Adina Valean, avizata de Parlament dupa audierea in comisiile de specialitate: Am simtit un sprijin larg pentru candidatura mea

Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 14:19
11011 citiri
Adina Valean, avizata de Parlament dupa audierea in comisiile de specialitate: Am simtit un sprijin larg pentru candidatura mea
Foto: Facebook / Adina Valean

Adina Valean, europarlamentarul propus de Guvernul Orban pentru functia de comisar european din partea Romaniei, a fost avizata de Parlament dupa audierea sa, marti, in comisiile pentru Afaceri europene reunite.

Audierea in comisiile pentru Afaceri Europene a inceput la ora 11:00 si nu a fost transmisa live nicaieri, nici la TV si nici pe Facebook.

Adina Valean a venit insotita la audieri de presedintele PNL, premierul Ludovic Orban, si de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, in conditiile in care Romania a primit portofoliul Transporturilor in viitoarea Comisie Europeana.

Tot astazi, Adina Valean a fost avizata si de comisia JURI din Parlamentul European, cu unanimitate de voturi.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

14:07 - "Am primit unda verde de la Parlamentul Romaniei cu 25 de voturi pentru, trei abtineri si niciun vot impotriva. Tot azi, in Parlamentul European, Comisia JURI a validat candidatura mea in unanimitate", a postat Adina Valean pe Facebook.

14:05 - Deputatul USR Cristina Pruna a relatat pe Facebook cateva momente din timpul audierilor. "Astept cu interes sa vad masurile pe care le va promova viitorul comisar european", a scris Cristina Pruna pe reteaua de socializare.

14:00 - Deputatul Ionut Mosteanu, membru al Comisiei de Tranporturi, a declarat pentru Ziare.com ca a participat la audiere de curiozitate, fara drept de vot, si s-a aratat multumit de prestatia Adinei Valean, exprimandu-si increderea ca "nu ne va face de ras", pentru ca este la curent cu domeniul pe care il va gestiona.

Acesta ne-a mai spus ca doar trei deputati PSD dintre membrii comisiilor reunite s-au abtinut, Adina Valean primind voturile celorlalti.

13:40 - Televiziunile de stiri transmit ca Adina Valean a fost avizata favorabil de comisiile reunite de specialitate.

Europarlamentarul PNL a iesit la declaratii impreuna cu Lucian Bode, ministrul Transporturilor.

"A fost o audiere foarte interesanta, foarte serioasa, cu foarte multe intrebari, multe dintre ele aplicate. Am simtit un sprijin larg pentru candidatura mea, ceea ce ma onoreaza, ma incurajeaza pentru restul demersului - audierea in PE si eventualitatea preluarii unui astfel de mandat (...) Va trebui sa lucram impreuna - Comisia Europeana, Guvern si Parlamentul Romaniei", a declarat Adina Valean, printre altele.

13:35 - Ludovic Orban a anuntat in sedinta ca "Doamna Adina Valean tocmai a primit votul in unanimitate din partea Comisiei JURI, adica certificatul de integritate", relateaza Agerpres.

12:58 - Adina Valean a vorbit si despre importanta nationala a autostrazii Comarnic-Brasov si despre problema intarzierilor cu astfel de proiecte, la nivel european, relateaza Mediafax.

"Autostrada Comarnic-Brasov este foarte importanta pentru aceasta tara. As vrea sa pun acest proiect in contextul retelei TEN-T. Autostrada Comarnic-Brasov ar trebui sa fie gata pana in 2030, insa chestiunea intarzierilor este o problema la nivel european si o sa va spun ce trebuie facut in aceasta privinta. Se va face o reevaluare a retelei TENT-T pentru a vedea schimbarile care se impun si eventuale posibilitati de extindere. Am vazut harta retelelor de transporturi si este clar ca Europa se imparte in doua in ceea ce priveste transporturile. Partea de Vest este mult mai conectata, in timp ce partea de Est este mai slab interconectata", a mai spus Valean.

