilegal măști și combinezoane la începutul pandemiei având impresia că acesta din urmă ar fi „un reprezentant al lumii masonice”. Din politețe, mason la rândul său, Ionel a continuat discuția.

Andre Jaderian este un țepar de profesie, care nu se dădea înapoi de la nicio găinărie pentru a face bani. Când mirosea un „deal” bun, Jaderian e genul de „combinator” care cu ușurință poate trece drept om de afaceri, spun sursele Ziare.com.

Detalii din motivarea instanței: Afaceri în pandemiei între „frații masoni”

În motivarea deciziei de condamnare, un judecător de la Tribunalul București descrie pe larg atât premisele „tunului” de la Unifarm, cât și motivele pentru care instanța de fond consideră că Adrian Ionel trebuie să înfunde pușcăria pentru 6 ani și 8 luni.

Tot la urmărirea penală, Andre Jaderian – care a și încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii pentru a scăpa mai „ieftin” – spunea de unde îl știe pe Adrian Ionel:

„Îl cunoşteam dintr-o organizaţie masonică. Am mai discutat cu acesta, cred, o singură dată, când făceam import de flori”.

Din documentul citat rezultă că „deal-ul” măștilor și combinezoanelor de 2,3 milioane de lei a început pe WhatsApp cu un mesaj pe care Adrian Ionel l-a primit „din senin” de la Andre Jaderian:

„Te îmbrățișez, bro. Știu că ai Unifarm ul și te ocupi cu diverse pe pharma”.

Răspunsul inculpatului a fost prompt, confirmând interlocutorului convingerea sa: „Salutări”, „da”, „așa e”.

În continuare, Jaderian Andre abordează direct subiectul achiziționării de măști, astfel: „Dacă dorești măști direct de la producător, stau la buna dispoziție”, „Sunt aici pentru tine oricând”.

La această „ofertă”, inculpatul a transmis: „foarte bun”, „ce prețuri avem și pe ce fel de măști?”, răspunsul lui Jaderian Andre fiind că „Depinde de cantitate”, „Dar putem merge la un preț foarte mic”. Cererea a venit imediat din partea inculpatului (Ionel Eugen Adrian – n.r.): „1.000.000”, „pentru început”.

Urmează întrebarea lui Jaderian Andre: „Target price?” (adică prețul țintă).

În momentul în care Jaderian Andre a întrebat „Target price?”, inculpatul a fost interesat să cunoască dacă produsele au marcaj CE, întrebând „marcaj CE?”, iar răspunsul afirmativ al lui Jaderian Andre „da”, făcându-l pe acesta să spună că „nu merge așa”.

Insistența lui Jaderian Andre de a afla prețul („merge, merge”) l-a determinat pe inculpat să afirme că „fără target price, nuuuuuu”.

Jaderian Andre a insistat în aflarea prețului: „Ba da bro”, „Ne cunoaștem, nu fac afaceri cu tine”.

Răspunsul inculpatului (Ionel Eugen Adrian) este „nu bro, e marfa ta, tu faci prețul și ne auzim. Unifarm e 100% statul și eu trebuie să iau cel mai jos preț din ce există pe piață, respectând calitatea”.

În acest context, Jaderian Andre i-a spus: „Mâine dimineață pe la ora 09:30 te sun să ne vedem la o cafea” și i-a transmis și un certificat al unui producător de măști din Turcia, alături de specificații privind ambalarea lor: „75 buc pe cutie”, „32 cutii pe bax”, „2400 buc pe bax”.

Oferta lui Jaderian Andre a fost acceptată de inculpatul (Ionel Eugen Adrian – n.r.) care i-a confirmat: „Așa facem”, „Mai bine ne vedem direct”, „La 9:20”, „Pe undeva”, „Să discutăm”, „Oriunde”, fapt cu care Jaderian Andre a fost de acord „Okay bro”, discuțiile continuând cu privire la identificarea unui loc unde să se întâlnească:

  • Ionel: Ai vreun loc unde ți-e comod?
  • Jaderian: Păi o să fiu în zona (n.r. – Piața) Alba Iulia. Pe la high class?
  • Ionel: E ok.
  • Jaderian: Merge o cafea, zic.
  • Ionel: Sunt în zonă și nu (…). Perfect.

În continuare inculpatul îl întreabă pe Jaderian Andre: „Certificatul e valabil?”, „Că e acoperită data”, primind un răspuns pozitiv din partea lui Jaderian Andre „Da”, „Fără griji”, fapt ce îl determină pe acesta să trimită un emoticon cu semnificația de „în regulă”.

Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Oana Sivache, este acuzată de procurorii DNA că ar fi primit mită de la managerul Spitalului...
Ministerul Afacerilor Externe condamnă atacul de la Moscova și a transmis condoleanțe familiilor victimelor
Ministerul Afacerilor Externe condamnă atacul de la Moscova și a transmis condoleanțe familiilor victimelor
Ministerul Afacerilor Externe condamnă atacul terorist de la Moscova şi transmite condoleanţe familiilor victimelor. ”România condamnă cu fermitate orice formă de terorism şi toate...
#Adrian Ionel Unifarm, #control judiciar, #revocare, #curtea de apel bucuresti, #condamnare , #justitie