Când începe repartizarea la licee și ce fișă trebuie să completeze elevii. Metoda prin care se calculează media de admitere

Joi, 23 Iunie 2022, ora 16:46
2887 citiri
Când începe repartizarea la licee și ce fișă trebuie să completeze elevii. Metoda prin care se calculează media de admitere
Peste 83% dintre elevi au luat peste 5 la Evaluarea Națională FOTO Hepta

După publicarea rezultatelor la Evaluarea Națională, elevii care au terminat clasa a VIII-a mai au de trecut un hop: admiterea la liceu.

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației, procedura de repartizare computerizată este programată pe data de 14 iulie.

Astfel, în perioada 4 – 11 iulie 2022 se completează opțiunile în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a.

Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită. Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

Tot în această perioadă se introduc în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) datele din fișele de înscriere și de verifică de către părinți și candidați corectitudinea datelor din fișa listată de calculator,se corectează eventualele greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată, potrivit edupedu.ro.

Pe 14 iulie 2022 are loc repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022 – 2023 și comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal.

Modelul de fișă pentru înscrierea la repartizarea computerizată:

Cum se completează corect fișa de admitere

Cei care administrează softul de repartizare computerizată pentru admiterea la liceu au realizat și câteva sfaturi pentru candidați:

  • Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
  • Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă.
  • Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite! Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
  • Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere NU îţi poate dăuna în niciun fel – oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri disponibile.

Cum se calculează media

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei:

𝑀𝐴 = 0,2 × 𝐴𝐵𝑆 + 0,8 × 𝐸𝑁∗

unde:

  • MA = media de admitere;
  • ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
  • EN = media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.

Metodologia de organizare şi desfăşurare şi structura probelor de aptitudini pentru admiterea în liceele vocaționale este disponibilă aici.

Rezultate

Rezultatele la Evaluarea Națională 2022 au fost publicate joi, 23 iunie, atât pe evaluare.edu.ro, cât și la avizierul fiecărei unități de învățământ.

Peste 83% dintre elevi au luat peste 5 la Evaluarea Națională, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„În urma unei munci pe care o apreciez au reușit să calibreze foarte corect subiectele astfel încât să fie adaptate perioadei pe care au traversat-o elevii. Subiectele au fost extrem de bine formulate", a subliniat ministrul Sorin Cîmpeanu.

"La modul general, Evaluarea Națională a fost organizată, anul acesta, mai bine. Mult mai bine decât anul trecut", a subliniat ministrul Educației.

"Numărul candidaților înscriși este mai mare decât în anii 2016, 2017, 2018, 2019 și 2021. Cu 24.000 mai mare decât numărul candidaților înscriși anul trecut", a spus ministrul.

La matematică avem 77,5% medii peste 5, mai exact 115.126 de elevi.

Cea mai mică pondere a notelor peste 5 a avut-o județul Teleorman, iar cea mai mare județul Cluj cu 92,7%. În București 91,6 a fost o pondere de 91,6%, iar în Brăila 91%.

Sunt 221 medii de 10. La Limba română 810 note de 10, și 2966 de medii de 10 la matematică, a mai precizat ministrul.

Amintim că media de la Evaluarea Națională reprezintă 80% din media de admitere la liceu, restul de 20 de procente fiind media obținută de fiecare elev în clasele V-VIII.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#admitere liceu, #admitere liceu repartizare computerizata, #repartizare computerizata liceu, #evaluare nationala 2022 , #admitere liceu
Comentarii