12:50 - Intre timp, Comisia JURI din Parlamentul European si-a dat acordul pentru Adina Valean, dupa o scurta discutie, au relatat surse pentru Ziare.com. Reamintim ca Rovana Plumb, primul candidat al Romaniei propus de Guvernul Dancila, a picat in comisia JURI, din motive de integritate.

12:35 - Adina Valean a vorbit despre prioritatile portofoliului Transporturi pe care ar urma sa-l gestioneze, aratand ca transportul terestru este "una din marile surse de poluare". Ea s-a referit si la ideea de "mobilitate inteligenta" si la siguranta in transportul terestru. "Romania sta foarte prost la acest lucru si stim cu totii ca pentru siguranta este un complex de factori pe care trebuie sa il abordam", a sustinut Valean conform Agerpres.

Totodata, candidatul Romaniei a precizat ca unul dintre obiectivele noii Comisii Europene este "zero decese pe drumurile UE pana in 2050", iar pana in 2030 reducerea cu 50% a numarului accidentelor grave.

12:27 - Sedinta nu este transmisa nici pe site-ul Camerei Deputatilor, nici de catre televiziunile de stiri, care prezinta doar, din cand in cand, imagini, prin urmare nu stim ce se discuta si nici cum se descurca Adina Valean la audiere, totul parand doar o formalitate ceruta de lege si indeplinita astfel.

In schimb, pe site-ul Camerei Deputatilor este transmisa live sedinta Comisiei de Agricultura.

11:19 - Adina Valean vorbeste despre schimbarile climatice si impactul asupra mediului. "Calitatea apei, chestiunile legate de zgomot influenteaza viata si bunastarea oamenilor", subliniaza Valean, fost presedinte al Comisiei de Mediu in PE.

Europarlamentarul vorbeste si despre prioritatile Comisiei Von der Leyen, printre care si "transformarea Europei intr-un continent neutru din punct de vedere climatic pana in 2050".

11:14 - Adina Valean reaminteste ca a fost si deputat in Parlamentul Romaniei si le multumeste actualilor parlamentari pentru oportunitatea de a se prezenta.

In plus, Adina Valean face un scurt bilant al realizarilor sale in calitate de europarlamentar roman.

11:04 - Senatorii si deputatii din comisiile pentru Afaceri Europene s-au strans la sedinta. Ludovic Orban este prezent, langa Adina Valean, asa cum a procedat si la audierea ministrilor din Cabinetul sau.

O formalitate ceruta de lege

Informatia privind audierea Adinei Valean a aparut mai intai pe surse, fiind confirmata pentru Ziare.com, cel putin ca intentie, de catre deputatii USR Vlad Durus, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, si Cristina Pruna, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene.

Acestia ne-au declarat ca s-a ajuns la un consens privind audierea Adinei Valean in ziua de marti, europarlamentarul fiind informat in acest sens, insa decizia oficiala urma sa fie luata marti dimineata, la sedinta Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, programata sa aiba loc la ora 10:00.

Reamintim ca joi, 14 noiembrie, Adina Valean este programata pentru audieri si in comisiile de specialitate din Parlamentul European.

Valean este cea de a patra propunere facuta de Romania pentru pozitia de comisar european care i se cuvine, conform tratatului de aderare la UE, dupa ce primele trei, trimsie de guvernul PSD condus de Viorica Dancila, au esuat (Rovana Plumb, Dan Nica si Victor Negrescu).

Saptamana trecuta, premierul Ludovic Orban a trimis la Bruxelles doua propuneri de comisar european - Siegfried Muresan si Adina Valean, fara consultarea partidelor parlamentare si fara audierea celor doi in Parlament, anterioara trimiterii la Bruxelles, conform Legii 373/2013. Presedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ales-o pe Adina Valean.

Alianta USR-PLUS i-a reprosat premierului Orban, care este si presedinte al PNL, ca a incalcat un articol din protocolul abia semnat pentru sustinerea la guvernare, articol care prevedea clar consultarile inainte de desemnarea comisarului european din partea Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Adina Valean audiata Parlament, #Valean comisar european audiata Parlament , #comisar european