Cât de divizată este responsabilitatea în administrația locală. Nimeni nu răspunde pentru nimic. ”Avem 7 primării cu atribuții care nu sunt clar definite”

Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 21:30
3829 citiri
Cât de divizată este responsabilitatea în administrația locală. Nimeni nu răspunde pentru nimic. ”Avem 7 primării cu atribuții care nu sunt clar definite”
Hingherii de la ASPA FOTO / Facebook ASPA

Cazul femeii ucise de o haită de câini maidanezi în București a scos la iveală o administrație divizată. Toate instituțiile se subordonează între ele, se acoperă de hârtii și nimeni nu-și asumă responsabilitatea pentru nimic.

Situația este așa de ani de zile, pe măsură ce se schimbă conducerile instituțiilor, șefii vin la pachet cu o mulțime de angajați. Unii impuși de partide, alții sunt ”obligații” personale. Pare că este singura reformă ce se face în sectorul public.

Bucureștiul, ca Paris sau Londra

Sunt, însă, și soluții la rezolvarea acestor bâlbe, la scurtarea timpilor în care o hârtie sau un mail trebuie trimis către cineva, băgat la mapă, semnat, trimis înapoi, luat măsură. Ar fi un model al marilor capitale occidentale.

Deputatul Alin Apostol de la Comisia de administrație din Camera Deputaților a spus într-un interviu pentru Ziare.com că se lucrează la o lege a Bucureștiului, se analizează o schimbare totală a construcției administrației publice în Capitală.

”Într-adevăr, avem șapte administrații cu atribuții care se intercalează și care nu sunt clar definite. Este clar că trebuie o nouă lege a Bucureștiului care măcar să reglementeze aceste aceste atribuții ale celor șapte primării sau trebuie analizat dacă nu cumva trebuie modificată arhitectura integrală a Bucureștiului pe model vest-european, cum este la Paris, Berlin sau Londra. Adică o mare primărie care se ocupă de strategia de dezvoltare a întregului oraș și districte ce se rezumă la implementarea strategiilor generate de această mare organizație”, a spus Alin Apostol.

Ce se întâmplă acum cu instituțiile administrației locale?

”Una depinde de cealaltă pentru avizare, cum s-a văzut și la ASPA București, ce ține de Primăria Generală avea nevoie de avizul de intrare de la Poliția Locală Sector 6. Colaborarea dintre instituțiile celor șapte primării nu este corectă, nu este rapidă, nu este reglementată, ceea ce este foarte grav”, a spus expertul în administrație.

Ce se întâmplă în Paris?

”Pentru că vorbeam despre Codul administrativ francez, pentru că tot l-am copiat, dar nu am făcut acest lucru ”cu cap” deoarece ei l-au ameliorat, iar noi am rămas blocați în timp, toate aceste avizări între autoritățile de rang inferior și superiori când clar trebuie reglementate. Iar dacă nu se răspunde la avizare este ca și adoptată după un termen de treizeci de zile.

Deci, dacă n-ai primit niciun răspuns la un aviz, este ca clar adoptat, facil. Deci chestiunea asta trebuie clar reglementată într-o nouă lege a Bucureștiului, în care se stipulează clar atribuțiile și prin care se corectează colaborarea efectuată dintre ele”, a subliniat Apostol.

13.700 de instituții publice

Expertul a mai dezvăluit că sectorul public are foarte mulți angajați care nu-și au practic obiectul muncii. Iar acest lucru îngreunează luarea deciziilor deoarece se ”ascund” unii în spatele celorlalți atunci când vine vorba de asumarea responsabilității.

”Al doilea aspect pe care ar vrea să subliniez și nu ține neapărat de București, ține de orice instituție publică. Și vreau să vă spun că există în acest moment 13.700 de instituții publice în România ordonator de credite și toate au birouri administrative.

Și dacă tot vorbim despre această instituție ASPA, aflată în subordinea Consiliului General trebuie să ne uităm și cum este ea definită, cum este ea structurată. Are 98 de de posturi dintre care 60 sunt ocupate, iar dintre acestea, 17 sunt funcții de conducere, iar 13-15 persoane se ocupă efectiv de câini, adică sunt hingheri.

Eu eu cred că nu este un model foarte bun pentru administrație publică. Sunt sigur că toată lumea înțelege, mai ales cei care lucrează în privat, că birourile administrative gestionează mii de angajați. De exemplu, un birou de salarizare cu doi angajați, în privat, gestionează, face salarizare pentru până la trei-patru-cinci mii de angajați, pe când în fiecare instituție publică există personal care se ocupă de salarizare pentru câțiva angajați, poate zeci, maxim câteva sute. Sunt foarte mulți angajați în România care nu au ”o încărcare”.

Și trebuie s-o recunoaștem onest că asta s-a constituit în 33 de ani. Fiecare partid și-a adus în instituții publice oamenii lor. Trebuie să o recunoaștem și să spunem că există pile, relații și clienți în fiecare instituție publică adusă via partidelor. Ceea ce a ieșit la suprafață scandalurile de la Apele Române, de exemplu, există în fiecare instituție publică din România.

Sunt peste tot oameni care nu-și au locul acolo, oameni incompetenți, oameni surplus, oameni care sifonează banul public, care drenează banul public, bugete imense”, a spus deputatul USR.

Pericolele din ”neaprobarea” cererilor de defrișare. ”Oricând se poate repeta o tragedie”

Alin Apostol a mai mai venit cu un exemplu care arată cât de periculoasă este această divizare a responsabilității.

