Decizie istorică. Ucraina și Republica Moldova au devenit oficial țări candidate la aderarea la UE VIDEO

Joi, 23 Iunie 2022, ora 21:48
3956 citiri
Decizie istorică. Ucraina și Republica Moldova au devenit oficial țări candidate la aderarea la UE VIDEO
Liderii europeni au decis să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat oficial la aderarea la UE FOTO Twitter / Ursula von der Leyen

Liderii europeni au aprobat joi, 23 iunie, la summitul de la Bruxelles, candidaturile Ucrainei şi Republicii Moldova la UE.

”Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și Republicii Moldova. Un moment istoric.Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE.

Felicitări Volodimir Zelenski și Maia Sandu, precum şi popoarelor ucrainean și moldovean!

Viitorul nostru este împreună”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a mulțumit liderilor europeni pentru decizia istorică, subliniind că viitorul țării sale este în UE.

”Salut cu sinceritate decizia liderilor UE de a acorda Ucrainei statutul de candidat. Este un moment unic și istoric în relațiile dintre Ucraina și UE. Sunt recunoscător lui Charles Michel și Ursulei von der Leyen și cerorlalți lideri europeni pentru sprijin. Viitorul Ucrainei este în UE”, a scris Zelenski pe Twitter.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că decizia liderilor europeni va aduce cetățenilor mai multă bunăstare și mai multă ordine în țară.

”Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor.

Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort - și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Acordarea statutului de candidat marchează începutul unui proces lung şi complex în vederea aderării la UE.

Preşedinele francez Emmanuel Macron, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului European, a salutat într-o conferinţă de presă, la Bruxellss, ”un gest politic” al unei ”Europe puternice şi unite”.

”Am înaintat cu paşi de uriaş”, apreciază preşedintele francez, subliniind un ”semnal puternic transmis Rusiei”.

”Toate acestea le datorăm poporului ucrainean care luptă pentru a apăra valorile noastre, suveranitatea lor, integritatea lor teritorială. Le datorăm de asemenea (Republicii) Moldova, având în vedere situaţia politică, destabilizările pe care le suferă şi generozitatea de care a dat dovadă”, continuă el.

”Procesul care începe va fi exigent”, a avertizat, însă, Macron.

Acest Consiliu European este ”istoric”, declara cancelarul german Olaf Scholz la sosirea la summit.

Ucraina, Republica Moldova şi Georgia şi-au depus candidaturile la puţin timp după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie.

UE nu a mai fost niciodată atât de promptă în acordarea acestui statut, o nouă ilustrare a solidarităţii sale cu Kievul şi Chişinăul.

Mai mulţi reprezentanţi ai statelor membre UE i-au avertizat însă pe ucraineni să ”nu-şi facă iluzii” cu privire la o aderare rapidă.

Emmanuel Macron aprecia în mai că o aderare a Kievului la UE ar urma să dureze ”decenii”.

Comisia Europeană urmează să facă un prim bilanţ - la sfârşitul anului - asupra reformelor cerute celor două ţări, care vizează mai ales lupta împotriva corupţiei şi independenţa justiţiei.

Următoarea etapă - deschiderea unor negocieri oficiale în vederea unei aderări - necesită, din nou, o unanimitate a Celor 27.

Aceste negocieri nu au fost încă deschise cu Macedonia de Nord şi Albania - state candidate la aderarea la UE din 2005 şi, respectiv 2014.

Ţările din Balcanii Occidentali şi-au exprimat joi frustrarea cu privire la lentoarea procesului aderării lor.

Macron propune ideea unui împrumut pentru apărarea "familiei europene", în care include Ucraina și Republica Moldova
Macron propune ideea unui împrumut pentru apărarea "familiei europene", în care include Ucraina și Republica Moldova
Preşedintele Emmanuel Macron a rostit joi, 25 aprilie, un discurs la Sorbona despre viziunea sa despre Europa şi, abordând subiectul războiului din Ucraina, a vorbit şi despre soarta Ucrainei...
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#aderare UE Ucraina, #Republica Moldova aderare UE, #summit UE , #aderare UE