Reînvie Adolf Hitler și rasa superioara? Nu vă întrebaţi unde a fost Dumnezeu la Auschwitz, aprecia Elie Wisel, întrebați-vă unde a fost omul! "Să uiţi, să taci, să fii indiferent la cele din jurul tău, sunt unele din cele mai mari păcate!"

Autor: Nicolae Radu - Profesor Universitar Dr.
Miercuri, 03 August 2022, ora 13:13
3484 citiri

Cine are dreptul să omoare un om?

Discursurile naziste nu au lipsit după crimele din Lagărele de concentrare de la Auschwitz - Birkenau, Mauthausen, Dachau, Chelmo, Bukenwald sau cele de la Belzec, Sobibor și Treblinka, cu atât mai mult cu cât anii 1938 – 1945 rămân ani de grea încercare pentru întreaga Europa.

Milioane de oameni au fost gazați, arși de vii, uciși numai pentru vina de a fi evrei, romi sau polonezi.

Deși cel de -Al Doilea Război Mondial a lăsat răni adânci, după 80 de ani, „nevoia de rasa pura”, reînvie printr-un interpretabil și regretabil discurs al premierului Ungariei, Victor Orban.

Fără să îndemn la atitudini neconforme cu respectul față de lege, fără să determin polemici, gândesc că lumea se afla în permanenta mișcare! Războiul din Ucraina aflat la granița României, interminabile alte războaie pentru controlul resurselor, dar și nevoia de pace ne obligă la aducere aminte pentru a spune NU în fața nedreptății și a atitudinilor ostile omenirii!

Cine trăiește 1000 de ani? Cine dorește să-și scrie puterea pe cruce?

Aflat recent în România la Băile Tușnad, alături de pastorul Laszlo Tokes, cu ocazia unei așa zise Scoli de vara, premierul Ungariei Victor Orban dezvolta subiecte de extremă dreapta, discursul domniei sale obligând la reflecții!

„Există o lume în care popoarele europene se amestecă cu cele venite din afara Europei. Aceasta este lumea rasei mixte. În Bazinul Carpatic trăiesc însă doar populaţiile indigene. Suntem pregătiţi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, declara premierul maghiar.

Declarația premierului maghiar a provocat reacții imediate sau unele întârziate, unele directe, alte mai timide, cu privire la „rasa mixta” și la unicitatea speciei umane!

Vreau sa cred și încerc să cred că declarațiile belicoase ale premierului maghiar sunt doar o exprimare neinspirata, dar ce facem dacă nazismul revine la putere?

Cine dorește noi crime pentru asa-zisa „rasa alba, pura, superioara”? Cine gândește la activarea experimentului „Lebensborn”, prin care Adolf Hitler visa să construiască o rasa superioara, „rasa ariana”, formata din oameni cu ochi albaștrii, blonzi și înalți? Câți ne mai aducem aminte că ideea rasei superioare a fost prezentată încă din 1924 de Hitler în controversata lucrare „Mein Kamf” și aplicată, ulterior, de șeful SS, Heinrich Himmler?

Nu cumva, cancelarul german, Adolf Hitler era cel care considera „rasele neariene drept inferioare, rasa cea mai contaminată fiind rasa evreiască”?

După evrei, cine mai urmează?

De la internaționalizarea interesului maghiar, dar și de la abilitatea de a juca la „masa celor puternici”, între NATO si Uniunea Europeană, între SUA și Rusia, premierul maghiar Victor Orban uita că omul, respectiv specia „ Homo sapiens” este o rasa unica și inseparabilă, așa cum aprecia cu puțin timp în urmă, Robert Frölich, Marele Rabin al Comunității Evreiești din Ungaria.

Ce se poate înțelege din discursului premierului maghiar, în condițiile în care Europa are nevoie de unitate și de pace?

Înseamnă declarația amintita doar o răstălmăcire a adevăratelor intenții exprimate sau un semnal dur cu privire la stoparea „amestecului” de rase europene și non-europene?

Istoria nu uita!

Despre Holocaust s -a scris si se va mai scrie!

Mărturiile supraviețuitorilor din lagărele de exterminare trebuie păstrate în suflet, ca adevărate lecții pentru viață!

Cine învață, însă, din greșeli?

Cine își asumă rușinea faptelor inumane?

Recent, domnul Liviu Beriș - supraviețuitor al Holocaustului și deportat în Transnistria - a încetat din viață la vârsta de 93 ani!

Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru pace, medicul Leon Weintraub, Nafrali Frust, Octavian Fulop și mulți alții sunt numai o parte din cei care au înfruntat ororile naziste, foamea și umilințele greu de de închipuit!

Cum au trăit acești oameni, cu destine lovite și cu familiile distruse de ura naziștilor?

Dorința de răzbunare nu i-a însoțit niciodată, știind poate că niciun om nu scapă de Judecata de Apoi!

Poveștile dureroase de viață trebuie sa ne aducă aminte că Raul omoară sufletul!

Doamna Irina Berenstein și-a văzut părinții, bunicii și șapte frați intrând pe ușa camerei de gazare de la Auschwitz!

"Pe bunicii mei, Roza și Adolf Şlezinger, evrei din Bistrița, nici nu i-au mai băgat în lagăr, că erau prea bătrâni, i-au dus direct la crematorii!"