”În acest moment Primăria Sectorului 2 are undeva la trei mii de cereri de avize de defrișare pentru copaci care stau să cadă pe oameni. Cad cam 2-3 copaci pe lună, acesta este ritmul de cădere efectivă. Tragedia de la Lacul Morii se poate repeta oricând cu un copac putrezit care nu primește aviz de defrișare. Iar dacă primăria acționează fără acest aviz ar putea primi amendă”, a spus expertul.

În 2019 USR București a supus dezbaterii publice un political paper de reorganizare teritorială a Capitalei în care există o singură primărie generală și mai multe districte ale Bucureștiului.

”Avem 7 orașe într-unul singur. Cu 7 primari, 7 consilii, 7 bugete. Se risipesc sume enorme de bani, se suprapun atribuții, se pun piedici fie de la PMB către sectoare, fie invers, se dezvoltă o birocrație luxuriantă. Avem astăzi în București o sinteză între modelul administrativ comunist, intens birocratizat, și modelul politic pesedist, intens baronizat.

Va exista o Administrație Metropolitană (similară cu Greater London, Grand Paris, Bruxelles Capitale) cu rol de structură de cooperare între București și unităţile administrativ teritoriale de pe raza fostului judeţ Ilfov, cu atribuţii în domenii cheie pentru dezvoltare: transport, locuire, economie, mediu.

Această Administrație va fi condusă de un Consiliu Metropolitan și de un Administrator. Consiliul va fi format din 20 reprezentanţi ai Municipiului București și 10 reprezentanţi ai localităţilor din fostul judeţ Ilfov. Iar administratorul va fi propus de Primarul Capitalei și votat de Consiliul Metropolitan”, se arată în document.

”Dar deocamdată nu există lege care să se facă acest lucru. Însă, nu vă ascund că eu personal militez pentru astfel de reorganizare și teritorială a Bucureștiului, pentru că așa funcționează multe sate europene”, a spus Alin Apostol.

Femeie ucisă de câini, autoritățile își pasează vina

Pe 20 ianuarie, o femeie a fost ucisă de câini în Sectorul 6. Primarul Ciprian Ciucu dă vina pe Protecția Animalelor, iar această instituție dă vina pe primar și poliție.

Este clar că ASPA este depășită de situație și noi toți trebuie să preluăm aceste responsabilități din sarcina PMB, să ajutăm, să contribuim, așa cum este normal.

După moartea femeii, ASPA a anunțat că a strâns 14 câini de lângă Lacul Morii. Luni seară, ASPA a scris pe pagina oficială de Facebook cu ce se ocupă mai exact instituția, încercând astfel să se disculpe pentru lipsa de acțiune.

”Cu ce se ocupă ASPA?

Conform OUG 155/2001, ASPAeste responsabilă de capturarea câinilor fără stăpân care circulă liber și fără însoțitor pe domeniul public al municipiului București.

Unde poate acționa ASPA?

ASPA are competențe doar pe raza municipiului București, doar pe domeniul public și doar pentru ridicarea câinilor.

Primăriile de sector ar trebui să captureze câinii de pe domeniul public?

Da. Conform OUG 155/2001, articolul 1 (1) - ”Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului București au obligația de a înființa, în funcție de necesități, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân”.

Singura primărie de sector din București care are un astfel de serviciu înființat este Primăria Sectorului 1. Acest serviciu capturează câinii de pe raza Sectorului 1 și îi cazează în adăpostul propriu de la Odăi”, se arată pe platforma de socializare.

ONG-urile au atras atenția frecvent cu privire la situația câinilor maidanezi.

”Dacă vă atacă maidanezii în București vă pun aici numele celei care "coordonează" în numele primarului Nicușor Dan activitatea ASPA București: Diana Pungă.

Și vă mai las sesizarea pe care am trimis-o acum 2 LUNI la Poliție ca să sesizez neregulile de la ASPA, că nu mai prindeau câini pentru că aveau pline adăposturile unde țin câinii pe banii noștri cu anii!!

Nu mai departe de săptămâna asta se lăudau pe pagina ASPA că au ținut 6 ANI un câine în adăpostul public! Pe banii noștri, în condițiile în care ajutoarele pentru mame, copii, persoane cu handicap au fost desființate de primarul Nicușor Dan!

NICIUN RĂSPUNS, NICIO ASUMARE, NICIO ȘANSĂ SĂ TRĂIM CIVILIZAT!?!

Doamna comisar Ramona Alexandru, poate acum mă veți asculta când vă spun că ASPA nu își face treaba!

Poliția Animalelor a Municipiului București ASPA București Primăria Municipiului Bucureşti

Păcat că nu m-ați ascultat acum 2 luni...poate Ana Oros ar fi fost vie azi!”, a scris Ana Măiță, președinta Asociație Mame Pentru Mame.

Nicușor Dan: ”E responsabilitate comună”

Primarul general Nicușor Dan a transmis într-o postare pe Facebook că el consideră că este o vină comună a mai multor instituții subordonate PG.

”Am discutat ieri și azi cu persoanele implicate. Este o responsabilitate comună a mai multor instituții, unele în subordinea PMB.

Refuz să intru însă în jocul incriminării și acuzațiilor politice.

Am cerut Corpului de Control al Primarului să prezinte un raport cu deficiențele fiecărei instituții, iar cine a greșit va plăti. Mai important, cu ce trebuie sa facă fiecare instituție pentru ca astfel de drame să nu se mai repete”, a transmis Nicușor Dan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#administratie, #ASPA maidanezi, #femeie ucisa caini Bucuresti, #responsabilitate , #stiri politice
Comentarii