Adina Valean: Sunt impotriva proiectului Rosia Montana - vezi cum motiveaza

Autor: Ana Ilie
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 14:42
3845 citiri
Adina Valean: Sunt impotriva proiectului Rosia Montana - vezi cum motiveaza

Europarlamentarul PNL, Adina Valean, a precizat, vineri, ca este impotriva proiectului de exploatare a zacamantului de aur de la Rosia Montana, in forma sa actuala, si ca nu a sustinut niciodata Rosia Montana Gold Corporation (RMGC)

"Cred ca pozitia PNL este cea corecta si ma raliez intru totul ei, aceea de a lupta impotriva sa", a afirmat sotia lui Crin Antonescu la o conferinta de presa a Biroului de informare al Parlamentului European in Romania.

"Ca sa aducem totusi perspectiva europeana, trebuie totusi spus ca inca de la inceputul mandatului pe care il incheiem, Comisia Europeana a propus in nenumarate randuri planuri de exploatare a resurselor naturale la nivel european. Reprezentantii grupului PPE au propus rezolutie in Parlamentul European care sa ceara Comisiei interzicerea tehnologiei bazate pe cianuri in UE.

A fost o majoritate a parlamentului care a votat pentru interzicerea acestei tehnologii tocmai pentru ca exista foarte multe exploatari, in state membre in special in nord, pe care aceste masuri ale PE le-ar inchide, iar disputa noastra romaneasca nu cred ca are voie sa impacteze si economia altor state membre", a continuat aceasta.

Adina Valean a explicat si de ce nu este de acord cu proiectul RMGC: "Exploatarea resurselor este o politica a UE, din pacate nu este inca a Romaniei, in sensul in care nu avem o privire integrata a exploatarii resurselor si o perioada de timp esalonata, pentru ca nu exploatezi pur si simplu o resursa fara sa dezvolti o industrie pe orizontala, astfel incat atunci sa te ajute sa aduci plus-valoare a resursei.

Din acest punct de vedere cred ca nu este timpul potrivit pentru Rosia Montana, cred ca ridica prea multe probleme, apropos de incredere, ca acest proiect ar fi in beneficiul intregii natiuni, si din acest motiv cred ca nu este bine sa il sustinem si sprijin pozitia PNL de a vota impotriva proiectului Rosia Montana".

Intrebata cum si-a schimbat punctul de vedere, dupa ce a organizat o dezbatere in 2010 alaturi de RMGC, in PE, Adina Valean a explicat ca nu a fost o dezbatere de sustinere a proiectului. Europarlamentarul a precizat ca a fost o dezbatere in ton cu temele discutate atunci in Comisia de Industrie a PE.

"Daca veti lua titlul dezbaterii din PE, veti vedea ca nu este despre Rosia Montana, eu sunt membru al Comisiei de Industrie de cinci ani, in perioada respectiva una din temele prezente in comisie era tocmai legata de exploatarea resurselor, daca tehnologia bazata pe cianuri ofera suficiente garantii de mediu sau nu, aceasta a fost de fapt tema dezbaterii si nu Rosia Montana. Eu nu am afirmat niciodata si va provoc sa gasiti o astfel de afirmatie, ca as sustine proiectul ca atare Rosia Montana. Am afirmat intotdeauna ca ideea de a-ti exploata resursele in conditii corecte din punctul meu de vedere este una buna".

Reporterul a insistat, spunand ca pe invitatia la eveniment scria, "Rosia Montana Gold Corporation cu sprijinul Adinei Valean, europarlamentar si vicepresedinte ALDE va invita la dezbaterea 'A face din Europa un lider in exploatarea miniera responsabila si sustenabila'".

Adina Valean a aratat ca este o "chestiune de organizare a presei romanesti".

"Cum am spus si atunci, in afara de RMGC, ati mai fi putut avea cel putin 50 de invitatii care sa spuna asa: AmCham, Vodafone, compania x, compania Y, romaneasca sau nu, cu sprijinul Adinei Valean. Faptul ca luati acum aceasta invitiatie pentru mine absolut in toata onestitatea nu reprezinta un sprijin acordat proiectului. Titlul dezbaterii nu era daca se face sau nu Rosia Montana, pentru ca dezbaterea nu a fost niciodata la PE, decizia a fost intotdeauna la Guvernul Romaniei, la ora respectiva guvern PDL, acum guvern USL".

Europarlamentarul a incheiat reafirmand ca nu sprijina proiectul si nu l-a sprijinit niciodata.

"Nu vad prin ce as fi putut sprijini eu proiectul ca atare, mai ales ca niciodata nici la TV nici in cursul seminarului nu am pledat pentru acest proiect. Daca veti citi, veti vedea ca la seminar au participat reprezentanti ai Comisiei de Mediu ai Comisiei Europene, reprezentanti ai industriei, altii decat cei de la Rosia Montana, iar faptul ca acea invitatie a fost trimisa de Rosia Montana a fost o chestie de organizare pur pe partea presei din Romania, asta nu inseamna ca toti cei care au participat la acea dezbatere au primit invitatii de la Rosia Montana".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Adina Valean Rosia Montana, #Adina Valean sustinere Rosia Montana , #europarlamentar