Admitere liceu 2022. Poate un adolescent să își aleagă singur liceul? În ce măsură trebuie să se implice părinții

Vineri, 24 Iunie 2022, ora 06:19
2182 citiri
Admitere liceu 2022. Poate un adolescent să își aleagă singur liceul? În ce măsură trebuie să se implice părinții
Admiterea la liceu în 2022 are loc pe 14 iulie, iar înscrierile încep de pe 4 iulie FOTO: Unsplash.com

Admiterea la liceu începe în curând, procedura de repartizare computerizată fiind programată pe data de 14 iulie.

Absolvenții clasei a VIII-a vor trebui să completeze opțiunile în fișele de înscriere, fie prin prezență fizică la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic.

Vor fi organizate două etape de repartizare

- prima, în 14 iulie, repartizarea computerizată la care participă doar elevii care au susținut Evaluarea Națională

- a doua, în 4-5 august, pentru cei rămași nerepartizați (candidaţii din seria curentă, cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2022-2023).

De ce anume trebuie să țină cont elevii

De ce anume, însă trebuie să țină cont elevii atunci când își aleg liceul? Este o întrebare pe care și-o pun tot mai mulți absolvenți, cât și părinți, pentru că nu vor în timp să-și regrete decizia.

Alegerea liceului implică multe emoţii şi o mare responsabilitate, atât pentru elevi, cât şi pentru părinţi. De asemenea, pe lângă provocarea alegerii celui mai potrivit profil, opţiunea pentru o specializare care să asigure ulterior continuitatea în formarea educaţională în cadrul unei facultăţi, poate reprezenta un subiect complicat.

Liceul reprezintă anii în care te vei forma ca om, îţi vei face prieteni pe viaţă, vei cunoaşte multe tipuri umane, îţi vei alege modele şi împreună cu profesorii tăi vei trece prin multe experienţe cu rol formator.

Unde duce un profil ales greșit

Alegerea unui liceu și, respectiv, a unui profil, e indicat să aibă în spate dorința adolescentului.

Un profil ales greșit va duce la mult stres și la frustrare. Materiile care nu îi plac adolescentului îl vor descuraja, se va simți frustrat că alți colegi reușesc să înțeleagă materia și să obțină note bune, în timp ce el ar trebui să depună mult mai mult efort.

Care e cel mai bun liceu

Cel mai bun profil și cel mai bun liceu nu înseamnă neapărat că acolo se află cei mai pregătiți și mai buni profesori. Un profesor pregătit și cu adevărat bun nu e doar cel care are un bagaj de cunoștințe de neîntrecut, ci și acela care știe să își împărtășească cunoștințele, acela care-l apropie pe elev de materia lui nu doar prin ceea ce-i transmite, ci și prin felul în care reușește să-i transmită.

Pot sau nu adolescenții să-și aleagă singuri liceul

Sociologii spun că generaţiile de acum sunt mult mai independente şi se supun într-o măsură mult mai mică părinţilor, însă sfaturile lor rămân sfânte.

Elevii trebuie să țină cont de părerea părinților. Însă important e să se bazeze și pe abilitățile lor. Alegerea unui liceu trebuie cântărită din multe unghiuri.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#admitere liceu, #repartizare computerizata licee, #medie admitere intrare liceu , #admitere liceu
Comentarii