Născută Aron, originară din Alba Iulia, doamna Irina Berenstein a fost deportată la vârsta de 20 ani.

Doamna Irina Berenstein a stat în Lagărul de la Auschwitz până la sfârșitul lui septembrie 1944, într-o baracă de unde putea vedea bine crematoriile (Historia.ro).

„În lagăr ardeau crematoriile după fiecare transport cu evrei. Mirosea a carne arsă și știam ce se întâmplă.

Treceau zilnic prin fața barăcii umbre, oameni care luau drumul morții"

Lista lui Schindler, un film care face mai mult decât o arhiva, trebuie văzut și revăzut! „O imagine face mai mult decât 1000 de cuvinte!”

Cine își mai aduce aminte de "marșurile morții" și sutele de mii de femei și copii uciși la Auschwitz?

Un om cu suflet uriaș, fin cunoscător al istoriei contemporane, cu preocupări pentru adevăr, Gina Nedelcu, recent, făcea apel la conștiința si amintea despre "Cuptoarele lui Hitler", carte scrisa de doamna Olga Lengley, cu un destin înfiorător!

Cartea păstrează spre neuitare pentru generațiile viitoare „chinul și durerea oamenilor nevinovați gazați în lagărele de exterminare naziste”.

Cum poți să uiți în viața chipul unui copil smuls din brațele mamei sale și aruncat la Auschwitz-Birkenau?

Cine are dreptul sa omoare un OM?

Doamna Olga Lengley este singurul supraviețuitor din familia sa, familie de evrei ucisă în mod nedrept. Deportată din Cluj, alături de întreaga sa familie, doi copii, soț și părinți, în lagărul de exterminare de la Auschwitz – Birkenau, doamna Olga Lengley îndeamnă omenirea la neuitare și la puterea de a nu mai face posibile niciodată astfel de crime: "in îngrămăditurile de sârmă ghimpată erau închise ființe umane, femei acoperite cu zdrențe, rase pe cap și desculțe, care implorau o bucată de pâine!”

Poveștile dureroase nu se opresc aici!

„Noaptea de cristal” de la 9 – 10 noiembrie 1938, teroarea asupra evreilor din Germania nazistă și din Austria anexata, lasă urme adânci asupra familiei Schwartz. Unchiul Paul Sendler, căsătorit cu sora mamei sale, Margareta, de profesie medic stomatolog în orașul Braunschweig si decorat în timpul Primului Război Mondial, a fost anchetat de Gestapo și deportat în lagărul Buchenwald, în condițiile în care credea că‚ Hitler nu o sa ii omoare pe evrei”.

Născut la 1 aprilie 1941, ing, Paul Schwartz poarta numele unchiului său.

Destinul familiei Schwarz este strâns legat de preotul ortodox Mihai Manoliu, care a ascuns întreaga familie, inclusiv pe bunica de 90 de ani, in podul casei sale, pentru a nu fi trimiși în lagărele de exterminare, așa cum s-au întâmplat cu zeci de mii de evrei. Bunica era mama a patru băieți căzuți pe front, in timpul Primului Război Mondial.

Astfel, in spaţiul înghesuit, unde vara era insuportabil de cald şi iarna – frig teribil, copilul de atunci Paul Schwartz „a învăţat să vorbească, a făcut primii paşi. Mâncare primeau doar noaptea, întrucât preotul Mihai îşi lua măsuri de precauţie pentru a nu fi prins.

Cum a reușit să supraviețuiască întreaga familie? Când siguranța dorea să cerceteze locuința, pentru a afla eventuali evreii ascunși, in curte ieșea întotdeauna ginerele părintelui Mihai Monoloiu, maior, echipat in uniformă și care spunea „ce evrei? Noi nu avem evrei aici!”, reușind să oprească orice intenție de intrare în locuința, cu riscul vieții sale.

Viața merge, însă, mai departe spune domnul Ing. Paul Schwartz, desi durerea lasă urme adânci!

„După mulți ani, am rămas cu traume (adevărul.ro). După asta îmi era frică să dorm fără să am o lumină în cameră. Dar voi purta toată viața mea recunoştinţă acelui preot creștin ortodox care ne-a salvat. A făcut-o din omenie. Familia mea nu era bogată pentru ca să-i fi putut da bani!“

Domnul ing.Paul Schwartz, un om de o modestie rar întâlnită, președinte al Comunității Evreiești din București, dar ani multi și vicepreședinte al Federațiilor Evreiești din România, poarta in suflet speranța că omenirea nu se va mai confrunta niciodată cu criminali precum Adolf Hitler și acoliții sai.

Cat costa viața unui om?

Ce am învățat din suferință semenilor noștri?

Cum a fost posibil să se întâmple toate acestea?

Cine are curajul să privească chipurile sfâșiate de durere păstrate în YAD VASHEM, Memorialul Durerii, in Ierusalim?

Dumnezeu?

"Nu vă întrebaţi unde a fost Dumnezeu la Auschwitz, preciza Elie Wiesel, întrebaţi-vă unde a fost omul! Să uiţi, să taci, să fii indiferent la cele din jurul tău, sunt unele din cele mai mari păcate!”

Alte cuvinte sunt de prisos!

Indiferent de vremelnica funcție ocupată, să nu uităm niciodată că puterea nu se scrie pe cruce!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#adolf hitler, #Dumnezeu, #Auschwitz, #Elie Wisel , #stiri sociale